Blogg

Hög säkerhet och mod krävs vid fälttävlan

Det finns likheter med vårt arbete på Skånska Energi och att rida fälttävlan - säkerhet går före allt annat.

Framtidens Kävlinge börjar med två små hus

Kanske har du sett dem? Två små hus med gröna dörrar på Stationsstaden, området som ska bli Kävlinges nya stadsdel.

Det är kul att vara med från start till mål

Träffa en av våra kollegor: Daniel Råberg som är projektingenjör inom Elnät.

Solel och laddboxar – lönsam kombo för ställningsfirman

Från noll till 90 000 kWh solel om året. Från 50 mil diesel om dagen till noll. Ett grönt lyft för Veberöds Ställningsmontage.

Åska och blinkande elnät

Har du upplevt flera små, sekundkorta strömavbrott på sistone? Det beror i så fall på att det åskar mycket just nu.

Elnätsavgiften – vad, hur och varför?

Varför betala för elledningarna varje månad? Läs vår FAQ – frågor och svar – om elnätsavgiften så klarnar det.

Anders Möller, ny vd för Skånska Energi

Möt Anders Möller, ny vd för Skånska Energi! Här svarar Anders på några frågor om sig själv, Skånska Energi, energirevolutionen – och hur det är att cykla 23 timmar i sträck i de norska bergen.

Laddstation till bostadsrättsföreningen: det här ska du tänka på

4 av 10 svenskar kan tänka sig byta till elbil. Antalet nya laddbara bilar har ökat med 55 procent senaste året. Hur är det med laddstationer i din bostadsrättsförening? Här är allt du ska tänka på – till exempel hur du får det nya statliga bidraget.

När allt bara stämmer

Det var tidigt i mars och kallt. Värmepumpen var sönder, huset kallt, inget varmvatten. De hade ringt runt, men inte fått hjälp. Tova på vår värmepumpservice berättar om hur en kund med trasig värmepump kunde få en ny installerad på bara tre dagar.

Man behöver verkligen ha koll på allt

Ny på jobbet – det är Robin Andersson, projektingenjör hos oss sedan mars. Han sökte sig till Skånska Energi för att få en bredare erfarenhet av energibranschen – och för vår familjära miljö.

Tvillingarna Jan och Erik har 90 år på Skånska Energi

Hur är det att jobba med sin tvillingbror? Det vet Erik och Jan Nilsson på vår elnätsavdelning, och det mycket väl. Med 49 respektive 41 år på jobbet är de Skånska Energis i särklass mest erfarna medarbetare.

Grön el och laddstationer hand i hand

När en av våra största elhandelskunder, Polykemi i Ystad, ville satsa på laddstationer för elbil var Skånska Energilösningar det naturliga valet.

Tiden för solceller är NU - här är vår startguide

Sugen på solceller? Nyfiken? Det är nu du ska agera.

MVG i kundnöjdhet igen – tack för det!

Skånska Energi har fått emblemet Mycket Väl Godkänd i en stor kundnöjdhetsundersökning för företag i energibranschen. Vi fick MVG även förra gången 2017 och är glada och tacksamma över våra kunders förtroende.

Två nya yrkeshögskoleutbildningar i Lund

Energibranschen saknar arbetskraft i dag och i framtiden. Två nya yrkeshögskoleutbildningar i Lund: Elkraftsberedare och Distributionselektriker.

GEOkomfort: Geoenergi med finansieringen klar

Med GEOkomfort får du värme och kyla till din fastighet från förnybar geoenergi i marken - utan att behöva tänka på finansieringen. Billigare och klimatsmartare är fjärrvärme, perfekt för bostadsrättsföreningen.

Låt klämman spara elen därhemma

Under ett examensprojekt hos Skånska Energi gjorde två forskarstudenter från LTH en oväntad upptäckt: du kan minska din elförbrukning med i genomsnitt 20 procent – med hjälp av en vanlig påsklämma.

Sju frågor till en projektingenjör

Att vara el- och tekniknörd räcker inte. Man måste vara bra på mycket och kunna prata med folk – men man måste inte tvunget vara just ingenjör. Thomas Frick berättar om sitt jobb som projektingenjör för elnät.

El och elavtal när du flyttar: 3 saker att tänka på

Ska du flytta snart? Då är det tre saker du behöver fixa med el och elavtal.

Våga se en tiger i ögonen

Våga se en tiger i ögonen – och bidra till en hållbar värld. Teckna ett Gåvoavtal med 100% grön el hos oss, så skänker vi en gåva till Världsnaturfonden WWF.

Energi eller effekt? Skillnaden spelar roll!

Hur kan vi producera ett överskott av energi och samtidigt riskera effektbrist? För att energi och effekt är olika saker. Här förklarar vi skillnaden.

Elmarknaden just nu

Underskott på vattenkraftel i kombination med vinterkyla i stora delar av Europa gav höga elpriser i Sverige under januari månad. Med mildare väder, mer regn och vind i februari kan spotpriserna sjunka något. Nya köldknäppar kan däremot höja elpriset ytterligare.

Slösa med kärleken och spara på energin på Alla hjärtans dag!

Slösa med kärleken och spara på energin. Det är vårt recept för en extra mysig Alla hjärtans dag. Första steget: sänk värmen inomhus.

Is och snö på min värmepump – vad gör jag? Här får du tips från oss!

Lite is och snö klarar din värmepump, men större mängder kan ge problem. Vår servicetekniker Asef svarar på fyra frågor om värmepumpar på vintern.

Välja elavtal till företag: 5 saker du ska tänka på

Bind inte upp företaget på ett avtal i onödan och låt oss hjälpa dig välja. Här är våra 5 viktigaste tips till dig som ska välja elavtal till företaget.

Elens dag den 23 januari

Varför fira Elens dag? Tja, varför inte! Ett fungerande elnät är idag såväl en livsnödvändighet för oss som en förutsättning för ett fungerande samhälle.

Dags för kundnöjdhetsmätning

I januari och februari gör vi en kundundersökning. Vi uppskattar om du tar dig tid att svara på våra frågor, för det bidrar till vårt utvecklingsarbete.

Spela padel och spara på energin

Padel Court No9 i Höllviken är en ny och miljövänlig anläggning som sparar på energin med hjälp av solpaneler, värmepumpar och geovärme/kyla. Erling Pålsson och Markus Rosenberg valde Skånska Energilösningar som totalleverantör för att ta ansvar för hela processen, från planering till montering.

3 tips när det är -10º eller kallare

Det är trist med effektbrist. Risken ökar när det blir riktigt kallt.

Skånska Energi är fortfarande Skånska Energi

Under hösten har ägarstrukturen i Skånska Energi AB förändrats från nästan 1 700 aktieägare till två större: Kraftringen med 67% av aktierna och Infranode med 26%. Skånska Energi är fortfarande Skånska Energi, en komplett energikoncern med 100 % förnybar energi från sol och vatten.

Smart värme första klimatsteget för Hyundai och Mitsubishi i Malmö

Hyundai och Mitsubishi Center i Malmö vill göra mer för klimatet än att sälja fler miljövänliga bilar. Visionen är att bara ha egen solel och lagra den i batterier från egna bilar. Första stegen dit: luftvärmepumpar och solceller.

Skånska Energi prisat som inspiratör för hållbarhet

Varje år uppmärksammar GreenMatch några av årets mest inspirerande röster för hållbarhet. I år vann Skånska Energi utmärkelsen “Inspiratör för hållbarhet 2018” inom hållbar energi.

Elnätsarbete stör trafiken mellan Södra Sandby och Lund

Pendlar du mellan Södra Sandby och Lund? Från den 10 december kan din resa ta 5-10 minuter längre tid. Under två veckor gräver vi ner ny kabel för att förbättra elnätet. Arbetet invid vägen kommer att störa trafiken så här tips på hur du kan minska risken att bli sen – eller utnyttja en extra stund.

Per och Fredrik renoverar i Rinnebäck

Om du fick välja: renovera en transformatorstation från tidigt -70-tal eller sätta upp nya fina gatlampor? Inte funderat på det? Två som har svaret klart är våra elmontörer Per Fogelberg och Fredrik Frankson, som jobbar med att förbättra elnätet i Rinnebäck i Kävlinge.

Skriverierna om hotande el- och effektbrist är ett hett ämne just nu

Så länge mottagningsstationen i Hurva inte är igång finns det en viss oro för effektbrist i Skåne

Välja elavtal: 5 saker du ska tänka på

Hur väljer du rätt bland 200 olika elbolag? Här är de 5 viktigaste sakerna du ska tänka på när du väljer eller byter elavtal – och hur du genomskådar säljfraserna.

Solceller boostar Boozt med grön energi

Snabbt växande e-handelsföretaget Boozt vill utvecklas hållbart i en bransch med negativ miljöpåverkan. En solcellsanläggning från Skånska Energilösningar är ett viktigt steg på vägen.

Risken för effektbrist ökar!

Thomas Frick från vår elnätsavdelning svarar på fem frågor om effektbrist.

Solceller i Ystad: Känslan är viktig, inte bara minskade kostnader

– Känslan att solenergin bara finns där. Och att vi kan ta vara på den själva. Den känslan är viktig för oss. Utöver att vi minskar våra kostnader. Lars och Birgitta Helgstrand berättar om att skaffa solceller till sitt hus i Nybostrand – inklusive fakta och kalkyl.

Bergvärme till Forskarhotellet på Brunnshög

På Brunnshög i Lund sover forskarna gott! I alla fall de som bor på Forskarhotellet invid MAX IV-laboratoriet. För där är uppvärmningen både förnybar och energieffektiv med hjälp av klimatsmart bergvärme.

Ursprungsgarantier – så vet du att din gröna el är grön

All el i Sverige är ursprungsmärkt för att du ska veta var elen du köper kommer ifrån. Elen du köper är däremot inte samma el som du får i ditt uttag – men det är inte viktigt. Det viktiga är att du väljer grön el. Låt oss förklara varför.

Solceller i Höllviken: ”Varje familj sparar sju tusen om året”

Bostadsrättsföreningen Strandrosens nya solcellsanläggning är inte bara Höllvikens största – den beräknas också ge varje lägenhet cirka sju tusen kronor om året i minskade energikostnader. En sak till: de passar på att avskaffa elräkningen också.

Rosa och grönt är fint tillsammans!

Teckna ett Gåvoavtal med 100 % grön el så skänker vi en gåva till den organisation du väljer. En av dem är Cancerfonden, vars kampanj Rosa bandet samlar in pengar till cancerforskningen hela oktober. Rosa och grönt är fint tillsammans!

Tamim tar Korta vägen till energijobbet hos Skånska Energi

”Korta vägen energi” är ett utbildningsprogram som ger välutbildade nyanlända en snabb väg in i energibranschen. Möt en av dem, Tamim Sultan, som praktiserar hos Skånska Energi just nu.

Vad är GEOkomfort?

Vår energisäljare Jenny Kvist svarar:

Iföhus i Bromölla valde GEOkomfort före fjärrvärme

Bostadsrättsföreningen Iföhus i Bromölla sökte ett alternativ till den kommunala fjärrvärmen – och fastnade för GEOkomfort från Skånska Energi. – Vi får garanterat ren och förnybar värme och vi slipper investeringskostnaden i en period med flera stora renoveringar i våra hus, säger ordföranden Sten Svensson.

Glöm inte: grön el till din elbil!

Funderar du på att skaffa elbil? Har du redan gjort det? Vad bra! Men tänk på en sak: din elbil är inte grönare än elen du laddar den med.

Varför är elprisläget som det är just nu?

Elpriserna är betydligt högre nu än de var förra året vid den här tiden. Roger på Elhandel svarar på varför elprisläget är som det är just nu.

Gamla möbler och ny grundvattenvärme hos Lilla Fridhem utanför Höllviken

Jan Andersson är Tapetsören på landet som ger gamla möbler nytt liv i sin ateljé Lilla Fridhem. Nytt liv har också hans grundvattenvärme fått med en ny värmepump, och på gården står en laddbox för elbil.

Smarta värmepumpslösningar till BoKlok

Skånska Energi levererar skräddarsydda värmepumpsystem till BoKloks nya bostadsrättshus i Eslöv och Veberöd.

Hur funkar det?

Säljare Jenny svarar på fler frågor om värmepumpar.

Smart kyla fixar sommarsvalkan i ginbaren

Så här i sommarvärmen kan det vara gott med en sval drink, och varför inte på en sval bar? Paddy’s snygga och mysiga vin- och ginbar i Malmö har Nordens största utbud av gin – och en skräddarsydd komfortkylanläggning från Skånska Energilösningar.

Skånska Energi certifierat för Schysst elhandel

Schysst elhandel är en självklarhet för oss på Skånska Energi – och nu har vi papper på det också! Som ett av de första elhandelsföretagen i Sverige har vi nått den nya certifieringen Schysst elhandel, som ska göra det lättare, tydligare och tryggare för alla att handla el.

Solceller som är tryggt, enkelt och ger bra betalt

Du som väljer ett solcellspaket från Skånska Energi och vårt dotterbolag Skånska Energilösningar får hjälp hela vägen från idé till installation, och du får extra bra betalt när du säljer överskottselen till oss. Du får också en energipartner som brinner för grön el, småskalighet och närhet.

Allt du behöver veta om solceller till ditt hus

Med egna solceller på taket minskar du dina energikostnader samtidigt som du producerar egen grön el och säljer överskottet. I vår solcellsguide finns allt du behöver veta för att skaffa solceller till ditt hus.

Hur funkar det?

Thomas Frick från elnätsavdelningen svarar på fyra frågor om strömavbrott.

Allt du behöver veta om laddbox till din elbil

Att välja rätt laddbox till din elbil behöver inte vara så svårt, men det finns några viktiga saker att tänka på. Här är allt du behöver veta om laddlösningar för hemmet – inklusive hur du söker bidraget som täcker halva kostnaden.

Hur funkar det?

Säljare Jenny svarar på tre frågor om värmepumpar.

Linoljefärg och jordvärme i Genarp

Ottossons Färgmakeri i Genarp är inte bara världens största tillverkare av miljövänlig linoljefärg. Fabriken är också nära nog självförsörjande på förnybar energi, tack vare ägaren Gunnar Ottossons brinnande engagemang för hållbara lösningar.

Godis och grundvattenvärme – lyckad kombo i Vellinge

Så gott! Ja, så gott som allt svenskt kvalitetslakrits tillverkas i Hököpinge utanför Vellinge – hos Scandi Candy, som gör godis utan gelatin med naturliga råvaror. Följ med till godisfabriken som också satsar på värmepumpar, grundvattenvärme och grön el.

Underhåll för säkrare elnät

Januari och februari är bästa tiden för att röja undan träd som riskerar falla över elledningarna. Till vår hjälp har vi på Skånska Energi två vinterjobbande lantbrukare från Höör och en respektingivande röjsåg.

Hur funkar det?

Maja från kundservice svarar på tre frågor om elhandel.

Mindre risk för strömavbrott i Rinnebäck

Det grävs och det dras kablar i Rinnebäck i Kävlinge. Det är tekniker från Skånska Energi som uppgraderar elnätet, och för Rinnebäcksborna innebär det mindre risk för strömavbrott i framtiden.

En luft/vatten-värmepump kan minska din energiförbrukning med 70 procent

Så mycket sparar du och så mycket kostar det när du köper en luft/vatten-värmepump från Skånska Energilösningar. Har du fjärrvärme, el eller gas som uppvärmning kan du minska dina kostnader med hela 70 procent. Men du tjänar även på att byta en äldre värmepump mot en ny.

Elåret 2017

För dig som vill veta mer om hur elåret 2017 blev: här kommer en rapport!

Värmepumpar med jordvärme sänker kostnaderna hos Stallgården i Vellinge

Tidigt i våras berättade vi om Pernilla Rönndahl, som höll på att förvandla en nedgången gård på Söderslätt till en unik plats för bröllop, bland annat med hjälp av jordvärme och värmepumpar från Skånska Energilösningar. Hur gick det för Pernilla? Alldeles utmärkt!

Så byter du elavtal

Idag är det enkelt att byta elavtal. Följ vår steg-för-steg guide till hur du väljer ett elavtal som passar dig, och vad som kan vara viktigt att tänka på innan du genomför bytet.

Smarta gatlampor i Örtofta

Gatlampor med rörelsedetektor är ett smart sätt att lysa upp cykelvägar på landet och samtidigt spara mycket energi. Som till exempel sträckan mellan Örtofta och Lilla Harrie, där Skånska Energi hjälpt Eslövs kommun med drygt 50 nya LED-stolpar.

Varför finns elcertifikat (och vad är det)?

En liten del av priset du betalar för din el går till att främja utbyggnaden av den förnybara elproduktionen - genom systemet med så kallade elcertifikat.

Våra 3 vackraste höstpromenader

Grön el är självklart för oss på Skånska Energi, men just den här gången vill vi tipsa om lite röd och gul energi också. Det är ju nu och den närmsta tiden som höstlöven är som allra vackrast. Här är våra tre vackraste höstpromenader.

Med många pinnar i marken

Det grävs fiber nästan överallt just nu. Det innebär fullt upp för Skånska Energis kabelvisare Mikael Frostander, som markerar ut var våra elkablar finns. Allt för att förhindra avgrävningar och strömavbrott för våra kunder.

”Skönt att slippa sicksacka med skördetröskorna”

Hållbarhet och långsiktighet är centrala begrepp för Skånska Energi. Så även för Axel Gyllenkrok, som driver Björnstorps och Svenstorps gods, det största markområdet inom vårt elnät.

Energiskifte i däckhallen

Varmare än 18 grader vill inte Joakim Rosqvist ha i hallarna på sin däckfirma i Staffanstorp. Så lyfter han också tio ton om dagen för hand när det är som mest att göra. Ifjol ersatte han den gamla oljepannan med luftvärmepumpar och sparar 40 000 kr om året.

Energidemokrati för alla – på olika sätt

Energidemokrati är ett begrepp på mångas läppar just nu. För oss på Skånska Energi är energidemokrati möjligheten för var och en att styra över sin energi på sina egna villkor. Här följer några exempel.

Laddlösningar i fokus

När elbilarna blir allt fler ökar också vårt behov av att kunna ladda dem. Skånska Energi erbjuder smarta och flexibla laddlösningar för bland annat hem, arbetsplatser och bostadsrättsföreningar.

Csanáds idé ska utveckla hållbara värmesystem

Kommer världen att klara av omställningen till ett hållbart energisystem? En som är övertygad om den saken är Csanád Nagy – och han jobbar just nu för fullt med sitt eget bidrag på Skånska Energilösningars testanläggning Solaris Lab.

Hur kan vi på lokal nivå bidra till de globala miljömålen?

Skånska Energi hade ett öra på plats i Almedalen för att lyssna och följda debatterna, diskussionerna och trenderna inom energi och miljöarbete.

Följ med en sväng till Flyinge

Följ med till Flyinge Kungsgård! En unik kulturhistorisk miljö och ett skånskt häst-Mecka, där ridlärarna har fått bättre arbetsmiljö tack vare en ny geoenergianläggning.

Det är 170 mil mellan Kävlinge och Genarp

Nej, vi på Skånska Energi sprider inga fejknyheter. Vi vill bara berätta lite om vårt elnät. Våra 1 700 000 meter ledning som levererar el till våra drygt 18 000 nätkunder i sydvästra Skåne.

Fornfynd vid kabelgrävning i Igelösa

När vi gräver ner högspänningskablar i marken får vi ett säkrare elnät för framtiden - men vi lär oss också mer om vår trakts historia. I Odarslöv och Igelösa gjordes ifjol intressanta arkeologiska fynd.

Energilagring med Box of Energy

Använd din solel på kvällen när det är mörkt. Ladda hem el när den är billigast och använd den sedan när du behöver den bäst. Idag är detta möjligt med hjälp av energilagring. Skånska Energi erbjuder en smart, svensk lösning: Box of Energy.

Jordvärme till bröllopsgården på Söderslätt

På en 1800-talsgård i Steglarp utanför Vellinge skapar Pernilla Rönndahl med varsam hand en unik miljö för bröllop och fester. För uppvärmningen står en skräddarsydd jordvärmeanläggning från Skånska Energi.

Skånsk energi i skånsk förening

Vi på Skånska Energi älskar Skåne och den starka gemenskap som regionens rika föreningsliv skapar. Gå in på www.hejarklacken.se för att se hur du kan vara med och bidra till ett ännu mer hållbart, sammansvetsat och dynamiskt Skåne.

Hannas berättelse

Vi är stolta över att presentera våra kunders berättelser. Läs om hur ett gammalt stall förvandlades till hemtrevlig fine-dining-restaurang, om att våga förverkliga sina drömmar och den sanna glädjen av att få putsa 200 gafflar. Möt Hanna Madsen. En av tre grundare av Gastro Gaspari i Flyinge.

Snart kommer tomten!

Det finns de som säger att det mest miljövänliga är att inte köpa några julklappar alls. Men tomten håller inte med utan har gett oss tips på energismarta klappar till både stora och små.

Topp 5 från klimatmötet i Marrakech

Inga omvälvande nyheter, men fortsatt enighet kring Parisavtalet och flera lovande initiativ. Här är fem bra saker från COP22, klimattoppmötet i Marrakech.

Vem bestämmer elpriset?

Priset på el kan variera stort över ett år och mellan olika år. Här följer en kort översikt över hur elpriset bestäms och vilka delar som ingår i summan på din elräkning.

Från elverk till energikoncern

Från 1970 till 2010. Sandby-Dalby Elverk växer över Lundabygden, blir Skånska Elverk som sedan blir Skånska Energi - och gör en framgångsrik resa från elbolag med monopol till energikoncern med fokus på förnybar energi.

Så förbereder vi oss för stormen

November är stormarnas månad, och vi på Skånska Energi är väl förberedda. Elnätet har blivit säkrare under året, och vårt nya samarbete med SOS Alarm ska ge snabbare information till våra kunder. Har du din egen storm-checklista förresten?

Vad bryr sig en solpanel om vintertid?

Antagligen inte så mycket, men lagom till att vi går in i den riktigt mörka delen av året kommer några goda svenska solenerginyheter.

Hur mycket är egentligen en kilowattimme?

Du kan ladda mobilen i 200 timmar, men du kan bara torka håret i 40 minuter. Hur mycket en kilowattimme el räcker till i hemmet kan variera stort.

Ifall inte nån sätter fart

Jenny Kvist säljer in energilösningar till fastighetsmarknaden och ser till att saker händer.

Snabb ökning av solceller i Sverige

Allt fler svenskar bestämmer sig för att satsa på solenergi nu. Under 2015 ökade solcellseffekten i Sverige med mer än 60 procent. Störst var ökningen bland villor och småhus.

Från tröskverk till tv-apparater

Från 1920-tal till 1960-tal. Fem årtionden under vilka elektrifieringen av Skånska Energis nätområde fullbordas och det moderna samhällets alla bekvämligheter når ut på Lundabygden.

”En del positiva signaler”

Skånska Energis vd Marianne Sernevi kommenterar Energiöverenskommelsen och dess betydelse för Skånska Energi och våra kunder.

Lagkänsla och lyskraft

Stefan Jönsson om fotboll, gatubelysning och smarta lösningar.

“Alla borde jobba i receptionen ibland”

Ann Jarl har daglig nytta av att kunna pyttelite om jättemycket, och hon vill gärna också lära sig köra truck.

Väldigt mycket händer väldigt snabbt!

Nog finns det stunder då vår globala utmaning att minska koldioxidutsläppen och ställa om från fossilberoende till förnybart känns… övermäktig? Som att det händer alldeles för lite och alldeles för långsamt? En som inte alls håller med om det är energiprofessorn Tomas Kåberger, som tvärtom hävdar att väldigt mycket händer väldigt snabbt just nu – och han ger en rad intressanta exempel.

“Att vi kan göra elnätet lite bättre varje dag. Det gillar jag, det driver mig.”

Projektledaren Daniel Schönström berättar om ett ständigt pågående arbete.

“Man får vara lite allkonstnär”

Johan Hoff och hans kollegor sköter om åtta vattenkraftverk i östra Småland.

Tio tusen dagar, åttio tusen timmar

Erik Nilsson har jobbat på Skånska Energi sedan 1970.

”Kan vi hjälpa kunden minska sin elförbrukning ska vi självklart göra det”

För Helena Käll, som är en av Skånska Energis säljare, är långsiktiga kundrelationer en viktig del av arbetet.

"Bolagets verksamhet ska hava till föremål distribution av elektrisk energi"

Det var handlingskraften och framsyntheten hos enskilda människor i byarna som gjorde att elen kom till Skånska Energis nätområde på Lundabygden under 1910-talet. Den 27 april 1916 möttes fem av dem på järnvägshotellet i Södra Sandby.

Fem Skånetips som ger dig energi i vår

Ta dig ut i naturen och fyll på energinivån. Fyledalen, Stenshuvud, Söderåsen, Kullaberg, Vattenriket. Skåne har många sköna, energigivande platser och den vackraste tiden är nu.

"De flesta litar på att jag kan mina saker"

Den skånska vintern är sällan sträng eller ens hård, och nästan aldrig långvarig. Men nu är vi inne i sista veckan i januari och det har faktiskt varit kallt, det vill säga några minusgrader, i fjorton dagars tid. Följderna av denna köldperiod går ännu inte att överblicka i sin helhet, men en sak står klar: på Per Borglins väg 11 i Borgeby utanför Bjärred finns en luftvärmepump med ett ordentligt lager is.

Earthhour - dags att släcka

På lördag den 19 mars 2016 klockan 20.30-21.30 lokal tid är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation. Var med och agera för klimatet du också!

GEOkomfort - värme och kyla utan investering

Som världsledande inom geoenergi började Sverige använda tekniken redan på 70-talet, men de senaste tio åren har sättet att ta värme och kyla ur berggrunden blivit allt mer populärt. Nu lanserar Skånska Energi produkten GEOkomfort®; en produkt där kunden slipper investera men ändå gör besparingar och ett miljövänligt val för sin värme och kyla.

Det här med el är inte enkelt!

Volt, Watt och Ampere. Det är enheter som vi alla känner till namnet på. Men vad betyder de? Här reder vi ut begreppen kring spänning, effekt och ström!

Så många ställen, så många skarvar

– Jag är född -71 och började direkt efter gymnasiet -89. Jag fick guldklocka ifjol!

En lysande idé

På Elens dag den 23 januari i år tände Sveriges elbransch lampor i sociala medier för att stötta organisationen Givewatts livsviktiga arbete i Kenya. För varje inlägg lovade branschföreningen Svensk Energi att skänka 50 kr vilket resulterade i att 50 000 kr gick till Givewatts projekt i Migori, Kenya. Skånska Energi var med och anordnade en ljustävling på Instagram.

Att få tala med en levande människa

– Skånska Energi, kundservice, du talar med Åsa! Det är som att ta en tugga i ett riktigt friskt och gott äpple, att höra Åsa Wigren svara i telefon.

Skånska Energi 100 år

Vi är mycket stolta över att 2016 kunna fira Skånska Energis 100-årsjubileum. Hundra år har gått sedan tolv framsynta människor gick samman för att föra elen ut på Lundabygden. Det började en kväll på Dalby Gästis…

Så stormsäkrar vi elnätet

87 procent av Skånska Energis elnät är redan nedgrävt, och varje år blir en till två mil gammal luftledning till ny markkabel. Men det finns fler smarta sätt att stormsäkra elnätet.

Köper du din el från ett grönt elbolag?

Vi vill att alla ska ha grön el. Därför säljer vi inget annat.

Det viktigaste mötet någonsin

Alla behöver hjälpas åt för att minska utsläppen. På årets klimattoppmöte i Paris, COP21, är det dags för FN:s medlemsländer att enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från år 2020.

Lampspecial - vilka lampor ska man använda?

I glödlampor blir bara tio procent av energin synligt ljus medan resten blir värme. Nu finns ny teknik på marknaden som är energieffektiv och som minskar elanvändningen.

Det norska elbilsundret

På kort tid har Norge blivit ledande i världen på elbilar. Hur har norrmännen gjort för att skynda på utvecklingen? Är det något för oss i Sverige att titta närmare på?

Miljövänliga värmeanläggningar

Skånska Energi har hjälpt 1000-tals villa- och fastighetsägare att spara pengar genom våra energilösningar. Behöver du en miljövänlig värmeanläggning som samtidigt sänker dina driftkostnader finns flera alternativ.

Glöm inte klimatet i höst!

Sommaren spurtade, men även om solen fortfarande värmer är höstens rutiner här vare sig man vill det eller inte. Det betyder för de flesta av oss att det är dags för en koll på höstens budget. Men har du funderat på din klimatbudget?

Geoenergi värmer och kyler miljösmart

Genom att använda den naturliga värmen som finns i marken kan man bygga värme- och kylaanläggningar som ger stora energibesparingar och minskar koldioxidutsläppen.

Nedräkningen inför Paris har börjat

Den 30 november samlas världens ledare och mängder av ideella organisationer i Paris med målet att få ett globalt klimatavtal på plats. Det övergripande målet med avtalet är att begränsa den globala uppvärmningen vid 2 grader senast år 2100. Forskarna i FN:s klimatpanel IPCC har sagt att för att nå 2-gradersmålet måste växthusgasutsläppen minska med uppemot 70 procent till 2050, jämfört med 2010.

Vad är en energideklaration?

Vi får många frågor om energideklarationer. Skånska Energi erbjuder inte längre denna tjänst men här kommer lite information om vad som gäller.

En ljusnande framtid är vår

Händer det att du klimatdeppar? Då ska vi bjuda på lite framtidspepp och trendspana med hållbar energi i kikaren. Det händer en hel del bra som visar att vi kan hoppas på en ljus framtid.

Energiaktuellt - nu kan man lagra energi

Massachusetts Institute of Technology (MIT) släppte nyligen en rapport som visar att solpaneler har stora möjligheter att kunna förse stora delar av världen med förnybar energi fram till år 2050. Idag utgör solpaneler ca 0,06 % av Sveriges totala elkonsumtion. Om vi skulle använda 25 % av alla våra tak i bra sollägen skulle vi kunna producera hela 10 % av vårt elbehov med sol.

Miljövänlig gatubelysning

Skånska Energi har i flera år levererat belysningsanläggningar till kunder runt om i Skåne. Vi utför även underhåll och erbjuder våra kunder kvalificerad rådgivning och projektplanering.

Extra grönt i trädgård och på balkong

Nu väntar sköna dagar och kvällar i trädgårdar och på balkonger. Men innan vi sätter oss ner och njuter är det en hel del som behöver fixas. Precis som i alla andra val vi gör kan vi välja de mest miljövänliga alternativen, både för vår, planetens och för andras hälsa. Här får du några extra gröna tips.

Hur vet jag var min el kommer ifrån?

El som är producerad av förnybara energikällor som t ex vattenkraft, vindkraft, biobränslen eller solenergi har många namn - 100% förnybar el, grön el eller ren el. Genom att välja 100%förnybar el bidrar du till att minska koldioxidutsläppen och skapa ett bättre klimat. Men hur vet jag att just min el kommer från förnybara energikällor?

Många hushåll dåligt förberedda för elavbrott

Ett längre elavbrott kan ha en stor påverkan på din vardag, även nu när vi går mot varmare och ljusare tider. Och många svenska hushåll står oförberedda, visar en undersökning som Energimyndigheten gjort.

WWF Earth Hour – släck för en ljusare framtid

Lördagen den 28 mars 2015 klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme.

Appar gör hållbara val enklare

Det ska vara lätt att göra rätt. Ibland blir man osäker på vilket val som är det mest hållbara, eller så har man helt enkelt inte tid att ta reda på mer. Då kan en app i telefonen vara ett snabbt och smidigt stöd.

Rekordvärme ökar behovet av förnybart

2014 blev jordens varmaste år sedan temperaturerna började mätas i Sverige 1880. Genomsnittstemperaturen under året blev 0,7 grader högre än medeltemperaturen under hela 1900-talet. Anmärkningsmärkt är att nio av de tio varmaste åren uppmättes efter år 2000. Temperaturökningen är enligt den senaste IPCC-rapporten bland annat ett resultat av ökade koldioxidutsläpp från fossila bränslen, därför är behovet stort att så snabbt som möjligt öka andelen förnybar energi.

Låt julen bli grön i år

Julen kan lämna en med en känsla av frosseri, berg av presentpapper och saker man egentligen inte vill ha. Den kan också vara ett tillfälle där man stannar upp, myser med någon man tycker om och delar med sig av något som inte belastar vårt ekosystem i onödan. Här kommer lite inspiration:

Goda nyheter ger ny energi

Vi behöver goda nyheter. Vi behöver läsa om saker som ger oss hopp - om människor som bryter mark för andras bästa, om innovationer för mänskligheten och om natur som återhämtar sig. Vi på Skånska Energi vill bidra till en bättre värld genom att endast erbjuda förnybar el och smarta energieffektiva lösningar som t ex geoenergi. På andra ställen i världen händer det också bra saker. Här kommer ett urval att glädjas åt.

100% livsenergi med cykling

Tillhör du dem som ställer in cykeln när hösten kommer, eller kanske dem som sällan eller aldrig cyklar? Då har du mycket positiva effekter som väntar runt hörnet!

Vad är det för fel på vädret?

Vilken sommar vi har haft med rekordvärme i hav och sjöar! Med soliga dagar och tropiska kvällar när man kunnat sitta ute och njuta.

Allt fler byter ut sin gamla värmepump

Att byta en 10-20 år gammal värmepump är oftast en bra idé. Många väljer en ny från Skånska Energilösningar: januari-mars ökade vi mest i hela landet av alla återförsäljare för ledande varumärket IVT.