25 apr 2022

Dalbyscouter med jamboree-energi

Tolv ungdomar i Dalby Scoutkår jobbar just nu stenhårt för att kunna åka till World Scout Jamboree i Sydkorea 2023 och träffa scoutkamrater från hela världen.

JAMBOREE är ett lustigt engelskt ord. Det uppstod i mitten på 1800-talet och även om ursprunget är något betyder det ungefär, en ’glad, ljudlig, samling för att fira’
något.

Kompisar från hela världen

Den betydelsen tog scoutrörelsens grundare Lord Baden-Powell fasta på när han gav namnet World Scout Jamboree till det stora internationella scoutmötet i London 1920. Dit kom 8 000 scouter från 34 länder. Sedan dess har ett World Scout Jamboree hållits vart fjärde år (med ett tioårigt uppehåll på grund av andra världskriget) och i augusti 2023 är det dags för det 25:e i ordningen. Plats: Sae Man Guem i Sydkorea.

– Meningen med World Scout Jamboree är att göra världen bättre och få alla att känna sig välkomna! Mina största förväntningar på lägret är att komma till ett främmande land, lära känna en ny kultur och träffa många nya kompisar från hela världen, säger Wilma Persson

En chans i livet

Hon och kompisarna Matilda Knaggård och Malinie Albjerg-Madsen är tre av tolv scouter i Dalby Scoutkår som har bestämt sig för att ta sig till Sydkorea och vara med. Totalt väntas flera tiotusentals scouter från hela världen samlas i Sae Man Guem under tolv dagar.

World Scout Jamboree arrangeras idag för scouter i åldern 14-17 år. Det innebär att du som scout har en chans i livet till en upplevelse som blir ett minne för livet. Wilma och hennes scoutkamrater jobbar nu stenhårt med att tjäna in pengar för att kunna göra resan. Det är trots allt mer än 800 mil från Dalby till Sae Man Guem…

Köp kakor och fågelholkar

– Vi gör så många aktiviteter vi kan för att samla in pengar så att de kan åka. Ungdomarna sålde själva toalett- och hushållspapper i vintras, de har snickrat fågelholkar och säljer dem nu, liksom kakor och kläder med mera. Vi tar gärna emot sponsorer också, säger Fredrik Persson, ordförande för Dalby Scoutkår.

Det går förresten bra för Dalbyscouterna. Kåren har fördubblat sitt medlemsantal de senaste fem åren och kan nu räkna in mer än 300 aktiva scouter, från de allra minsta barnen och uppåt.
– Jag tror att ett ökat intresse för friluftsliv har gjort oss mer populära igen, i kombination med att vi har ett gott gäng med engagerade ledare här i Dalby.

Kom till Valborg

Ett bra tillfälle att träffa Dalbyscouterna är på Valborgsmässoafton, den 30 april. Då arrangerar Dalby Scoutkår ett valborgsfirande vid scoutstugan med brasa, kör och aktiviteter. Högst troligt är även Wilma, Matilda, Malinie och de andra också där och sprider jamboree-energi!

Fotnot: Aktuell information om Dalby Scoutkår finns på deras Facebooksida.

Blogg