27 aug 2021

Hållbart på Vismarlövsgården och Assartorps säteri

Hållbart, lokalt och småskaligt. Det är tre nyckelord för Matilda Jarbin och Jens Thulin med familj som driver Vismarlövsgården och Assartorps säteri.

Det finns så många vackra hus och platser i vårt Skåne, med sin egen kultur och historia, sin egen känsla och stämning. Många av dem är bekanta och välbesökta, andra kan ha fallit i glömska och fångar inte längre vår uppmärksamhet eller har helt enkelt inte varit öppna för allmänheten. Som Assartorps säteri, beläget mellan Klågerup och Genarp.

Om en storhetstid som en av de viktigaste gårdarna i trakten vittnar väl tilltagna lagårdshus i sten, en ståtlig, gulputsad mangårdsbyggnad, ett fyra våningars magasin och flera andra hus med historia samt en vackert anlagd park med damm. Allt finns kvar, men sedan flera årtionden utan liv, utan verksamhet och lätt förfallet. Det vill säga fram tills nu.

Fest- och mötesplats i vacker miljö

– Vi hade haft ögonen på gården länge när den till slut blev till salu för fyra år sedan. Den här platsen är så fin, tänk att kunna öppna upp den, här finns enorma möjligheter! Så tänkte vi. Och nu är vi på god väg.
Det säger Matilda Jarbin, som möter upp mellan regnskurarna en tisdag i augusti för att berätta lite om sina och sambon Jens planer för att väcka Assartorps säteri till nytt liv. Här håller de på att skapa en fest- och mötesplats för bröllop, konferenser, event och fester med mera. Ja, de är faktiskt på god väg redan.
– Vi hade våra första bröllop och fester 2019, sen kom pandemin emellan och satte det mesta på paus, men nu börjar vi få bokningar igen och vi har flera bröllop här i slutet av sommaren. De flesta väljer att ha sin vigsel nere vid dammen för att där är så vackert, men några vänner till oss ville hellre vigas ute i kohagen och det var fint det med.

Mikrobryggeri på gården

Assartorps säteri välkomnar fester, konferenser och event för upp till hundra personer. I visionen ingår bland annat att skapa en stor festvåning i korsvirkesmagasinet, orangerier i parken för småmöten och workshops och att inreda dubbelrum i stallen för övernattning.
Vad som däremot redan finns på gården som en helt egen verksamhet är ett mikrobryggeri: Vismarlövs brygghus brygger hantverksöl på lokala råvaror. IPA, NEIPA och – inom kort – en lager finns i Systembolagets beställningssortiment och på hyllan i näraliggande butiker.

Klimatmärkt nötkött utan mellanhänder

Matildas och Jens planer, idéer och drömmar börjar emellertid inte på Assartorps säteri, utan två och en halv kilometer västerut. Här ligger Vismarlövsgården, och här driver de tillsammans med Jens föräldrar Ingmar och Nettan ett småskaligt familjejordbruk med klimatcertifierad nötboskapsuppfödning i fokus. För energin svarar solceller och ett eget vindkraftverk på gården. När de källorna inte räcker till täcker grön el från Skånska Energi upp för resten.
– Vi säljer direkt till slutkonsumenterna, inga mellanhänder. Kunderna får komma hit till gården och köpa köttlådor och annat, de kan själva se att djuren har det bra. För oss är transparensen mycket viktig. I en tid där många inte vet var köttet i affären kommer ifrån vill vi visa hur lokal och hållbar livsmedelsproduktion ser ut, säger Matilda.
– Vi pratar mycket om hållbarhet, och det kan kanske tyckas rimma illa med nöttköttsproduktion. Vi behöver alla äta mindre kött och mer vegetariskt, men när vi väl äter kött är det bästa att äta lokalt från djur som vi vet haft ett bra liv.

Handla lokalt på nätet - Myllamat.se

Sedan en tid finns också ett annat sätt att handla lokalt, småskaligt och hållbart: på Mylla Mat. Myllamat.se är en e-handelsplats, en affär på internet med utbud av mat och dryck, livsmedel och råvaror från ett trettiotal mindre lokala odlare och producenter.
– Mylla mat är ett sätt att göra det lätt att handla bra, lokalt producerad mat direkt, utan mellanhänder. När du kanske inte har tid att åka runt till tio olika gårdsbutiker så beställer du allt hemifrån och får det levererat istället. Vi är delägare och tror mycket på idén.

Sist men inte minst: ”Framtidsbönder.” Så heter en slags tv-serie på Youtube i LRF:s regi där tittarna får följa livet på Vismarlövsgården en annan gård under ett års tid. Här berättar Matilda och Jens mycket om sina tankar om hållbarhet, lantbruk och landsbygdsutveckling. Se Framtidsbönder här!

Elavtal företag