Omvärld Klimat

18 jun 2015

En ljusnande framtid är vår

Händer det att du klimatdeppar? Då ska vi bjuda på lite framtidspepp och trendspana med hållbar energi i kikaren. Det händer en hel del bra som visar att vi kan hoppas på en ljus framtid.

Angelaeffekten
Hon kallas för ”Klimatkanslern”. Angela Merkel, som alltid ser till att ha färgglada kavajer så att hon sticker ut på bilderna bland alla kostymer, lyckades vid G7-mötet med världens största ekonomier nu i juni få med sig de tidigare så tveksamma nationerna Japan och Kanada på löftet att fasa ut de fossila bränslena. Det bådar mycket gott inför FN:s klimatmöte i Paris som börjar den 30 november. Angela Merkel har ökat produktionen av solenergidramatiskt i Tyskland, något som fått den positiva bieffekten att teknikutvecklingen skyndats på och priserna för solcellsteknik sjunkit.

Nytt rekord förförnybart
Förnybara energikällor har äntligen blivit en globalt betydande energikälla, enligt en FN: s Environment Programmes rapport som släpptes i vår. Tack vare en snabb expansion i utvecklingsländer och nya installationer av koldioxidfria kraftverk producerades 2014 100 000 megawattförnybar energi för första gången. Det pekar på att förnybar energi är på väg att på allvar kunna konkurrera med fossila bränslen.

Solel hållbart på villataket
Energimyndighetens test av solceller visar att de klarar svenskt klimat bra och att det är viktigt att välja rätt växelriktare.Sjunkande inköpspriser och skattereduktion gör att framtiden ser ljus ut för den som vill producera sin egen el direkt från solen. Nio solcellsmoduler och lika många växelriktare testades. Solcellsmodulerna fortsatte att prestera bra även efter att de utsatts för kraftiga variationer i temperatur och luftfuktighet som vind, snö och is.

På en vägg nära dig
När elbilstillverkaren Teslas VD Elon Musk i vår lanseradeTesla Powerwall innebar det en revolution för produktionen av solenergi. Med detta eleganta vägghängda batteri kan man spara den energi man själv producerar för att använda den när den behövs. Batterierna kan seriekopplas och finns i olika kapacitet. Nu kommer vi närmare genomförandet av det så kallade Smart Grid-systemet där vi både är konsumenter och producenter. Dessutom släpper Tesla patentet fritt så att andra kan utveckla liknande batterier.

Snabb som vinden
Först var de jättedyra och klumpiga. Nu finns de i massor av modeller; hopfällbara minicyklar, vanliga damcyklar och lådcyklar som rymmer flera barn och matkassar. De gör det möjligt att spara både pengar och koldioxid. Och inte minst att slippa motvind och uppförsbackar…

Mitt är ditt
Att äga energislukande maskiner som bilar, gräsklippare och borrmaskiner är något som fler och fler ser som onödigt. De kostar att både köpa och förvara. Antalet bilpooler ökar supersnabbt i hela landet, och det finns flera appar och sajter för dem som vill låna verktyg och maskiner.

Laddat var det här
Elbilarna var länge svårsålda – inte bara för att de är dyra och inte kan köra så långt – utan för att det inte fanns någonstans att ladda dem mer än hemma och kanske på jobbet. Nu sätts det upp laddstolpar längs med de stora stråken i landet. Laddstationer finns nu i fler än 250 av landets 290 kommuner. Kolla var på: www.laddinfra.se

Rekordmånga kör ljudlöst
Efter att under april ha passerat 10 000 laddbara fordon fortsätter beståndet att växa i rekordtakt. Maj månads ökning uppgick till 705 laddbara fordon, vilket är den högsta ökningen någonsin på en månad. Sveriges totala bestånd uppgår nu till 10 740 laddbara fordon.