Elavtal privat Elavtal
Tips till dig som ska bygga gällande el och energi

22 apr 2020

Guide till dig som bygger: el och energi

Bygg-el? Elanslutning? Elavtal? Uppvärmning? Solceller? Du som bygger nytt behöver bara en el-kontakt: Skånska Energi. Vi hjälper dig med allt.

Ska du bygga nytt? Bygga om? Eller kanske bygga till? Vad roligt! Som du säkert har märkt är det en del att ta tag i. Här har vi samlat lite tips och saker att tänka på kring el och energi.
Ta en titt – och varmt välkommen att höra av dig till oss för mer information, inspiration och vägledning.

Byggel – el under byggtiden

Innan du har ett hus som du kan ansluta till elnätet, så har du en byggplats med byggare och hantverkare, om du inte bygger helt själv förstås, som behöver tillgång till el för att kunna göra sitt jobb. 

Byggel kallas den tillfälliga elanslutning du har under byggtiden.
Du beställer byggel genom din elinstallatör, som kontaktar elnätsföretaget. Bygger du i Lund- och Kävlinge-trakten kan det vara Skånska Energi.
OBS! du kan inte välja elnätsföretag. Ditt elnätsföretag är det företag som äger elnätet där du bygger.
Du kan sedan teckna elavtal redan för byggelen med ett elhandelsföretag. Gör du inte det får du automatiskt det så kallade anvisade elpriset från elnätsföretaget och det är oftast högre.

Byggel från Skånska Energi: Vi på Skånska Energi erbjuder dig ett elavtal för din byggel med rörligt pris från första spadtaget. När bygget är klart följer det vanliga elavtal hos oss som du har valt automatiskt. 

Elanslutning till ditt hus

Nu är ditt hus färdigbyggt. Dags att ordna med den ”riktiga” elanslutningen. 

I god tid innan anslutningen behöver du, igen via din elinstallatör, göra en föranmälan om anslutning till ditt elnätsföretag. Bolaget återkommer med en offert för kostnaden av din elanslutning. Du skickar sedan in en beställning av anslutning.
När elarbetet i din fastighet är klart ska din elinstallatör göra en färdiganmälan till elnätsföretag, där även uppsägning av byggelen ska ingå. OBS! detta ska göras senast en vecka innan önskat datum för anslutning.
• Elnätsföretaget ansluter ditt hus till elnätet, kopplar ur byggelen och monterar din elmätare.

Teckna elavtal

Elinstallatören fixar elkablarna och mycket mer i huset. Elnätsföretaget fixar kablarna till huset. Sedan behöver du ha ett elavtal med ett elhandelsföretag för att få igång elen i huset.

Så här går det till:
Vid flytt har de flesta elhandelsföretag – men inte alla – som villkor att ditt elavtal följer med flytten. Se därför till att i god tid att få koll på vilken uppsägningstid som gäller – 3 månader är vanligast men det kan variera. Tänk på att säga upp elavtalet i god tid om du vill byta.
Vill du behålla ditt elavtal kan du flytta det med dig till ditt nya hus. Kom ihåg att i god tid meddela ditt elhandelsföretag när du ska flytta och till vilken adress. Har du eller väljer Skånska Energi så hjälper vi dig hantera allt (fullmakt krävs).
Vill du byta elavtal: ja då hoppas vi förstås att du väljer oss på Skånska Energi. Här är 3 anledningar:

1. Vi ger dig bara 100% grön el från sol och vatten.
2. Vi är certifierande för Schysst Elhandel och lever därmed upp till branschens högst ställda krav på ärlig och tydlig information och prissättning.
3. Vi ger dig personlig service med omtanke om våra kunder och har en stark lokal närvaro.

Hitta din bästa uppvärmning

I vårt nordiska klimat står uppvärmningen för en stor del av den totala energikostnaden. En smart och effektiv uppvärmning av ditt hus kan spara dig pengar. Vi på Skånska Energi har experter på skräddarsydda energilösningar, och som i allt annat vi gör så är det 100 % förnybart som gäller!

Värmepump. Luft-/luftvärmepump, luft-/vattenvärmepump, frånluftsvärmepump – alla lösningar låga driftkostnader, energioptimering och stor miljönytta gemensamt. Vi erbjuder olika lösningar från de ledande märkena. 
• Geoenergi. Att hämta värme/kyla från marken genom till exempel bergvärme eller jordvärme som sedan kombineras med en värmepump är ofta ett både pålitligt och lönsamt alternativ.

Kanske har du möjlighet att ansluta ditt nya hus till ett fjärrvärmenät, vilket kan vara en god lösning för din uppvärmning – men inte säkert den bästa! Jämför med andra alternativ innan du binder upp dig.

Vi hjälper dig hitta den uppvärmningslösning som passar bäst för dig, ditt hus, din ekonomi och förutsättningarna på plats. 
Prata med våra kollegor på Skånska Energilösningar och Värmepumpsservice No 1, de hjälper dig.

Solceller – gör din egen el

Med egna solceller på taket minskar du dina energikostnader samtidigt som du producerar egen grön el och säljer överskottet.

Här är fyra bra anledningar att skaffa solceller:
Lägre energikostnader. Med egna solceller blir du delvis självförsörjande på el och kan minska dina kostnader för att köpa el. 
Bra för miljön. Genom att producera egen, utsläppsfri solel bidrar du själv aktivt till omställningen till ett hållbart energisystem och – i förlängningen – till en bättre värld.
Större frihet. Ju mer egen el du producerar, ju mindre beroende blir du av elprisets svängningar.
Bra investering. Att skaffa solceller är en stor, men säker investering: en solcellsanläggning håller i minst 20 år och är i princip underhållsfri, samtidigt som den bidrar till att öka värdet på ditt hus.

När du väljer solcellspaket från Skånska Energilösningar ingår allt. Vi hjälper dig från idé till installation.

Vi har samlat precis allt du behöver veta om att skaffa solceller och vad vi kan erbjuda här

Kostnadsfri rådgivning

Skicka ett mejl eller ring 046-507 00 oss - vi hjälper dig med kostnadsfri rådgivning.

Kontakta mig - jag vill veta mer

Jag vill teckna elavtal