Att välja rätt elavtal är viktigt – både för din plånbok och för miljön. I Sverige finns idag över 150 elhandelsbolag att välja mellan. Många av dem är seriösa och erbjuder ärliga och schyssta villkor, men tyvärr finns det också oseriösa aktörer på marknaden.
För att du ska kunna teckna ett tryggt och prisvärt elavtal och undvika de vanligaste fallgroparna har vi sammanställt några viktiga saker att tänka på!
Se upp med lockpriser
- Inte sällan är det säljare som kontaktar dig på telefon eller ”haffar dig på stan”, vid ett köpcentrum eller annan offentlig plats.
- De erbjuder dig ett lågt, ja kanske väldigt lågt, elpris per kilowattimme – kopplat till ett nytt elavtal.
- De kallar det till exempel ”el till inköpspris” eller ”elpris utan påslag” och liknande – men utan att nämna vad som tillkommer på elräkningen.
Visst: riktigt låga priser finns. Likaså erbjudanden och kampanjer. Men chansen är stor att priset du får istället är ett lockpris, som inte säger hela sanningen om vad du får betala i slutändan. Ja kanske inte ens halva sanningen. Varför inte? För att säljaren ”glömmer” berätta om de dolda avgifter som tillkommer och gör summan på elräkningen så mycket högre.
Se upp för dolda avgifter
Om du ser ett lockande lågt elpris per kilowattimme, så måste du komma ihåg att själva elen faktiskt bara är en del av kostnaden du betalar för din el (hur konstigt det än låter). På din elräkning tillkommer nämligen
- Moms
- Elcertifikatsavgift
- Månadsavgift
- Elhandelsbolagets påslag
Momsen är en mervärdesskatt på 25 procent, den är alltid densamma och inget som elhandelsbolaget kontrollerar. De andra avgifterna däremot bestämmer elhandelsbolagen själva och de kan variera mycket. Och det är här en del oseriösa aktörer ser en chans. De lockar med ett lågt pris per kilowattimme och tar istället ”i smyg” – det vill säga utan att berätta det för dig – ut en oskäligt hög månadsavgift eller ett saftigt påslag.
Fråga alltid efter jämförspriset
Dessbättre finns det ett enkelt och effektivt sätt att få koll på eventuella dolda avgifter på ett elavtal: fråga alltid efter jämförspriset.
- I det så kallade jämförspriset måste alltid hela kostnaden finnas med. Då ser du vad du verkligen får betala, till exempel vilka avgifter som tillkommer utöver kostnaden för själva elen.
- Alla elhandelsföretag har skyldighet att ange jämförspriser för fast, rörligt, mixat och anvisat elpris. Så, fråga alltid efter jämförspriset, och om säljaren inte kan eller vill visa det: välj någon annan.