13 maj 2025

Flytta elavtal vid flytt– fem viktiga saker att tänka på

Flytta elavtal vid flytt är inte komplicerat, men det finns några saker som är viktiga att tänka på och ordna med. Inga konstigheter, men det behöver göras och helst i god tid.

Här får du svar på de fem viktigaste frågorna (och mer därtill) om att flytta elavtal vid flytt.

  1. Vad händer med mitt elnätsavtal vid flytt?

Alla har som du säkert vet två elavtal: elhandelsavtal för att köpa elen du använder och elnätsavtal för att få elen levererad genom elnätet är du bor. Detta gäller för ditt elnätsavtal vid flytt:

  • Om din nya bostad ligger i ett annat elnätsområde än din nuvarande behöver du säga upp ditt gamla elnätsavtal och teckna ett nytt med ägaren till elnätet där du ska bo. Ta reda på vems elnät din nya bostad tillhör. Hör med ägaren, hyresvärden eller mäklaren. Eller kolla själv på www.natomraden.se.
  • Säg upp ditt gamla elnätsavtal senast 1 månad före flytten. Detta är viktigt, för annars kan du stå kvar som betalningsansvarig till din gamla bostad när du har flyttat.
  • Kontakta din nya elnätsleverantör och teckna ett elnätsavtal. Gör det så fort flyttdatum är klart – eller senast 10 dagar innan du flyttar in.
  • Flyttar du inom samma elnätområde är din nya elnätsleverantör samma som din gamla och då behöver du i de flesta fall inte säga upp ditt elnätsavtal utan bara flytta det. Men du måste meddela din elnätsleverantör att du ska flytta, när och din nya adress.
  1. Vad händer med mitt elhandelsavtal vid flytt?
    Vad som gäller för ditt elhandelsavtal vid flytt och vad du kan och eventuellt måste göra kan skilja mycket beroende på vilket elhandelsavtal du har med vilket bolag.
  • Om du är nöjd med ditt elhandelsavtal kan du oftast bara flytta över det till din nya adress – och avtalet fortsätter att gälla utan någon förändring. Men glöm inte att meddela din elleverantör när du ska flytta och vart.
  • Om du vill byta elhandelsavtal i samband med flytt måste du säga upp ditt gamla elhandelsavtal i tid. De flesta elhandelsbolag har en uppsägningstid på 14 dagar vid flytt, men det finns också de som har längre uppsägningstid. Ta reda på vad som gäller för ditt elhandelsavtal!
  • Om du vill byta elhandelsavtal står det dig fritt att välja bland alla olika elhandelsbolag och bland olika former av avtal. Vi rekommenderar att du väljer ett bolag som är Schysst elhandel-märkt. Läs mer här: Schysst elhandel – märkningen som ser till att du inte blir lurad (skanska-energi.se)
  1. Kostar det extra att flytta elavtal vid flytt?
    Det kan kosta extra att byta eller flytta dina elavtal vid flytt:
  • Många elnätsföretag tar ut en särskild flyttavgift vid inflyttning, då en flytt innebär administrativa kostnader.
  • Om du vill byta elhandelsavtal vid flytt innan uppsägningstiden gått ut tar en del elhandelsbolag ut en så kallad brytavgift för att bryta avtalet.
  1. Hur flyttar vi elavtal vid flytt om vi är två som flyttar ihop?

Det här gäller för att flytta elavtal vid flytt när två personer (eller fler) flyttar ihop:

  • Bara en person kan stå på ett elavtal, vilket gäller både elnätsavtalet och elhandelsavtalet.
  • Samma person måste stå på (teckna) både elnätsavtalet och elhandelsavtalet.
  • Det är i regel möjligt att överlåta ett elavtal från en person till en annan, men inte utan medgivande från elnäts- eller elhandelsbolaget.
  1. Varför är det så viktigt att aldrig stå utan elhandelsavtal?

Kort svar: det blir väldigt dyrt för dig.

  • Även om du inte har ett gällande elhandelsavtal, så får du ändå el till din nya bostad genom ett så kallat anvisningsavtal från elnätsägaren. Och det låter kanske bra, om du låt säga tagit fel på datum eller missat uppsägningstiden så sitter du inte i mörkret i ditt nya hem. MEN: det så kallade anvisade elpriset är oftast mycket dyrare än om du gjort ett aktivt val själv.
  • Så, glöm inte att välja elleverantör och teckna elhandelsavtal i god tid innan din flytt!