22 maj 2023

10 vackra vandringar i vårt nätområde

Hitta ny energi genom att börja vandra, och varför inte i vår egen vackra trakt! Här tipsar vi om 10 vandringsleder i Skånska Energis elnätsområde, från 2,1 till 21,7 kilometer långa.

Att vandra ger dig ny energi på många olika sätt. Det är bra för din kropp, det är bra för din själ. Det är bra för ditt hjärta, det är bra för ditt humör. Och du får natur, nya vyer och lite lagom äventyr på köpet. 

För dig som är sugen att ge dig ut och vandra vill vi här tipsa om tio olika vandringsleder som ligger oss särskilt varmt om hjärtat. Varför det? Eftersom de finns nära oss, i vårt eget elnätsområde, i vår egen underbart vackra trakt. Du behöver nämligen inte ta dig till Kungsleden i Lappland eller Santiago di Compostela i Spanien för att hitta vandring full av naturupplevelser och nya intryck.

God tur!

1) Stora Harrie mosse runt

Detta lilla naturreservat strax öster om Kävlinge tätort är lätt att vandra runt, cirka 2,1 kilometer. På fuktängarna och i det så kallade rikkärret finns flera orkidéer – majnycklar, ängsnycklar, kärrknipprot – och de omkringliggande slåtterängarna och betesmarkerna ger fin utsikt.
Mer information: Utforska Stora Harrie mosse runt | AllTrails eller 
Stora Harrie mosse | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)

2) Kungsmarken runt

Ett annat mindre naturreservat, beläget alldeles öster om Lund, runt och genom vilket en 3,2 kilometer lång vandringsled sträcker sig. Här hittar du såväl järnåldersgravar och spåren av en medeltida borg som betesmark med rik ängsflora inklusive flera orkidéarter, därtill ett rikt fågelliv.
Mer information: Utforska Kungsmarken runt (Röd) | AllTrails eller  Kungsmarken | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)

3) Romundspåret

2,7 kilometer vacker och varierande vandring genom bland annat Måryds naturreservat, som är en del av Skrylleområdet. I Måryds naturreservat finns bland annat enefälader med doftande backtimjan, vacker utsikt över Vombsänkan från Måkullsbacken och Boijsens dammar med röd näckros och fina trollsländor.
Mer information: Romundspåret: 28 foton – Skåne, Sweden | AllTrails eller Måryd | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)

4) Knivsås-Borelund

4,2 kilometer genom Knivsås-Borelunds naturreservat förbi Dalby stenbrott. Knivsåsen är en rullstensås med lummig bokskog och enefälader väl lämpade för en picknickpaus. Är vädret varmt, ta med badkläder och handduk och ta ett dopp vid badplatsen i – det vattenfyllda – stenbrottet.
Mer information: Utforska Knivsås-Borelund | AllTrails eller
Knivsås-Borelund | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)

5) Unos runda

En 6,5 kilometer lång vandring med utgångspunkt vid Ekevallen i Genarp. Leden är döpt som en hyllning till ortens vandringsprofil Uno Jönsson och gör ingen vandrare besviken. Den för dig genom varierande natur- och kulturmiljöer, är bitvis något brant. Utsikten från kullen Järnhatten är vacker och du kan se ruinen av den gamla vattenmöllan vid Höje å.
Mer information: Utforska Unos runda | AllTrails

6) Höghult-Krankesjön

Skåneledens etapp 12 erbjuder en 11 kilometer lång vandring på Vombsänkans sluttning med vacker utsikt över landskapet. Du kommer bland annat förbi Hjularöds slott, Kävlingeån, Harlösa kyrka från 1100-talet och södra delen av Krankesjön med sitt rika fågelliv.
Mer information: 12 Höghult - Krankesjön (skaneleden.se)

7) Prästa- och Grytaskogen

En 5,3 kilometer lång vandring mellan Prästaskogens och Grytaskogens naturreservat i närheten av Torna Hällestad. Mellan dem ligger Trollskogen, känd för sina vresbokar med slingrande och knotiga grenverk. Lövskog, hagmarker, vacker utsikt. Spana lite extra efter skogsödla och sandödla!
Mer information: I Prästa- och Gryteskogen: 53 foton – Skåne, Sweden | AllTrails eller
Prästaskogen | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)

8) Trolleberg-Dörröd

12,4 kilometers vandring genom två naturreservat mellan Genarp och Veberöd: Häckeberga och Dörröds fälad. 303 meters höjdstigning sammanlagt innebär lite backar här och där, men som helhet ingen särskilt ansträngande vandring. Leden går genom ädellövskogar och betesmarker, förbi Kullatorpet med rastplats. Förbi fäladerna med hassel, håll utkik efter den sällsynta och charmiga nötkråkan som häckar i området.
Mer information: Utforska Romeleslingan: Trolleberg – Dörröd | AllTrails eller
Dörröds fälad | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se).

9) Från Rögle dammar till Dalby Söderskog

En 8,2 kilometer lång vandring norr om Dalby genom inte mindre än tre naturreservat och en nationalpark: Skrylle, Billebjer, Dalby Norreskog och Dalby Söderskog. Medtag badkläder om du känner för ett dopp, men då inte i Rögle dammar som främst är avsedda för fiske utan i det vattenfyllda gamla stenbrottet på Billebjer. Från Billebjer är utsikten över slätten bort mot Lund och Malmö hänförande, medan vandringen tar dig genom fantastiska skogs- och betesmarker.
Mer information: Utforska Från Rögle Dammar till Dalby Söderskog | AllTrails eller
Billebjer | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se) eller
Dalby Norreskog | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se) eller 
Dalby Söderskog nationalpark | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se).

10) Vombsjön runt

När du känner dig redo för en lite längre sträcka och är sugen på vad som lätt kan bli en heldagsutflykt – prova den 21,7 kilometer långa leden runt hela Vombsjön. Du vandrar i omväxlande terräng i sjöns omedelbara närhet med många fina utblickar, pausplatser och badplatser. Passerar du södra delen vid Vombs fure tidigt kan du med lite (eller mycket) tur höra sommargylling flöjta eller rentav se kronhjort.
Mer information: Utforska Vombsjön Runt | AllTrails

Skåne har massor av vandringsleder

Skåne är rent geografiskt ett fantastiskt landskap att börja vandra i. Avstånden är korta och naturreservaten många liksom de vackra kuststräckorna. Skåneleden känner du säkert till, men det finns många många fler utmärkt utmärkta leder att lära känna. Här vill vi tipsa om tre bra webbplatser med leder och information:

Få flera smarta tips på vår blogg