18 sep 2014

100 % livsenergi med cykling

Tillhör du dem som ställer in cykeln när hösten kommer, eller kanske dem som sällan eller aldrig cyklar? Då har du mycket positiva effekter som väntar runt hörnet!

Genom att cykla löser du varje dag flera problem samtidigt: Du sparar koldioxid, pengar, tid (eftersom du tränar samtidigt som du transporterar dig) och du skapar utrymme för att njuta mer av god mat.

Flera kommuner satsar stort på cykling med bra parkeringsmöjligheter i anslutning till tåg och buss för att underlätta för långpendlare. Arbetsplatser fixar duschmöjligheter. En snabbcykelväg mellan Malmö och Lund planeras.

Om du har för långt för att trampa av egen kraft kan en elcykel vara en bra lösning. De finns numera även som lådcyklar, ett bra sätt att kunna hämta och lämna barn och storhandla utan att släppa ut koldioxid och även ett tidseffektivt sätt att få motion om man väljer att inte använda så mycket elkraft.

När det gäller cykling året runt så finns det både bra funktionskläder som cykelponchos och regnställ och även dubbdäck för hala underlag.

Svensk cykling har skrivit en liten bok där de beskriver vad de kallar ”De tio cykelbuden”.

Här kommer ett utdrag att inspireras av:

 1. Du ska cykla för att må bättre
  Den som motionerar regelbundet – även om man börjar senare i livet – lever längre, minskar risken för cancer och blir friskare.
 2. Du ska cykla för miljön
  Varje cyklad kilometer istället för bil ger i genomsnitt en koldioxidbesparing på 214 g. Under de första tre kilometrarna av en resa, innan bilens katalysator hunnit bli varm, är bilens utsläpp av avgaser 50 till 60 gånger högre per kilometer!
 3. Du ska cykla för att spara pengar
  Cykeln är en rullande sparbössa. Den faktiska kostnaden för en vanlig bil kan vara så hög som 30 kronor per mil, eller mer.
 4. Du ska cykla för att inspirera andra
  En växande folkrörelse kan inte ignoreras av politiker och beslutsfattare, och i takt med att fler hoppar upp på sadeln kommer vi cyklister att kunna ställa större krav på säkerhet, framkomlighet och förvaring.
 5. Du ska cykla för att få tid över till annat
  En stor del av alla bilresor i tätort är kortare än fyra kilometer. Ta cykeln istället! Cykelbanan är en gräddfil. Med cykel får man mer tid över till att leva.
 6. Du ska cykla för att bli friare
  Du kan resa vart du vill, när du vill, och dina resor kostar inte ett korvöre. Du kan cykla ut i naturen eller ner på stan.
 7. Du ska cykla för att det är coolt
  Du använder din egen energi för att ta dig fram precis i den hastighet du själv vill. Det är en cool känsla.
 8. Du ska cykla för att uppleva mera
  Du njuter av dofter, färger, stadens ljud och tystnad. Allt sånt som bilisterna går miste om. Alla sinnen främjas av cykling.
 9. Du ska cykla för att bli mer attraktiv
  Den som cyklar säger indirekt till sin omgivning; jag mår bra, jag bryr mig om miljön och mig själv. Och framför allt, oavsett om du väljer den framåtlutade racerstilen eller den bakåtlutade glidarstilen, utstrålar du självförtroende. Och det är, som bekant, attraktivt.
 10. Du ska cykla för att det är kul
  Det finns väldigt många rationella argument för att bli cykelpendlare. Men det bästa argumentet är och förblir: cykling är förbaskat kul. Cykling befrämjar livsglädje.

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning