4 feb 2022

9 av 10 köper laddbox med solcellerna

Solcellsboomen fortsätter. Det gröna avdraget är populärt. 9 av 10 köper laddbox med solcellerna. Läs vår solcellsexpert Jonathans spaningar om solcellsläget just nu.

I våras började Jonathan Skalin hos oss som energisäljare med huvudsaklig inriktning på solceller. 21 år gammal, skarp, nyfiken och med stor aptit på att ta sig an en ny bransch har han snabbt blivit en av våra solcellsspecialister med järnkoll på en marknad där det händer mycket, ja väldigt mycket.

Jonathan, vi har haft en solcellsboom i både Skåne och Sverige i flera år nu. Fortsätter den 2022? Och om så: förstärks den ytterligare av det höga elprisläget?

– Precis när jag började hos Skånska Energilösningar i våras såg vi en stark ökning av intresset för solceller, från en redan hög nivå. Vi tänkte att det lugnar nog ner sig till sommarsemestern, men det har bara fortsatt öka! I slutet av året hade vi dubbelt så många intresseanmälningar som under våren. Och ja: vi märker ett klart ökat intresse även sedan elpriserna skjutit i höjden. Ännu fler har fått anledning att tänka över sina energikostnader och ser att solceller kan vara ett alternativ för att minska dem.

I januari 2021 infördes det gröna avdraget, ett skatteavdrag vid installation för grön teknik: för solceller 15 % av kostnaden för material och arbete. Har det gröna avdraget blivit en ”hit”?

– Ja, det får jag nog säga. För de allra flesta av våra kunder har avdraget blivit en självklar del av solcellskalkylen. Färsk statistik för hela Sverige från SCB och Skatteverket visar att cirka 20 000 personer som installerade solceller under 2021 gjorde avdraget, i genomsnitt 21 000 kronor per köpare. Så det finns pengar att tjäna!

Behöver man som kund eller intresserad av solceller vara orolig för att leveranser av material och installation blir försenat på grund av pandemin?

– På det stora hela: nej. Priserna på paneler har ökat något på grund av pandemin, men vi märker inte av någon större brist på komponenter. Från det att kunden bestämmer sig till att installationen sker har vi just nu en ledtid på minst 4 månader, och det är tillräckligt med tid för oss att säkerställa materialet. Så det behöver du som kund inte vara orolig för.

Parallellt med solcellsboomen har vi en elbilsboom. Hur är det, passar en del kunder på att installera laddbox samtidigt med solcellerna?

– Inte en del – nästan alla! 9 av 10 kunder köper laddbox med solcellerna nu. Även om långt ifrån alla har eller håller på att skaffa elbil så passar de på att fixa laddboxen också. Många känner väl att det blir elbil förr eller senare, eller ser det som en del i att framtidssäkra huset.

Ser du någon förändring i vem som är intresserad av solceller nu jämfört när du började?

– Jag tycker att kundgruppen som vill ha solceller inte bara har blivit större utan också bredare. Tidigare var villaägare i åldern 50-65 den klart dominerande gruppen, men under året har alltfler såväl av de yngsta, i 25-35-årsåldern, som de äldsta, i 80-85-årsåldern anmält sitt intresse. En häftig utveckling! Och kul för mig, som får träffa många olika människor!

Solcellsboom är förstås trevligt inte minst om man som du jobbar med det, men – hinner ni med?

– Ja… det gör vi! Men det är fullt upp, det kan jag lova – och vi välkomnar gärna fler duktiga installatörer i vårt team. Just nu gör jag själv 5-6 kundbesök om dagen och det klagar jag inte på, att träffa folk är det absolut roligaste med mitt jobb. Att trycket är stort gör att det kan dröja upp till två veckor innan vi svarar på en intresseanmälan till vår hemsida eller mejl. Men vi återkommer, jag lovar! Och vi börjar alltid med ett personligt besök.

Varför är det viktigt för dig att börja med ett personligt besök?

– Vi på Skånska Energilösningar tycker det är en självklarhet. Det är så mycket bättre att på plats tillsammans med kunden prata igenom tankar och förväntningar och samtidigt få en bild vilka förutsättningarna är. Jag kan ta bilder och samla in uppgifter som våra projektledare sedan kan göra dimensionering och kalkyl efter. Jag vet, det finns leverantörer som ger prisförslag utifrån satellitbilder på Google Maps, men för mig är inte det seriöst. Och varför missa en chans att träffa nya människor!

Skånska Energilösningar kontakta oss Energilösningar