23 mar 2020

Alf ger säker spänning i Kyrkparken

Den gamla transformatorstationen i Kyrkparken i centrala Kävlinge är renoverad. Vår elmontör Alf Hedlund, själv Kävlingebo, gjorde jobbet tillsammans med en kollega.

Transformatorstationer. Viktiga små hus som finns lite här och där för att göra leveranserna av el till var och en inom ett visst område möjlig. Här ställs högspänningen från de stora ledningarna om till den lågspänning som distribueras ut till våra nätabonnenter: hem, hushåll, företag, verksamheter med mera.

Viktiga hus som sagt, men oftast inte så iögonenfallande i gatubild och stadsmiljö. Transformatorstationen i Kyrkparken i Kävlinge är inget undantag: en robust men ganska anonym tegelbyggnad från mitten av sextiotalet, lätt att passera utan att närmare lägga märke till där den står i parkens norra ände. 

Har tjänat väl sedan 1965

Men sedan i höstas är det uppgrävt och avspärrat runtom huset, och inuti pågår arbete. Stationen håller på att renoveras.
– Stationen byggdes 1965, och så gammalt är också ställverket, medan själva transformatorn är från 1973. Hursomhelst så närmar sig deras tekniska livslängd sitt slut. De har tjänat väl, men nu är det dags att modernisera. Samtidigt passar vi på att fräscha upp själva huset; vi målar om byter belysning och lite sånt, berättar Alf Hedlund, elmontör på Skånska Energis nätavdelning som tillsammans med en kollega utför arbetet.

Kunderna berörs inte

– 122 kunder i centrala Kävlinge får sin ström från den här stationen. Men de berörs inte av vårt arbete alls, om inget oförutsett inträffar. Under tiden vi byter utrustningen har vi en provisorisk transformator och omkopplingar som gör att kunderna får sin ström precis som vanligt.

Den nya utrustningen gör i princip samma jobb som den gamla: ger säkra elleveranser för överskådlig framtid.

– För oss elmontörer blir arbetsmiljön också bättre. Modernare utrustning har högre standard för säkerhet. Vi har renoverat upp ett flertal gamla stationer här i Kävlinge de senaste åren, så det känns bra.

30 år med el i Kävlinge

Alf Hedlund vet vad han talar om. Han är Kävlingebo själv sedan mer än trettio år och bor tio minuter ifrån stationen i Kyrkparken. Lika länge som han har bott i Kävlinge har han jobbat med försörja kävlingeborna med el.

– 1988 flyttade jag hit med familjen, från Arlöv, och jag började jobbade på vad som då hette Kävlinge Elverk. 1993 gick det samman med Skånska Energi, säger Alf.

Vad får dig att trivas i Kävlinge?

– Jag säger som de flesta, det är nära till allt här. En liten stund in till Lund, 25 minuter till Malmö. Lite längre till Helsingborg där min dotter bor men ändå inom räckhåll. Kävlinge i sig är en lagom stor liten ort tycker jag.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal