19 jan 2021

Änttligen: stopp för långa bindningstider

Två domar i fall som konsumentombudsmannen drivit stoppar oschyssta elavtal med långa bindnings- och uppsägningstider. Det gillar vi!

Tre månaders bindningstid och uppsägningstid för elavtal. Det är rimligt. Det är praxis i branschen och allmänt vedertaget. 

Men det är ingen regel. Elhandelsföretag får ha längre uppsägningstider. Schyssta elhandlare har det inte, men det finns de som använder riktigt långa uppsägningstider för att binda kunder i oschyssta elavtal. Upp till 36 månader förekommer – helt oskäligt om du frågar oss.

Helt oskäligt också om du frågar Konsumentombudsmannen och Patent- och marknadsdomstolen. I två aktuella fall slår domstolen för första gången fast en maxgräns för bindningstid av rörliga elavtal till tre månader.

Bakgrunden är att Konsumentombudsmannen (KO) tagit två elhandelsbolag inför domstolen för att få deras långa bindnings- och uppsägningstider för elavtal med rörligt pris prövade.

Enligt domarna förbjuds nu de två elbolagen att använda längre uppsägningstider än tre månader.

Läs mer om fallen på Konsumentverkets hemsida.

Så, tänk på att aldrig acceptera mer än tre månaders uppsägningstid för ditt elavtal. 
Och läs våra fyra råd när du väljer elavtal, de kommer här.

Ta kontroll över ditt elavtal! 

Det är lättare än du tror:

  • Titta alltid på jämförspriset. Där måste alltid hela kostnaden finnas med. Då ser du vad du verkligen får betala.
  • Välj Schysst Elhandel-företag. Certifieringen Schysst Elhandel innebär att företaget uppfyller branschens krav på ärlighet och tydlighet. Bara seriösa elhandlare klarar kraven.
  • Säg inte ja på gatan eller på telefon. Ta inte några förhastade beslut när du blir kontaktad av elhandelsföretag per telefon eller på gatan. Ingå aldrig avtal på stående fot, utan be om jämförspris och jämför själv i lugn och ro.
  • Vi hjälper dig. Behöver du hjälp att jämföra eller ta fram exakt jämförspris? Kontakta oss, vi hjälper dig kostnadsfritt!

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning