5 sep 2019

Åska och blinkande elnät

Har du upplevt flera små, sekundkorta strömavbrott på sistone? Det beror i så fall på att det åskar mycket just nu.

Sensommaren och den tidiga hösten är en period på året då vi ofta har mycket åska – så även i år. När åskan drar fram kan den ställa till med en hel del elände i våra elnät. Lokala blixtnedslag med akuta, mindre eller större strömavbrott som följd är kanske det man först tänker på.

Men åskan kan också leda till en hel del mindre skador, som är svåra att hitta och som kan finnas kvar även efter att åskovädret dragit förbi. Därhemma kan du märka av dem genom sekundkorta strömavbrott eller spänningsförändringar: elen blinkar liksom till ett ögonblick. Du märker dem kanske knappt själv, men en del av dina apparater kan visa att spänningen kortvarigt försvunnit.

”Blinkningar” i elnätet har inträffat oftare än vanligt den senaste tiden på grund av åskan. Elen blinkar till när elnätets system känner av ett fel och automatiskt kopplar bort strömmen för en sekund, för att sedan koppla på igen och prova om felet finns kvar. En bra säkerhetsfunktion i sig! …men när de små felen är svåra att hitta kan det bli flera och återkommande blinkningar i elnätet.

En blinkning i elnätet kan bero på fel i ditt lokala elnät, men även på fel i det vi kallar överliggande nät, det vill säga det regionala elnätet eller det nationella stamnätet. Ett åsknedslag i en helt annan del av Skåne, till exempel, kan orsaka en spänningsförändring som fortplantar sig genom elnätet och ger blinkningar hemma hos dig.

Vi är väl medvetna om att en del av våra kunder haft många blinkningar och små strömavbrott på senaste tiden, och vi jobbar hårt för att lokalisera felen.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal