20 feb 2023

Att komma igång och hålla igång – 5 träningstips från Klara och Oskar

Vi tittade förbi Träningsbutiken i Dalby och bad Klara Mattsson och Oskar Jaskari, elitaktiva i jujutsu och MMA, att dela med sig av några träningstips.

Kom du aldrig igång att träna efter nyår? Eller börjar nyårslöftet hänga löst efter ett par veckor? Det är lugnt! Det är nu träningsåret 2023 börjar på allvar 😊 Att sätta igång att träna är bra, att hålla igång och fortsätta är bättre – om än ofta betydligt svårare.

SM-guld och MMA-matcher

På Träningsbutiken i Dalby, där Söderskogs IF driver kampsportcentrum, gym, dansstudio med mera, finns två som verkligen vet hur det är att hålla igång med träningen:

  • Klara Mattson, 25, elittävlande i jujutsu och tidigare judo med 5 SM-guld i judo, SM-silver i jujutsu och landslagsmeriter i båda grenarna.
  • Oskar Jaskari, 25, elittävlande i jujutsu och proffs i MMA (Mixed Martial Arts) med landskamper och femteplats i EM 2022 i jujutsu och andraplats i VM, SM-guld och en proffsmatch (hittills) i MMA bland meriterna.

Oskar kan satsa nästan heltid på träningen, Klara deltid. Båda arbetar extra som instruktörer på Träningsbutiken. Klart att det är skillnad på att motionsträna och att elitträna, men många principer är desamma. Så, här är fem tips från Klara och Oskar på hur du kommer igång med träningen – och håller igång.

1) Börja lagom

Oskar: – Det är inget fel med att rivstarta, men ett vanligt misstag är att gå ut för hårt: ”Nu 2023 ska jag inte äta något dåligt alls och jag ska gå på gymmet fem dar i veckan!” till exempel. Och så kör man på tills första motgången kommer, men orkar inte vidare sen för att ribban var för hög. Du vinner ingenting på att träna jättehårt ett par gånger. Så: börja lagom.

2) Sätt realistiska mål

Klara: – Att drömma och ha visioner är bra, men de måste vara rotade i verkligheten. Gör en realistisk uppskattning av vad du kan och vad mäktar med. Hinner du med tre timslånga pass i veckan som din vardag ser ut just nu? Kanske inte, och då kommer du kanske inte att hinna med det sedan heller. Börja då med kortare pass, säg en halvtimme, eller med ett eller två pass i veckan, och bygg sedan vidare därifrån om du vill det. Var inte elak mot dig själv!

3) Skapa rutiner och håll dem

Oskar: – Att få träningen till en rutin är det kanske allra viktigaste, att träningen blir en naturlig och självklar del av din livsstil. Bättre att träna en gång i veckan och verkligen hålla det över tid, och i bästa fall öka på lite efter hand, antingen genom att göra passet eller passen lite längre eller lägga till fler pass. Bygg en grej som sakta växer, för det är över tid som träningen betalar sig.

4) Sätt delmål och bocka av dem

Klara: – Känslan av att man är på väg någonstans tycker jag själv är en väldigt viktig drivkraft när man tränar. Ett bra sätt att få den känslan är att sätta upp små delmål på vägen framåt och kryssa av dem efterhand som du når dem. Ha gärna ett stort mål för din träning, men gör även många etappmål på vägen, bocka av dem och var stolt varje gång du gör det!

5) Inställning: 100 procent

Klara: – Jag har ett mantra jag kör i såväl träning som tävling: ”100 procent, 100 procent, oavsett vad som händer!” Det spelar ingen roll om jag skulle förlora en tävling eller ha en tung träningsperiod: så länge jag gör allt jag kan så är jag bra! Det funkar för mig, oavsett vad det gäller i livet faktiskt. 100 procent har ingenting med träningsmängd att göra, utan med inställningen: hur mycket eller hur lite du än tränar, var noga med det du väl gör och gör det så bra du kan!

Varför inte prova kampsport?

Oskar Jaskari och Klara Mattsson ser båda fram emot sitt tränings- och tävlingsår 2023. Klara siktar på guld i SM i jujutsu nu i februari och hoppas komma med landslaget till VM. De två målen kan även Oskar skriva under på, samtidigt som han också hoppas få gå en eller ett par proffsmatcher i MMA under året. Båda ser de också fram emot att få ge ännu fler barn och ungdomar i Dalby-, Sandby- och Revingetrakten med omnejd sina första erfarenheter av judo – och de rekommenderar även ”vanliga motionärer” att prova på kampsport:

– Det ser kanske inte ut så med alla kast och fall, men de flesta kampsporter är väldigt skonsamma och lätta att komma igång med. Kast- och falltekniker kommer efter hand och är lätta att anpassa efter just den nivå du är på, säger Oskar.

– Gillar du att tänka lite samtidigt som du rör dig på ett allsidigt sätt, och om du vill ha en mental paus från allt annat när du tränar – ja, då kan judo, jujutsu eller någon annan kampsport vara något för dig, avslutar Klara.

Hursomhelst: lycka till med din träning i år!