11 feb 2021

Byta elavtal – så här gör du!

Att byta elavtal är enkelt – men det finns ett par viktiga saker att tänka på. Här är vår guide steg för steg med allt du behöver veta.

Först en sak: När vi talar om att byta elavtal här så menar vi elhandelsavtal, alltså avtalet för den el du köper och använder. Elhandelsavtal väljer du själv och du kan byta när du vill. Du har även ett elnätsavtal för leveransen av din el med det företag som äger elnätet, men det kan du inte välja.

Byta elavtal steg 1: Förbered dig

 • Du har alltid rätt att byta elavtal. Men om du bryter ditt nuvarande elavtal i förtid tillkommer en ofta hög avgift.
 • Därför är det viktigt att du kontrollerar bindningstiden och/eller uppsägningstiden för ditt nuvarande avtal. Då riskera du inte en extra avgift och kan planera ditt byte av elavtal i lugn och ro.
 • Har du ett fast elavtal gäller bindningstiden till och med avtalets slutdatum. Har du ett rörligt elavtal kan du inte byta förrän du sagt upp avtalet och uppsägningstiden gått ut. Normal uppsägningstid är en månad men längre förekommer, framför allt hos mindre seriösa elhandlare.
 • Se även till att ha ditt anläggnings-ID och områdes-ID redo, du hittar båda på din elfaktura.
 • Tänk på att det enbart är personen i hushållet vars namn står på elnätsavtalet som kan teckna det nya elavtalet.

Byta elavtal steg 2: Välj rätt elavtal

 • Det finns cirka 150 elhandelsbolag att välja mellan. Vi tycker förstås att du ska välja grön el från Skånska Energi 😊 men det finns flera andra bra bolag. Tyvärr finns det även flera mindre seriösa aktörer därute så därför rekommenderar vi dig två saker: välj Schysst elhandel och fråga efter jämförspriset.
 • Välj Schysst Elhandel. Schysst Elhandel är branschens egen certifiering för tydlig information och prissättning – bara seriösa elhandelsföretag klarar kraven.
 • Fråga efter jämförspriset. I jämförelsepriset måste alltid hela kostnaden finnas med från början, inklusive påslag med mera. Då ser vad du verkligen får betala. Alla elhandelsbolag har skyldighet att ange jämförelsepris.
 • Fast, rörligt eller mixat – vilket elavtal passar dig bäst? Vår allmänna rekommendation ser ut så här: Välj fast eller mixat elpris om energikostnaden står för en förhållandevis stor del av utgifterna i ditt hushåll eller om din ekonomi är ansträngd. Välj rörligt elpris om energikostnaden utgör en mindre del av dina totala utgifter. Över tid har rörligt elpris varit billigare än fast elpris, men har också medfört perioder med tillfälliga pristoppar.

Byta elavtal steg 3: Teckna nytt elavtal och genomför bytet

 • Säg upp ditt nuvarande elavtal.
 • Teckna nytt elavtal med den leverantör du har valt. Väljer du Skånska Energi kan du teckna avtal direkt via vår hemsida. Vår kundservice är alltid redo att ge dig personlig hjälp, mer information och svar på dina frågor. Vi är med dig hela vägen!
 • För ett ännu smidigare byte kan du välja att ge oss en fullmakt så sköter vi all kontakt med ditt elnätsföretag och ditt nuvarande elhandelsföretag. Välj fullmakt när du tecknar ditt elavtal på vår hemsida eller via telefon. När bytet är klart meddelar vi dig och bekräftar datumet då vi börjar leverera elen. Du får självklart en bekräftelse via e-post eller brev.

Behöver du hjälp?

Kontakta vår kundservice: Ring 046-507 00 eller mejla kundservice@skanska-energi.se

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning