18 mar 2021

Christoffer har framtidens elnät i sikte

Fyra månaders praktik på Skånska Energi – sedan är Christoffer Stenberg färdig elkraftsingenjör. Och det är bra det: vi behöver många som Christoffer för att bygga och trygga framtidens elnät.

Vi är glada att ha Christoffer Stenberg hos oss på vår elnätsavdelning, där han gör sin slutpraktik mellan januari och maj. Av två års utbildning till elkraftsingenjör på Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm återstår drygt två månader, sedan är examen klar.

Och sedan väntar arbetsmarknaden med öppna armar! Elkraftsingenjör är nämligen inte bara ett mycket viktigt yrke för landets elförsörjning, det är också ett bristyrke med en pågående generationsväxling i branschen.

Så Christoffer, hur fastnade du för utbildningen och yrket?

– Jag har alltid varit teknikintresserad och utbildade mig till elektriker i gymnasiet. Efter några år i entreprenadsvängen och en period som takläggare kände jag att det var dags att komma vidare i livet. Utbildningen till elkraftsingenjör lät bra och intressant.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag har fått tre olika projekt som jag arbetar med parallellt. Dels en högspänningsluftlinje med stolpstation som vi ska ersätta med markkabel och markstation, dels en ny högspänningskabel mellan två stationer vid Toppeladugård. Sedan undersöker jag hur sammanhängande vårt kablade elnät är, för att det ska bli lättare att mäta och jorda i framtiden.

Vad gillar du med jobbet?

– Helheten. Som projektledare och beredare är jag med i projekten hela vägen, från början till slut. Jag gillar att ha ansvar, och att arbeta med att göra elnätet bättre.

Hur ser du på framtiden?

– Min plan från början var att jobba med förnybar energi i någon form. Det hoppas jag fortfarande på och det kan också innebära att jobba med elnät. En viktig fråga för framtiden är att vi anpassar och utvecklar elnätet för stora mängder förnybar energi och för energilagring med batterier eller vätgas.

När du beskriver Skånska Energi för en kursare, vad säger du då?

– Ett mycket trevligt företag med familjär stämning, där alla jobbar ganska nära varandra och det är lätt att få kontakt. Sen är det också viktigt för mig att jobba på ett företag som bara har grön el och förnybar energi.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter