2 dec 2022

Din energismarta jul – Del 1: Stöka smart i köket

Här är våra bästa tips på hur du håller elförbrukningen nere när du bakar och lagar mat inför julen.

Adventstid. Juletid.
Förberedelser. Högtid.
Ljus och värme, i mörker och kyla.
Kärlek och givmildhet.
Men, handen på hjärtan även: gott och sött. Eller hur? Gärna ganska mycket gott och sött, förresten.
Den goda julmaten, kakorna, gotterna – det är nu under de närmaste veckorna de ska bli till. Alla har vi våra favoriter, våra traditioner, det vi tycker om att göra, till oss själva och till andra.
Nå, julmat och julbak kräver (i de flesta fall) inte bara tid och engagemang och därtill en rad ingredienser – utan även energi, el, för att bakas, gräddas, kokas, stekas, griljeras och så vidare.

Så, här är våra bästa tips på hur du håller elförbrukningen nere när du bakar och lagar mat inför julen. Håll till godo!

1 Undvik ugnen

Ugnen drar mycket mer energi än både spisen och mikrovågsugnen. Kan du använda spis eller mikro istället för ugn innebär det att du använder cirka 70 procent mindre energi.
Noterade du förresten att vi kallar detta Tips Noll? Det gör vi för att i julstöket är det ärligt talat lättare sagt än gjort att undvika ugnen. Det går knappt. De flesta julbröd och julkakor och en hel del tongivande maträtter – griljerad skinka, revbensspjäll, Jansson, någon? – kräver helt enkelt ugnens strålande värme.
Men, när du vill eller måste använda ugnen, då kan du se till att använda den smart.

2 Värm upp ugnen så få gånger som möjligt

Att värma upp ugnen är det som tar allra mest energi i köket. Varje gång du inte värmer upp ugnen sparar du cirka 0,5 kilowattimmar el. Se därför till att planera din bakning och tillagning så att du gör flera saker i följd. Du kan också göra flera saker samtidigt. Låt nötkakan följa sista plåten pepparkakor och låt revbensspjällen följa griljeringen av skinkan – och passa på att värma upp brunkålen också de sista minuterna …eller i vilken ordning och vilka läckerheter du nu föredrar.

3 Utnyttja ugnsvärmen maximalt

Många rätter och råvaror funkar att sätta in redan i kall ugn, så att du kan dra nytta av värmen även när ugnen värms upp. På samma sätt kan du räkna med att ugnen har användbar värme upp till 20 minuter efter att den stängts av. Ofta kan du faktiskt stänga av ugnen innan maten är helt färdig. Låt vörtbrödet eller kavringen gräddas klara i eftervärmen. Alltså: sätt in direkt och stäng av lite tidigare.

4 Koka med locket på

Koka upp vatten och koka med locket på så får du full effekt av energin du använder. Du använder då närmare bestämt bara en tredjedel så mycket energi, så det lönar sig att vara noga med locket. Ganska självklart, men värt att påminna om.

5 Tina långkålen i kylen

OK, detta tips gäller inte bara för långkål 😉 Tina upp fryst mat i kylen istället för i mikron så spar du energi. Nackdel: du måste tänka lite mer i förväg… men tro det eller ej: det är en förmåga som går att öva upp!

6 Stäng av köksfläkten

Stäng av köksfläkten när den inte behövs. Många köksfläktar är nämligen små energitjuvar därhemma: en alltför effektiv fläkt drar inte bara ut matoset utan även din varma inomhusluft. Ha fläkten på bara precis under matlagningen.

Med risk att vara tjatig: varje (sparad) kilowattimme räknas!
Så gör vad du kan för att spara el, det lönar sig!

Förresten, vill du få koll på hur mycket el din julbelysning drar? Läs då vidare här: Var LEDig i jul – så har du råd med juleljusen (skanska-energi.se)

Vi har en blogg fylld med energirika tips Hur mycket är en kilowattimme? Det får du veta här.