20 dec 2022

Din energismarta jul – Del 3: Gör en digital detox i jul

Passa på att ta en paus från alla skärmar i jul. Du kan spara mer el (och pengar) än du tror och får därtill mer livskvalitet. Här är våra 9 tips på hur du lyckas.

Digital detox, vad är det? Med detox menas avgiftning (av detoxification). Med digital detox menas en tidsperiod under vilken du frivilligt avstår från att använda digitala enheter som smartphones, datorer och plattformar för sociala medier. Ja, varför inte lägga till gaming-konsoler och vanliga tv-apparater också och dumpa precis alla skärmar ett slag? Är du redo för utmaningen?

Kollar du också din telefon 80 gånger om dan?

Men digital avgiftning, är inte det att överdriva lite? Nej, faktiskt inte: även om du kanske inte är (eller känner dig) direkt beroende, så är smartphones och sociala medier mycket vanebildande. Har du koll på hur ofta du kollar på din telefon? Amerikanerna gör det i genomsnitt 80 gånger om dagen (enligt en studie), och vi i Sverige ligger på ungefär samma nivå (om inte högre) när det gäller digitala vanor och/eller ovanor.

Du spar mer el än du tror

Julen är en utmärkt tid att ta en – kortare eller längre – paus från alla skärmar, och julen 2022 är kanske extra utmärkt. Varför? Det ger dig ytterligare en möjlighet att spara el i dessa bistra tider av höga elpriser. Ja, sannolikt mer el än du tror. Du vet säkert att alla skärmar, konsoler, datorer och sånt drar en del el, men visste du att det är så pass mycket som upp till 25 procent? Jodå. Enligt en granskning av Naturskyddsföreningen står ”surfande och mediekonsumtion” för upp till en fjärdedel av vår elförbrukning.

Här är våra 9 tips på hur du kan göra en digital detox:

1) Skärmfria dagar

Planera in en helt skärmfri dag. Se till att ha gjort de digitala ärenden du behöver i förväg och släck ner. Har du väl lyckats göra det en dag, kan du göra det en dag till. Och en till.

2) Stäng av push-notiser

Se till att telefonen inte tigger om din uppmärksamhet hela tiden. Mycket få av de där notifieringarna som kommer automatiskt från alla appar innehåller information du verkligen behöver ta del av med en gång. Minimera tillfällena då telefonen bryter in i ditt analoga liv!

3) Skärmdubbla inte

Scrollar du instagram samtidigt som du bingar din favoritserie? Spelar du Wordfeud samtidigt som du ser på matchen? Sluta med det. Brukar du ha flera skärmar igång samtidigt, börja detoxen med att åtminstone bara använda en skärm i taget!

4) Skärmtid för alla

Injagar tanken på en HEL DAG utan skärmar galopperande skräck i ditt digitaliserade medvetande? Börja då med liknande regler som många har för sina barn: skärmtid. Kolla mobilen mellan åtta och nio på morgonen och mellan sex och sju på kvällen, till exempel.

5) Flygplansläge!

Förutom att fungera som telefoner och plattformar för sociala medier så har våra smartphones också en tredje grundläggande funktion: kamera. Och det är klart att vi vill kunna fota eller filma under julhelgen också. Lösningen är enkel: sätt på flygplansläget. Det är också det enklaste sättet att bli av med alla notiser och meddelandepling.

6) Gallra bland apparna

Eller gallra och gallra: rensa! Chansen är stor att du har många fler appar än du behöver. Prova att göra en ordentlig rensning bland dem. Prova även att rensa bort de spel-appar du gillar bäst nu under din detox-period så blir det lättare att hålla dig bort från telefonen. Du kan ju alltid ladda ner dem igen från molnet.

Det var sex tips på hur du kan komma bort från skärmarna lite. Nu följer tre tips till som vi hoppas kan bli minst lika värdefulla: nämligen tips på vad du kan göra istället!

7) Bejaka ett nytt intresse!

Ditt rastlösa och under detoxen kanske också lite vilsna medvetande behöver annan stimulans nu när den digitala inte är där i varje ögonblick. Prova något helt nytt, eller återvänd till något du gärna gjorde som barn. Läs en bok, lägg ett pussel, testa ett handarbete som att sticka, virka, göra origami eller något liknande. Se till att ha ett par sådana här aktiviteter redo när detoxen börjar.

8) Detoxa tillsammans!

Precis som att det för många är lättare att komma igång med träningen och sen hålla disciplinen uppe om man gör det tillsammans med någon, så blir det lättare och framför allt mycket roligare om du hittar en digital detox-kompis eller två eller flera – ja varför inte hela familjen? Då kan ni peppa varandra och hitta på saker där ute i den analoga, riktiga världen: brädspel, friluftspromenader, bokcirkel med mera med mera.

9) Skriv, rita, klottra, anteckna!

Ta tillfället i akt att på allvar återknyta bekantskapen med papper och penna. Köp en fin anteckningsbok och skriv i den, allt från inköpslistor till dagboksanteckningar till ordlekar eller dikter. Eller, kanske ännu hellre: skriv brev. Börja med ett. Inte ett mess, inte ett mejl – ETT BREV. Till någon nära och kär, kanske någon äldre eller någon mer avlägsen bekant som skulle bli väldigt glad av en riktig, fysisk skriven rad eller två från just dig.

Lycka till nu!

Läs även: Din energismarta jul – Del 1: Stöka smart i köket (skanska-energi.se) och Din energismarta jul – Del 2: spara värme i jul (skanska-energi.se)