24 okt 2022

Diska rätt, spara el och pengar – här är våra 4 tips!

Så här diskar du rätt för att minska varmvattenförbrukningen och därmed också dina energikostnader.

Näst efter uppvärmningen är det varmvattnet som drar mest el i många hem idag. Att minska din varmvattenförbrukning är därför ett av de effektivaste sätten att spara el och minska dina energikostnader. Disken är en av de moment i hushållet som drar mycket varmvatten. Så här diskar du rätt, smart och energisnålt:

1) Använd diskmaskinens Eko-program

Du spar både vatten och varmvatten om du använder diskmaskinen i stället för att diska för hand. Allra bäst är att använda diskmaskinens Eko-program, som förbrukar mindre energi även om det tar längre tid. En diskmaskin som är kopplad till kallvattnet använder cirka 12-20 liter vatten och drar cirka 1-1,5 kilowattimmar el om du använder Eko-programmet.

2) Fyll diskmaskinen ordentligt

Din diskmaskin drar inte mindre energi när den är halvfull, den drar lika mycket energi oavsett hur mycket du har fyllt den.

3) Handdiska inte under rinnande varmvatten

När du handdiskar under rinnande vatten forsar litrarna iväg snabbt, mycket snabbt. Du kan behöva 50-100 liter vatten till en inte så stor disk. Håller vattnet cirka 45 grader går det åt cirka 2-4 kWh el. Diskar du däremot i diskho/balja går det åt ca 20 liter varmvatten, vilket motsvarar ca 1 kWh.

4) Undvika att skölja av disken... 

... innan du stoppar den i diskmaskinen (det hävdar även flera diskmaskinstillverkare). Du bör däremot skrapa av eventuella matrester.

Många fler tips på vad du kan göra för att spara el hittar du här: Spara energi med nya vanor (skanska-energi.se)

Ta för vana att kika på vår blogg