18 jan 2024

Ditt första elavtal och hur du fixar det

Är det dags att teckna elavtal för första gången? Följ vår guide så går det lätt och du missar inget viktigt.

Äntligen egen lägenhet! Att för första gången ha sitt eget hem, sitt eget tak över huvudet – det är en av de stora milstolparna i livet. En av de saker du inte vill klara dig utan – gissar vi 😉 – i ditt nya hem är… el. Och för att få el till ditt hem behöver du teckna elavtal, inte bara ett utan två. Det är inte svårt, men det finns några viktiga saker du ska tänka på. Här har vi samlat allt du behöver veta: vad du ska göra, hur det blir rätt och hur du håller kostnaderna nere.

Elnätsavtal och elhandelsavtal

För att få el till din bostad behöver du inte ett elavtal utan två: elnätsavtal och elhandelsavtal.

Elnätsavtal

Elnätsavtal tecknar du med det företag som äger elnätet där du ska bo. Eftersom elnätet ju ligger där det ligger kan du inte välja elnätsbolag. Fråga din hyresvärd eller sök upp nätägaren på natomraden.se. Elnätsavtal behöver du för att få elen levererad till din bostad.

Elhandelsavtal

Det andra elavtalet är ditt elhandelsavtal. Med elhandelsavtalet köper du den el du använder, och avtalet tecknar du med det elhandelsbolag som du väljer. Det finns för närvarande cirka 150 elhandelsbolag i Sverige. Vi tycker förstås att du ska välja 100 % förnybar el från Skånska Energi 😊 men det finns flera andra bra bolag. Tyvärr finns det även flera mindre seriösa aktörer därute, och dem ska du se upp med.

Att göra-listan för ditt första elavtal

För att göra det så enkelt och tydligt som möjligt för dig som ska teckna elavtal för första gången har vi satt ihop en Att-göra-lista här:

1) Skaffa elnätsavtal i god tid

När du vet vilket företag som äger elnätet till ditt nya hem, kontakta nätbolaget och teckna ett elnätsavtal. Gör det så fort flyttdatumet är klart – eller senast 10 dagar innan du flyttar in.

2) Välj vilken typ av elhandelsavtal du vill ha

Du kan välja mellan olika sorters elhandelsavtal, till exempel avtal med rörligt pris, med fast pris eller timpris. Här är fakta om de olika elavtalen: Vilket elavtal passar dig bäst? (skanska-energi.se)

3) Välj förnybar el på riktigt

Ägna nu en tanke på hur du vill att den el du köper produceras. Vi tänker inte fråga om du vill ha förnybar el eller smutsig el, för svaret på den frågan är väl självklart, eller hur? Men vi på Skånska Energi skiljer även på förnybar el och förnybar el på riktigt. Så här:

  • Förnybar el är el producerad av förnybara källor som sol, vind eller vatten, och det erbjuder de flesta elhandelsbolag idag. Men många av dem säljer samtidigt också fossilel (från olja eller kol) eller kärnkraftsel (som är fossilfri men inte förnybar) – och det tycker inte vi är förnybar el på riktigt.
  • Förnybar el på riktigt är förnybar el från ett bolag som går hela vägen och bara erbjuder förnybar el, inget annat. Som vi på Skånska Energi, med flera andra.

4) Jämför och välj elhandelsbolag

OK, du har valt elpris, du har valt förnybar el på riktigt (hoppas vi). Dags att välja vilket elhandelsbolag som ska få ditt förtroende. På länken här är de fem viktigaste sakerna du ska tänka på när du väljer elhandelsbolag: Skånska Energi hjälper dig välja rätt elavtal (skanska-energi.se). Innan du väljer, tänk särskilt på det här:

  • Jämför noga. Ta god tid på dig och jämför olika bolag, avtal och erbjudanden. Det lönar sig, vi lovar! Det enklaste sättet är att fråga efter jämförspriset, som alla bolag är skyldiga att ge dig.
  • Se mer än lockpriset. Som ny kund kommer du att få många lockande erbjudanden av elbolagen. De gäller ofta bara en begränsad tid som till exempel första halvåret, så tänk på att jämföra kostnaden för tiden därefter också. Se också upp för jättelåga lockpriser som ”el till inköpspris” och liknande: höga avgifter tillkommer och det blir dyrare i slutändan.
  • Undvik lång uppsägningstid. Uppsägningstiden för elavtal varierar mellan olika bolag. Standard i branschen är 3 månader, du ska inte acceptera längre uppsägningstid än så.

5) Gör ett aktivt val!

Om du inte gör ett aktivt val av elavtal och elhandelsbolag själv så får du el i dina uttag ändå – men till mycket sämre villkor. Då får du ett så kallat anvisningsavtal eller tillsvidareavtal, oftast med ditt elnätsbolag. Det anvisade elpriset är högre, i regel mycket högre, än de avtal marknaden annars erbjuder. Se upp med det!

Vi hjälper dig med ditt första elavtal!

Har du funderingar kring att välja elavtal? Kontakta oss, vi hjälper dig reda ut begreppen och hitta svar på dina frågor. Och om du vill så hjälper vi dig gärna hitta ditt bästa elavtal med 100 % förnybar el. Välkommen att höra av dig!

Ring vår kundservice på 046-507 00 eller mejla till kundservice@skanska-energi.se.