25 nov 2020

El eller äpplen, det är sak samma

Samma sak gäller för el som för äpplen: det ska vara hållbart och lokalt. Möt Michal Wieloch ICA-handlare i Lund med stort engagemang för mat och miljö.

Fredag eftermiddag. På ICA Supermarket Fäladstorget i Lund kan man nästan ta på helgkänslan. Liv och rörelse bland välfyllda hyllor och diskar, gott om kunder som väljer godsaker såväl som basvaror för kommande dagar. Delikatessen dignar, frukt & grönt är en fröjd för ögat.

Entreprenörsandan vid köksbordet

Samtidigt ganska hektiskt för personalen, så kanske inte bästa tiden i veckan för en pratstund med en handlare. Men Michal Wieloch möter upp och tar sig tid. Inemellan fix med detaljer här och där och småprat med kunder visar han runt i sin affär.
– Jag är en produkt av ICA-modellen, det får man säga. Jag var fjorton på det femtonde när jag började jobba extra efter skolan på ICA Tuna en bit härifrån. Det var 1978. Jag trivdes, arbetade mig upp och 1985 tog jag över min första ICA-butik, i Trelleborg, tillsammans med sin bror, berättar Michal.
ICA Supermarket Fäladstorget är hans femte affär och idag ett riktigt familjeföretag: både Michals fru Petra och barnen Filippa och Victor har arbete och engagemang här.
– Vad de gör i framtiden vet man inte, men det är klart, barnen har ju vuxit upp med entreprenörs- och affärsandan vid köksbordet.

Bäst i Sverige på frukt & grönt

Michal Wieloch är glad och stolt och det har han all anledning att vara. ICA Supermarket Fäladen har nyligen fått pris för Årets Frukt- & Gröntavdelning 2020 (vid den så kallade Dagligvarugalan, som är livsmedelsbranschens stora pris). Bäst i hela Sverige.
– Extra roligt för att frukt och grönt och kött är de varor som alltid legat mig själv varmast om hjärtat, och det är ett utbud vi verkligen har jobbat mycket och medvetet med under många år. Så ja, vi är stolta, säger Michal.

Ett enkelt val

Michal har mer att vara stolt över. Han har sedan tio år tillbaka valt grön el, och arbetar målmedvetet med att minska energiförbrukningen i affären.
– Grön el, det är ett sådant val som är enkelt när man väl börjar tänka på det. Det är genom sådana val som vi var och en kan göra skillnad, och göra vad vi kan för en bättre värld.
I en livsmedelsaffär står kyl och frys för en stor del av energiförbrukningen-
– De senaste åren har vi successivt förnyat kyl- och frysutrustningen. Nu har snart alla diskar lock och dörrar. I kombination med nya maskiner hoppas vi kunna minska elanvändningen med mer än 30 procent.

Fokus på det lokala

För den gröna elen har ICA Supermarket Fäladstorget valt Skånska Energi. Ett val som, även det, är del av ett större sammanhang.
– El eller äpplen, för mig är det samma sak: det ska vara hållbart och lokalt, då vet man vad man får. Jag känner odlarna i trakten som jag köper frukt och grönsaker av, på samma sett vet jag vad Skånska Energi står för, säger Michal.
– Det handlar om att bry sig, och ta ansvar. Det senaste tio åren har vi fokuserat allt mer på lokala producenter och på att minska transporterna av varor. Likaså på kött från djur som bidrar tar att hålla landskapen öppna och till den biologiska mångfalden.

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning