1 jul 2022

Elavtal när du är student – det här ska du tänka på

Som student med eget boende behöver du också ett eget elavtal. Det här ska du tänka på när du tecknar elavtal för första gången.

Blev du antagen? Kom du in på din universitets- eller högskoleutbildning? Stort grattis i så fall!

Nytt elavtal för dig som student

För dig som ska börja plugga och dessutom flytta hemifrån finns en hel del saker att tänka på nu. En av de viktigaste är förstås att hitta ett boende för din studenttid. När du har gjort det är en av sakerna du också måste fixa ett eget elavtal. Det är inte särskilt svårt, men det finns några viktiga saker du ska tänka på.

Elnätsavtal och elhandelsavtal

För att få el till din bostad behöver du inte ett elavtal utan två: elnätsavtal och elhandelsavtal.

  1. Elnätsavtal tecknar du med det företag som äger elnätet där du ska bo. Eftersom elnätet ju ligger där det ligger kan du inte välja elnätsbolag. Din hyresvärd vet vilket elnätsbolag det är. Du kan även ta reda på det här: www.natomraden.se
  2. Elavtal, som formellt kallas elhandelsavtal, tecknar du med det elhandelsbolag som du sen väljer att köpa din el av.

Elavtal för studenter: Att göra-lista

Här är en kort att-göra-lista för dig som ska flytta hemifrån och börja plugga och behöver teckna nytt elavtal till din nya bostad:

1) Skaffa elnätsavtal i god tid

När du vet vilket företag som äger elnätet till ditt nya hem, kontakta nätbolaget och teckna ett elnätsavtal. Gör det så fort flyttdatumet är klart – eller senast 30 dagar innan du flyttar in.

Har du eget boende redan idag, så säg upp ditt befintliga elnätsavtal samtidigt. Om du flyttar inom samma elnätsområde behöver du inte skaffa nytt, utan då behöver du bara meddela tid och ny adress till din elnätsleverantör.

2) Dags att teckna elhandelsavtal

Med elnätsavtalet fixat är det dags att ta tag i elavtalet för själva elen.
Det finns för närvarande cirka 150 att välja emellan i Sverige. Vi tycker förstås att du ska välja förnybar el från Skånska Energi 😊 men det finns flera andra bra bolag.
När du flyttar har du rätt att säga upp ditt befintliga elavtal och byta elleverantör, även om du är bunden i ett längre avtal. Detta ska göras senast 30 dagar innan flytten.

3) Så väljer du rätt elhandelsbolag

Att välja elhandelsbolag är inte bara att välja ett bra pris, det är också att välja hur den el du köper produceras. Vi tänker inte fråga om du vill ha förnybar el, för svaret på den frågan är väl självklart, eller hur?
Tyvärr finns det en del oseriösa aktörer på marknaden, så tänk särskilt på det här:

  • Jämför noga. Ta god tid på dig och jämför olika bolag, avtal och erbjudanden. Det lönar sig, vi lovar! Det enklaste sättet är att fråga efter jämförspriset, som alla bolag är skyldiga att ge dig.
  • Se mer än lockpriset. En del bolag lockar med väldigt låga priser, och som ofta när något verkar lite för bra finns det anledning att se upp! I en del fall gäller lockpriserna bara en kort tid, i andra tillkommer höga avgifter som gör det dyrare i slutändan.
  • Välj Schysst Elhandel. Väljer du ett Schysst Elhandel-märkt bolag går du alltid säker. Schysst Elhandel är branschens egen certifiering med krav på ärlig och tydlig information.
  • Undvik lång uppsägningstid. Uppsägningstiden för elavtal varierar mellan olika bolag. Standard i branschen är 3 månader, och du ska inte acceptera längre uppsägningstid än så.

4) Viktigt: Gör ett aktivt val!

Om du inte gör ett aktivt val av elavtal och elhandelsbolag själv så får du el i dina uttag ändå – men till mycket sämre villkor. Då får du ett så kallat anvisningsavtal eller tillsvidareavtal, oftast med ditt elnätsbolag. Det anvisade elpriset är högre, i regel mycket högre, än de avtal marknaden annars erbjuder – så se upp med det!

Vi hjälper dig med ditt första elavtal

Har du funderingar kring att välja elavtal? Kontakta oss, vi hjälper dig reda ut begreppen och hitta svar på dina frågor. Och om du vill så hjälper vi dig också hitta ditt bästa elavtal med 100 % förnybar el. Ring vår kundservice på 046-507 00 eller mejla till kundservice@skanska-energi.se. Hos oss får du alltid en personlig el-kontakt!

Välj rätt elavtal Kontakta oss - vi hjälper dig!