6 mar 2023

Energimarknaden vecka 10

På grund av en bränsleskada, stänger Sveriges största kärnreaktor Oskarshamn 3 ner i totalt åtta dygn från den 3 mars. Samtidigt väntas kallare temperaturer och högre elpriser.

Det pågår fortfarande reparationsarbetet på Ringhals 4 och i fredags (3:e mars) stoppades även kärnkraftverket Oskarshamn 3 för att genomgå reparationer under åtta dagar.

Högre elpriser

I vecka kommer vintern åter till Skåne. Med låga temperaturer, kraftiga vindar och en hel del nederbörd i form av snö ökar uppvärmningsbehovet samtidigt som den svenska kärnkraften inte går för fullt. Vilket i sin tur gör att priset blir mer beroende av vindkraftsproduktionen. Vi tror att priserna blir höga, men dock inte lika höga som i december. Anledningen till detta är att vindkraftsproduktionen troligen blir normal till över normal.

Oväder i morgon tisdag den 7 mars

Ta det försiktigt i morgon för SMHI utfärdar följande varning för hela Götaland: ”Under tisdagen och delar av onsdagen tidvis kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder, vilket bland annat kan leda till trafikstörningar och elavbrott." Länk till SMHI

Sedan kommer vinden att mattas av senare i veckan. Vi ber dig följa utvecklingen av vädret och var rädd om dig.

Följ vädrets utveckling på SMHI Vår blogg bjuder på energi av olika slag