22 mar 2023

Elmarknaden vecka 12

Väder som växlar och kärnkraftverk som ger mer fossilfri el på marknaden från april.

Med milt och blåsigt väder samt en hel del nederbörd har medfört att elpriserna har sjunkit. Det har till och med varit nätter med riktigt låga elpriser.

Vädret håller i sig ett par dagar till för att sedan under nästa vecka slå om. Då blir det blir kallare, torrare och mindre vind, detta främst i norra Sverige.

Det hydrologiska läget ligger fortfarande något under det normala trots all nederbörd, men det var å andra sidan länge sedan det var normala nivåer i vattenmagasinerna.

Långtidsprognoserna, som sträcker sig in i april, visar på något svalare väder och mindre vind än normalt. Som med alla långtidsprognoser ökar osäkerheten i slutet på perioden.

Mer fossilfri el på elmarknaden från april

Det är vår förhoppning att Ringhals 4 startar upp efter sitt utdragna reparationsarbete. Planen är att det startar den 26 mars och sedan tar det några dagar innan reaktorn är uppe på full effekt.

Testkörningen av den femte finska kärnreaktorn Olkiluoto 3 har varit lite haltande, men nu är den i full testdrift och levererar för närvarande svindlande 1500 MW. Om ett par veckor avslutas testperioden och sedan är det planerat för full kommersiell drift från mitten av april.

När det gäller kärnkraft på kontinenten är det åter befarade problem med fransk kärnkraft på grund av korrosion och nu är det dessutom hot om strejker som får energimarknaden att blir lite nervös.

Bra nivåer i gaslagret

Lagernivåerna för gas i Europa ser ut att ligga väldigt bra till för årstiden, men här är det liksom förra året en oro kring hur lagernivån ska kunna fyllas upp till tillräckliga nivåer till nästa säsong utan tillgång på rysk rörbunden gas.

Följ elmarknaden på vår blogg