5 dec 2018

Elnätsarbete stör trafiken mellan Södra Sandby och Lund

Pendlar du mellan Södra Sandby och Lund? Från den 10 december kan din resa ta 5-10 minuter längre tid. Under två veckor gräver vi ner ny kabel för att förbättra elnätet. Arbetet invid vägen kommer att störa trafiken så här tips på hur du kan minska risken att bli sen – eller utnyttja en extra stund.

Väg 941 mellan Lund och Södra Sandby är en drygt halvmilen lång daglig pendlingsväg mellan hem och arbete för många med såväl buss som bil. Med start kring den 10 december och cirka två veckor framåt kommer vi på Skånska Energi att utföra elnätsarbeten längs 1,6 kilometer av denna sträcka, med mindre störningar i trafiken under dagtid som följd.

Trafikljus på vardagar mellan klockan 07:00 och 16:00

– Från korsningen med väg 945 mot Hardeberga och västerut till Kungsmarken kommer vi att gräva ner högspänningskabel i marken alldeles invid väg 941. Vi tar några hundra meter i taget och på sträckan där vi arbetar stängs ena körfältet av, berättar Thomas Frick, projektledare på Skånska Energis elnätsavdelning.

– Med hjälp av tillfälliga trafikljus slussar vi igenom trafiken från ett håll i taget, vilket ju medför kortare väntetider och men under rusningstid kan det bli köer. Arbetet pågår vardagar mellan 07.00 och 16.00. Övrig tid kan trafiken köra som vanligt.

Minskad risk för strömavbrott

Samtidigt som vi på Skånska Energi tycker det är tråkigt att behöva stöka till det lite för trafik och resande på sträckan, om än under en kortare tid, så är vi väldigt glada över anledningen: att vi kan göra viktiga förbättringar för vårt elnät.

– Vi håller på att ersätta 8 kilometer gammal, luftburen högspänningsledning med 12 kilometer markbunden i området mellan Södra Sandby och Lunds östra utkant. Med elkabel i marken istället för i luften försvinner i princip risken för strömavbrott på grund av storm eller hårt väder.

Arbete också på Hardebergaspåret

Parallellt gräver Skånska Energi även ner markkabel längs delar av Hardebergaspårets gång- och cykelväg, även det en viktig pendlingssträcka. 

– Vi arbetar längs en 1,2 kilometer lång sträcka vid Kungsmarken och golfbanan. Här kommer att vara full framkomlighet att gå och cykla, men ibland kan det bli någon minuts väntetid när vi flyttar en maskin eller så, säger Thomas Frick.

Kom iväg lite tidigare

Det viktigaste tipset för att inte bli sen på grund av trafikstörningen är: kom iväg lite tidigare! Kör hemifrån en halvtimme tidigare. Ta en tidigare buss. Varför inte vara först på jobbet? Sluta en stund tidigare om du kan.

Välj en annan väg

Alla vägar bär inte till Lund – men det finns fler vägar dit än väg 941. Ska du mot norra Lund, välj väg 947 väster om Södra Sandy via Räften och sedan väg 946 via Östra Odarslöv. Ska du söderut, välj väg 945 via Hardeberga, sedan väg 943 och ut på stora väg 102 mot Lund. OBS! att dessa vägar tar längre tid – så var ute i god tid!

3 tips för bra väntetid!

Exakt hur mycket störningarna kommer att påverka din resa räknat i minuter är svårt att säga exakt, men troligen oftast genom att göra den mellan 5 och 10 minuter längre.

Här är tre tips på hur du kan ta tillvara på tiden:

  1. Ha något bra att lyssna på. Ladda med en bra podd, spellista eller ljudbok så blir de extra minuterna ingen förspilld tid.
  2. Tänk till lite! Använd väntetiden som en extra chans till en (liten) funderare på något viktigt – eller mindre viktigt – som du kanske inte hinner tänka på annars. Summera året som snart gått. Lista 3 saker du vill få gjort 2019. Klura på julklappsrimmen! Till exempel.
  3. Se dig omkring. Du åker här varje dag men hur ofta tar du in landskapet? Väg 941 sträcker sig faktiskt genom en rätt vacker del av lundabygden med sina gårdar, fält och små dungar här och där. Kanske rastar en flock sångsvanar på en åker. Kanske lättar dimman just över ett fält.

Till sist - ta hand om varandra i trafiken!

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal