14 mar 2017

Energilagring med Box of Energy

Använd din solel på kvällen när det är mörkt. Ladda hem el när den är billigast och använd den sedan när du behöver den bäst. Idag är detta möjligt med hjälp av energilagring. Skånska Energi erbjuder en smart, svensk lösning: Box of Energy.

Det finns en stor brist med elektriciteten som energislag och elnätet som leveranssystem. En brist som varit densamma från 1800-talet ända in i 2000-talet: det är svårt att lagra stora mängder el över tid. Den el vi använder måste i princip produceras i samma ögonblick som vi förbrukar den.

Snabb utveckling

Fast det där håller på att förändras. De senaste åren har utvecklingen av energilagring gått snabbt, mycket snabbt, och nu börjar det komma riktigt intressanta produkter på marknaden för såväl hushåll som fastigheter och verksamheter. Skånska Energi har inlett ett samarbete med svenska tillverkaren Box of Energy.

– Genom att erbjuda energilagring ger vi våra kunder en ny möjlighet att effektivisera sin energianvändning, och de som har solceller kan dra mycket större nytta av sin egenproducerade el. I ett större perspektiv ser vi också energilagring som en viktig pusselbit i övergången till ett utsläppsfritt energisystem, säger Roger Karlsson, energisäljare på Skånska Energi.

Lagra din solel

Solceller producerar sin energi när solen lyser, det vill säga på dagtid. Då är i regel vår elförbrukning i hemmen låg, många av oss är ju på jobbet eller liknande, och överskottet går ut på elnätet istället. Med ett energilager kan du ta vara på betydligt mer av din solel och använda den när solcellerna inte ger någon el: på kvällen, natten eller morgonen.

– I dagsläget är det kunder som har solceller eller som står i begrepp att investera i solceller som har störst nytta av ett energilager. Med ett energilager som komplement till solcellerna ökar möjligheterna att bli mer självförsörjande på el under årets ljusare del.

Ladda billigaste elen

Ett energilager kan göra stor nytta också för den som inte har solceller, och som till övervägande del köper sin el till rörligt pris. Generellt sett är nämligen elen billigast på de tider då förbrukningen är som lägst, oftast på natten, och dyrast när den är som högst, till exempel sen eftermiddag och tidig kväll. Med ett energilager kan du ladda hem el när priset är som lägst, och sedan använda den lagrade elen när priset är högt och slippa köpa el då.

Smart styrning

Energilagret Box of Energy är ett batterilager som kan fås i olika storlekar, One (5,5 kWh) för sommarstugan eller det lilla huset, Pro (fr 7 kWh) för villan och Multi (fr 35 kWh) för större fastigheter. Pro-modellen är lite större än ett kylskåp och passar bra ihop med en solcellsanläggning på 5-10 kW.
Energilagret har ett grafiskt gränssnitt för övervakning via dator, telefon eller surfplatta som gör det lätt att se statistik över laddning och förbrukning.

Framtidssäkring

Ett energilager innebär framförallt möjligheter att effektivisera sin energianvändning och minska sina elkostnader på längre sikt – en framtidssäkring av ditt hus kan man säga.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal