12 jun 2020

Energirikt Dalby GIF laddar för säsongen

Kommer nykomlingarna Dalby GIF att ta division 4 Östra med storm? Spelarna är redo – inte minst för det heta derbyt mot Södra Sandby.

Idrott ger också massor av bra energi! Skånska Energi stöttar det lokala föreningslivet här och där i Skåne. En av ”våra” föreningar är fotbollsklubben Dalby GIF.

Dalby GIF är en typisk småklubb. En sådan som aldrig varit i närheten av eliten, men som är en del av själva fundamentet för hela idrotts-Sverige. Där massor av ungdomar får lära sig spela och älska fotboll, där engagerade ledare, föräldrar och eldsjälar håller verksamheten igång år efter år efter år. Precis en sådan klubb som vi på Skånska Energi gärna vill stötta.

Uppsving för klubben

Dalby GIF grundades 1933 och räknar cirka 400 medlemmar. Klubben har aldrig spelat seniorfotboll högre än i division 4, och heller inte det så ofta, men driver likväl 15 ungdomslag som varje vecka aktiverar uppåt 350 pojkar och flickor från 5 till 14 års ålder.

– Vi har alltid haft bra gemenskap i föreningen, men de senaste åren har blivit ett uppsving för oss. Det har gått bra för våra seniorlag samtidigt som vi har många nya engagerade föräldrar, många av dem nyinflyttade i byn. Det är verkligen roligt, säger Dalby GIF:s ordförande Jesper Nylén.

Tre MFF-ikoner

Bland klubbens ledare finns en hyfsat meriterad trio av före detta spelare och stjärnor i Malmö FF: Janne Möller, Jörgen Ohlsson och Leif Engqvist. Tillsammans står de för 1 343 allsvenska matcher, och var och en har de medverkat till en lång rad titlar och oförglömliga himmelsblå ögonblick.

–  Janne tränar våra målvakter en gång varannan vecka och Jörgen är teknisk tränare framför allt för våra ungdomar. Det är förstås en fantastisk tillgång att ha ledare med deras erfarenhet hos oss.

Vann serien med 13 poäng

Leif Engqvist då? Jo, han är huvudtränare för Dalby GIF:s A-lag på herrsidan. Under sin första säsong, ifjol, ledde han laget till seger i division 5 – och avancemang till fyran för tredje gången i klubbens historia. Dalby vann sin serie med 13 poängs marginal…

–  Jag kom väl in med lite nya idéer, men det fanns redan ett väldigt gott gäng spelare här. Jag tyckte allt att vi skulle kunna köra lite mer passningsspel och lite färre långa bollar – och det har slagit väl ut får man säga, säger Leif.

–  Många av spelarna är kompisar och har spelat tillsammans länge, upp genom klubbens ungdomslag, och det märks. Sammanhållningen i laget är stark och stämningen riktigt fin. Vår säsong tillsammans ifjol gav mig utan tvekan en nytändning som tränare.

Corona tufft ekonomiskt

Dalby GIF gick alltså in i fotbollsåret 2020 som en klubb full med energi och aptit på säsongen. Så… kom ju det där viruset och ställde till det så. Elitfotbollen med Allsvenskan i spetsen börjar i mitten av juni, men för de lägre divisionerna är läget annorlunda. Dalby GIF:s nya serie, division 4 Östra, startar först i början av augusti och får spelas med enkelmöten: 11 matcher istället för 22.

– Minskade intäkter från A-lagens matcher och från inställd kioskförsäljning vid våra ungdomsmatcher slår hårt ekonomiskt mot oss. Marginalerna är inte precis stora för en förening som vår. Vi är glada för allt stöd vi kan få, säger Jesper Nylén.

Laddat derby i augusti

Den 28 augusti spelas en speciell match på Dalby idrottsplats. I division 4 Östra 2020 spelar nämligen inte bara Dalby GIF utan även Södra Sandby IF. På frågan om någon rivalitet finns grannbyarnas klubbar emellan svarar både Jesper och Leif klart och med eftertryck:

– Ja!

Två saker kan tilläggas:

  1. För Leif Engqvist är situationen extra speciell, då han har Södra Sandby som moderklubb och debuterade där som 16-åring, innan det bar vidare till Lunds BK och Malmö FF.
  2. I sammanhanget får Dalby räknas som underdog, då Södra Sandby historiskt spelat ett eller ett par snäpp högre upp.

– Det är första gången på 10 år som vi möter dem i seriespel. Det blir en rolig fajt, en stor match för både oss och Södra Sandby tror jag, säger Jesper.

Det Stora Lundabygdsderbyt? El Skryllico? Ett derby med självaktning måste ju ha ett namn. 

Kanske, rentav, Skånska Energi-derbyt? Det var ju elverken i Dalby och Södra Sandby som en gång (1969) gick samman och bildade det bolag som idag är Skånska Energi. 

Hursomhelst, det blir en spännande match, och vi ser fram emot att fortsätta följa och stötta våra lokala lag, i år såväl som i framtiden.

Mer info

  • Dalby GIF:s damlag spelar i division 3 Sydvästra och går i elden 16 augusti med match borta mot Lunds SK.
  • Läs mer om och följ Dalby GIF på deras hemsida, dalbygif.se eller via Facebook.
  • Den 10-13 augusti har Dalby GIF Sommarfotbollsskola för barn och ungdomar mellan 6 och 13 år.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal