15 sep 2017

Energiskifte i däckhallen

Varmare än 18 grader vill inte Joakim Rosqvist ha i hallarna på sin däckfirma i Staffanstorp. Så lyfter han också tio ton om dagen för hand när det är som mest att göra. Ifjol ersatte han den gamla oljepannan med luftvärmepumpar och sparar 40 000 kr om året.

Tänk ”säsongsarbetare”. Vad kommer upp? Skidlärare i fjällen, badvakt på stranden? Lantbrukare, bärplockare, fiskare? Lägg med fördel också till: däckskiftare. Joakim Rosqvist, som driver däckfirman Unos Däck i Staffanstorp, berättar om hur två månader sticker ut under hans arbetsår, och det rätt ordentligt.

Två viktiga månader

- Under april och november har vi mellan 60 och 70 procent av vår omsättning. I april vill de allra flesta byta sina vinterdäck mot sommardäck och i november tvärtom, säger Joakim.

- Under högsäsongen är vi tre man som jobbar från åtta på morgonen till nio på kvällen minst sex dar i veckan. Då hinner vi skifta däck på 50 bilar varje dag.

Arbetet är fysiskt ansträngande. De flesta hjul väger mellan 25 och 30 kilo, och varje skiftat däck kräver mellan fem och tio hjullyft. Det blir några kilon om dagen, eller närmare bestämt…

- …mellan nio och tio ton lyfter var och en av oss varje dag när vi har som mest att göra. Ja, jag tycker det är lite kul att räkna på sånt!

Rullade däck som femåring

Utöver att serva ett par tusen bilar om året med däckskifte har Unos Däck däckhotell för smidig förvaring av de däck kunderna inte använder mellan skiftena. Därtill försäljning av däck och all övrig service kring däck, tvätt och vaxning av fälgar, rekonditionering, bromsbyte med mera. Firman är ett familjeföretag med stark lokal förankring.

- Min far och farbror är födda och uppväxta i Alberta ett par kilometer utanför Staffanstorp. Farbror startade firman 1969 och min far var sedan med och drev den några år på 70-talet innan han startade eget i Landskrona. Så jag sprang här och rullade däck redan som femåring.

Luft-luft istället för olja

Från tidigt 70-tal är också oljepannan som ännu står kvar i den äldre av firmans två hallar – men den är inte längre i drift.

- Redan när jag tog över företaget 2010 ville jag byta oljepannan mot något modernare, främst för för att få ner kostnaderna men också med tanke på miljön. Ifjol kände jag att jag hade råd att göra investeringen.

Joakim anlitade Skånska Energi för att hitta den uppvärmningslösning som passade Unos Däck bäst. Han bestämde sig för att ersätta oljepannan med tre stycken luft-luftvärmepumpar till de två verkstadshallarna och att sätta in en luft-vattenvärmepump till kontorsdelen.

- Jag minskade mina uppvärmningskostnader med uppåt 40 000 kronor första året, det känns riktigt bra. Och med luftvärmepumparna är det också mycket enklare att snabbt reglera temperaturen i hallarna. Varmare än 18 grader behöver jag aldrig, jag håller mig ju varm genom jobbet.

Ja, inte bara varm, under högsäsongsmånaderna…:

- Jag brukar faktiskt gå ner kring åtta kilo varje april och november. Så vi funderar på att lansera däcklyft som den nya träningstrenden!

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Dag för smarta energilösningar! Kontakta Skånska Energilösningar.

Kontakta Skånska Energilösningar