28 mar 2024

Energismarta tips för dina nya vitvaror

Funderar du på att skaffa ny kyl, frys, tvättmaskin eller diskmaskin? Här är några energismarta tips när du köper nya vitvaror.

För dig som behöver investera i nya vitvaror till ditt hem, så finns det några olika saker att tänka på för att göra ett så energismart val som möjligt.

Koll på energimärkningen

Det viktigaste är att skaffa koll på energimärkningen. Den energimärkning som finns på de flesta vitvaror idag innehåller, precis som namnet antyder, information om produktens energianvändning. Alla märkta produkter graderas på en skala från A till G, där A är energisnålast och därmed bäst. Varje grad har också en pil i sju färger från grönt (bra!) över gult (okej) till rött (mindre bra) för en snabb överblick över energieffektiviteten.

Hittar du inte märkningen på eller i anslutning till produkten kan du gå in i den europeiska databasen för energimärkta produkter EPREL, där information finns om alla energimärkta produkter. Fast det kanske är enklare att fråga i butiken först 😊

Läs mer om energimärkning på Energimyndighetens hemsida:

https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-min-organisation/inkop-av-produkter/produkter-med-energimarkning/

Kyl och frys – är det dags att byta upp dig?

Kylen och frysen står på dygnet runt, året om och är därmed en av de produkter i hemmet som drar mest energi. En 15 år gammal kombinerad kyl och frys kan dra tre gånger så mycket energi som en ny! Så, har du gamla grejor kan det finnas en del pengar att spara in på elräkningen med nyinköp. När det är dags: tänk på storleken och köp lagom stor kyl och frys för hushållets behov. Har frysen inte automatisk avfrostning, så tänk på att du kommer att behöva frosta av den då och då.

Diskmaskin – smartare än handdisk

Att använda diskmaskin är bra. Det är helt enkelt energismartare att diska i diskmaskin jämfört med att diska för hand, vilket främst beror på att diskmaskinen använder mycket mindre varmvatten. Väljer du maskinens eco-program när du diskar får du både ren disk och lägsta möjliga energianvändning. När du köper ny diskmaskin, titta utöver energimärkningen på inredningen: fungerar den för dina köksgrejor och dina vanor? Får de stora pizzatallrikarna plats? Ju mer du kan fylla maskinen desto energisnålare blir diskningen.

Tvättmaskin – tvätta svalare!

Nya tvättmaskiner använder allt mindre energi. Dessutom kan du själv påverka energianvändningen och därmed också dina energikostnader genom att tvätta i lägre temperatur. Tvätta i 40 grader istället för 60 och du nära nog halverar energianvändningen. Även nya tvättmaskiner har Eco-program, och en bra centrifug minskar energianvändningen ytterligare.

Torktumlare – undvik om du kan

Visste du att det går åt två till tre gånger mer energi till att torktumla din tvätt än till att tvätta den? Har du möjlighet och om vädret tillåter: häng ut tvätten på tork istället. Det finns förstås fördelar med torktumlare också: tvätten blir ofta mjukare och slätare, och då slipper du kanske stryka den. Ska du köpa torktumlare, så titta lite extra på energimärkningen, då olika torktumlare kan skilja sig åt ganska mycket vad gäller energieffektivitet.