23 jan 2024

Fånga ljuset och må bättre

Mer ljus = mer energi! Dagsljuset och solljuset har stor betydelse för vår hälsa. Gör vad du kan för att säkra dina doser, varje dag.

Har du märkt? Lite i skymundan av köldknäpparna och snöovädren så börjar det så här mot slutet av januari faktiskt bli lite… lite… ljusare igen. Nattmörkret motas undan en stund tidigare om morgonen, dagern flyr något senare på eftermiddagen. Dag för dag, vecka för vecka återvänder ljuset små steg för små steg.

Mer ljus = mer energi

Och det är goda nyheter för vår hälsa och vårt välmående. Att mer ljus = mer energi är knappast någon nyhet, och verkligen något som de allra flesta av oss är väl medvetna om. Men det kan vara intressant att titta lite närmare på hur och varför.

Ljuset styr våra liv

Under hela den tid vi människor vandrat på jorden, under närmare sju miljoner år, så har vi levt och utvecklats i harmoni med jordens naturliga dygnsrytm. Ljusets växling styr vår biologiska klocka och till stor del också våra liv. Forskning visar att dagsljus är lika viktigt för hälsan som motion. Människan är helt enkelt gjord för att fungera som bäst när det är ljust. Dagsljus aktiverar vår hjärna, stärker koncentrationsförmågan och gör oss pigga och energiska. Goda doser dagsljus varje dag är inte bara bra utan viktigt för vår psykiska hälsa och faktiskt även för vår sömn nattetid.

90 procent inomhus

Problemet för den moderna människan är att tillgången till tillräckliga mängder dagsljus inte är självklar, särskilt inte för oss här uppe i norr under den mörka delen av året. Det vill säga här och nu. Under alla de där nästan sju miljoner åren fram till de säg två hundra senaste, så tillbringade vi cirka 90 procent av vår vakna tid utomhus. Att missa dagsljuset var ingen risk då. Idag: idag tillbringar många av oss istället 90 procent av tiden inomhus, inte sällan med elektrisk belysning som huvudsaklig ljuskälla.

Solljus boostar extra

Dagsljus är inte lika med solljus. Vi får vad vi behöver av ljus både i det tristaste gråväder och omysigaste regn, även om det kanske inte känns så. Men det är klart att solljuset ger oss ännu mer. Solens strålar är en av våra viktigaste källor till D-vitamin, och solljuset frigör även endorfiner som gör oss på bättre humör och minskar risken för depression. D-vitaminerna gör en massa nytta i kroppen: stärker immunförsvar, muskelfunktioner och benhälsa, reglerar blodsockernivån minskar risken för inflammation bland annat.

Så fångar du ljuset

Att fånga ljuset och närmare bestämt dagsljuset – i vilket förstås såväl morgonrodnad som kvällssol ingår – är viktigt för oss, varje dag, året om. Men kanske särskilt viktigt, och särskilt svårt, nu under de mörka månaderna när tiden är begränsad. Så, försök göra det till en vana eller ta det som en utmaning att få en ordentlig dos dagsljus varje dag – bäst tillsammans med en nypa frisk luft! Slit dig från arbetsplats, fikarum och allehanda skärmar en stund eller två och gå ut en sväng. Ja, det är lite jobbigare nu på vintern då man måste pälsa på sig – men det är värt det. Varje gång.

- - -

Källor: Folkhälsomydigheten, Arbetsmiljöverket, Illustrerad Vetenskap.