15 jan 2021

Vi gör av med mer el hemma under pandemin. Men det finns ett par smarta saker du kan göra för att hålla kostnaderna nere.

Var senaste elräkningen lite högre än väntat? Du är inte ensam. Många hushåll har ökat sina elkostnader den senaste tiden – helt enkelt för att fler är hemma mer på grund av pandemin.

De flesta som kan jobbar hemifrån just nu. Alla studenter och många skolelever har distansundervisning hemifrån. Och på vår lediga tid är just detta ”hemifrån” något vi knappt kommer alls just nu! Istället för att träffa folk, resa bort, gå på bio eller teater eller något annat trevligt är vi ofta …kvar hemma.

Hemma hemma hemma… då använder vi våra tv-skärmar, datorer och spelkonsoler mer, och våra köksapparater och hobbygrejor med… då har vi värmen på, mer ljust tänt oftare… och då ökar elförbrukningen och då blir elräkningen högre.

Men det är som det är just nu. Vi behöver hålla ut och hålla avstånd ett tag till. Så, här är våra tre bästa energispartips till dig som jobbar eller pluggar hemifrån just nu:

1. Våga vägra standby

Många av våra elektriska apparater har som du säkert vet en standby-funktion. Bekvämt och praktiskt – men också energislukande. Apparaterna fortsätter nämligen att använda el i standbyläget – och likadant är det med laddsladdar som sitter i utan att du använder dem. Stäng av, dra ut – och spara pengar!

2. Släck där du inte är

Vi är hemma mer, men inte i hela vårt hem samtidigt. Ha inte tänt i onödan, utan tänk på att släcka i de rum du eller ni inte befinner er i.

3. Sänk värmen en grad – eller tre!

Kanske inte det man vill göra helst mitt i vintern, men vet du att för varje grad du skruvar ner värmen så minskar uppvärmningskostnaden med fem procent! En grad, det fixar du lätt. Tre grader? Gör det till en utmaning! Om det känns kallt, ta på en tröja, sockar eller inneskor. Sitter du stilla mycket, se till att röra på dig lite ett par gånger i timmen för att få igång cirkulationen.

Vi hjälper dig!

Har du frågor eller funderingar kring din el och energi hemma?
Prata med din personliga elkontakt!

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning