9 apr 2024

Frågan du ställer för att slippa bli lurad

De är inte många, men de finns: elbolag som luras. Här är frågan du ska ställa för att skydda dig när du väljer elavtal – och hitta ett elbolag med schyssta värderingar.

De flesta elhandelsbolag är schyssta och ärliga. Men inte alla. Det finns de som försöker (och tyvärr också lyckas) fånga kunder med bland annat falska lockpriser och dolda villkor – och binda upp folk i dyra och dåliga elavtal.

Frågan du ska ställa

Men det finns ett sätt för dig att undvika elavtalsbedragarna och slippa bli lurad, ett sätt som är både lätt och säkert. Nästa gång du blir kontaktad av någon som vill sälja på dig ett elavtal, ställ då frågan:

”Är ni Schysst elhandel-märkta?”

Blir svaret ja, be dem bevisa det.

Blir svaret nej, säg nej du också och avsluta samtalet.

Det här är Schysst elhandel

Vad är då Schysst elhandel? Jo, Schysst elhandel är branschens egen märkning med höga krav på ärlig och tydlig information och prissättning. Krav som bara seriösa elhandelsföretag klarar. Tecknar du avtal med ett elhandelsbolag som är Schysst elhandel-märkt kan du vara säker på att inte bli lurad.

Här hittar du listan

Schysst elhandel-certifieringen infördes år 2018, men faktum är att fortfarande är bara 47 av Sveriges cirka 150 elhandelsbolag Schysst elhandel-märkta. Skånska Energi? Vi var först i Skåne att få märkningen och ett av de första elbolagen i landet. På branschorganisationen Energiföretagens hemsida finns en aktuell lista över vilka elbolag som är certifierade för Schysst elhandel: Certifierade företag - Energiföretagen Sverige (energiforetagen.se). Här finns också mer information om Schysst elhandel: Vad innebär Schysst elhandel? - Energiföretagen Sverige (energiforetagen.se)

3 saker du ska se upp med

Här är tre saker du ska se upp med när du pratar med en säljare från ett elbolag:

  • Vilseledande prisinformation. Fråga alltid efter jämförpriset, där alla avgifter och tillägg måste vara med.
  • Tacka aldrig ja direkt. Oseriösa säljare vill ofta stressa fram ett ja från dig, få dig att skicka en fullmakt eller skriva under ett papper med en massa finstilt. Gå aldrig med på det!
  • Oskäligt lång uppsägningstid. Fråga efter hur lång uppsägningstid elavtalet har, vissa bolag ”glömmer” att nämna den. Acceptera aldrig mer än 3 månader.

Men som sagt: tecknar du avtal med ett Schysst elhandel-märkt bolag slipper du oroa dig för allt det här.

Ett elbolag med schyssta värderingar

För oss på Skånska Energi är det en självklarhet att leva upp till de 18 olika krav som Schysst elhandel-certifieringen ställer. Ja, lika självklart som det är för oss att bara erbjuda 100 % förnybar energi och ingenting annat. Som kund hos oss ska du kunna lita på att elhandeln är ärlig, transparent och lätt att förstå – och att varenda kilowattsekund el vi säljer kommer från förnybara källor. Schyssta värderingar, helt enkelt.