22 apr 2021

Från Genarp till Genarp

För Annett har Genarp alltid varit hemma. Nu bygger hon och hennes man Peter nytt – i Genarp förstås. Och vårt elnät växer med sisådär fem meter.

Ett elnät ligger där det ligger. Så även Skånska Energis. Drygt 200 mil ledning, vitt förgrenat över vårt område från Assartorp i söder till Borlunda i norr, från Furulund i väst till Vombsjön i öst. Men det växer också, lite lite grann för varje år. Ett nytt bostadsområde här, en företagsetablering där. Alla behöver ström, alla har rätt att få elanslutning och det är vårt jobb att leverera den. 

I västra utkanten av Genarp växer vårt elnät just nu med… fem meter. Det låter kanske inte så mycket, men för oss är varje nyanslutning glädjande och ett bevis på att vår bygd lever. Och bakom varje nyanslutning finns en dröm om något nytt och spännande. 

Bygger nytt hus

Så även för den ännu tomma tomt till vilken våra fem nya meter lågspänningskabel leder. Här står Annett Rosberg och visar närmare var och hur hennes och maken Peters nya hus ska byggas.
– Vi bygger ett enplans lågenergihus. Utan trösklar! För här ska vi ju bli gamla tillsammans har vi tänkt, så det ska funka med rollator. Där vi bor nu har vi två våningar med tvättstuga i källaren och garderoberna däruppe, så det ska bli skönt att slippa springet i trapporna, säger Annett.

”Där vi bor nu”, det är på Möllevägen, också i Genarp. Där satte Annett och Peter bo i ett trettiotalshus för trettio år sedan; där bildade de familj och såg sin dotter Malin växa upp och så småningom även flyga ut. Faktum är att Annett Rosberg alltid har bott i Genarp. Tomten där de nu bygger är avstyckad från hennes tidigare föräldrahem, en mindre bondgård med omkringliggande mark.
– Precis här där vi ska bygga fanns en hästhage när jag var liten, och jag älskade att rida, jag var en riktig hästtjej och tävlade en del också. Efter skolan flyttade de flesta i min ålder till Malmö eller Lund, men hästarna höll mig kvar och jag hittade en lägenhet i byn.

Vad är grejen med Genarp?

– Här är så lugnt och skönt, och vi har så mycket fin natur nära inpå knuten. Sedan är det så pass lätt att ta sig till Malmö eller Lund härifrån, så jag har inte känt behov att flytta av den anledningen. Och så är det bra stämning i byn, alla känner alla, alla hälsar på alla, säger Annett, som sedan länge är engagerad i de årliga Genarpsdagarna.

Ett rejält trädäck, en kryddträdgård och några stenpartier med växter, en boulebana och naturligt växande gräsmark. Det är Annetts och Peters planer för trädgården kring huset. Ledord: ”organiserat slarvigt”.

Men deras tomt är större än hus och trädgård. Den är på ett helt hektar: 10 000 kvadratmeter som lätt reser sig i en backe bakom det framtida huset. Bra då att Annett och Peter har fler planer:
– Sluttningen i söderläge tror vi blir perfekt för en solcellsanläggning och uppe i backen… visst hade det varit fint med några alpackor som gick och betade där! 

Visst hade det. Och solceller i södersluttning låter som en strålande idé.

I slutet av augusti flyttar Annett och Peter in i sitt nya hus.
Lycka till!

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning