13 dec 2023

Ful, hållbar och underbar – så pimpar du din egen jultröja

Julafton i all ära, men nu på fredag är det faktiskt jultröjans dag! Här tipsar vi om hur du själv kan ”upcycla” en gammal tröja och pimpa till din alldeles egna, hållbara och unika jultröja.

Ett skämt som blev en trend som blev en tradition. Kanske kan den allt vanligare företeelsen med jultröja beskrivas så. Och med jultröja menas här specifikt en stickad tröja med stora julmotiv i någon form, gärna i bjärt glada julfärger, kitschig design och ett julkuligt budskap.

Poppis i USA sedan 80-talet

Precis som med de flesta andra jultraditioner så är jultröjan, eller för att vara mer exakt den fula jultröjan, något vi importerat. I den anglosaxiska delen av världen, i synnerhet i USA, är Ugly Christmas Sweater en del av populärkulturen och julfirandet åtminstone sedan 1980-talet.

Ta på tröjan och spar el

Den exakta anledningen till att det blivit så populärt att bära ”fula jultröjor” är inte helt klarlagd. Att ta på sig en stickad tröja i juletid när det ofta är lite kallt är ju inte så märkligt i sig – och inte minst ett bra sätt att spara el därhemma: ta på ett extra lager och sänk inomhustemperaturen en grad eller två! Men varför det blivit först lite trendigt och nu ganska vanligt att bära en tröja med – om vi ska uttrycka oss milt – iögonfallande mönster är svårare att säga. Ett från början kanske ironiskt anti-mode-statement som blivit en naturlig del av många decembergarderober. Fascinerande!

Pimpa din egen jultröja

I USA finns det till och med en årlig National Ugly Christmas Sweater Day, och den infaller tredje veckan i december. I år innebär det fredagen den 15:e december, det vill säga nu på fredag. Är du sugen? Tänk på att du inte tvunget behöver köpa en helt ny jultröja. Här vill vi tipsa om hur du kan pimpa till din egen jultröja på ett mer hållbart sätt. Läs, inspireras och pyssla loss!

  1. Upcycla din gamla tröja till en jultröja. De engelska låneorden väller in över oss i nästan lika stora mängder som jultröjorna i handeln, men ”upcycla” är faktiskt ett riktigt bra begrepp. Det innebär, kan man säga, att du samtidigt återanvänder och uppgraderar något, i detta fallet förstås en gammal stickad tröja som du har hemma i garderoben. Förresten: tröjan behöver inte vara stickad, och det gör inget om den är lite sliten. Extra bra är det om tröjan har en julig grundfärg, men det är inte nödvändigt. Har du ingen tröja du vill förvandla till en jultröja, så är det näst bästa hållbara alternativet att köpa en på second hand.
  2. Sy på juliga tygmärken. Du behöver bara de mest grundläggande kunskaper i att sy för hand eller med maskin för att själv kunna sy på olika juliga saker på din tröja. Det finns ett stort utbud av tygmärken med julmotiv, vackra (eller fula) band med mera på nätet och i hobbyaffärer; en del kan du sy på, andra stryka på. Det finns även färdiga set med jultröjedekorationer, nål och tråd.
  3. Sy på julpynt. Ta skapandet av din egen jultröja till nästa nivå genom att sy på julpynt och juldekorationer: girlander, glitter, små julgranskulor, bjällror med mera! Rota runt i lådan med julgrejor och se vad du hittar – men tänk på att spara lite till julgranen 😉
  4. Sy in blinkande LED-ljus! Till nästa dimension kan du ta din jultröja genom att sy in en LED-ljusslinga i den, gärna en som blinkar i olika färger. Ett sätt att sy in ljusslingan: 1) Vänd ut och in på tröjan 2) Skär ut små hål där du vill att lamporna ska sticka fram 3) Placera lamporna 4) Limma fast lamporna vid hålen 4) Sy slingan på plats på insidan med några stygn med jämna mellanrum.
  5. Sticka din egen jultröja till julen 2024. För dig som vill göra din egen jultröja från grunden är svaret förstås att sticka tröjan själv. Till det lär dock tiden för de allra flesta hobbystickare vara allt för knapp i år – men varför inte redan nu börja på jultröjan till julen 2024? Googla mönster och material, det finns mycket att välja bland även här.

Lycka till!