7 okt 2021

Fyra goda vanor för att spara el (och lite pengar)

Våra tips på fyra goda vanor för att spara el och sänka din elräkning lite grann – det är lättare än du tror!

Spara el när man kan är alltid en god idé. Elräkningen blir lägre och vi hjälper till att hushålla med jordens resurser.

Med våra klimatsmarta energilösningar som värmepumpar och solceller kan du spara massor av energi och minska dina kostnader rejält. Men det är faktiskt inte dem vi vill prata om just nu. (Men läs gärna mer om dem här.

Just nu vill vi tipsa om fyra goda vanor därhemma som hjälper dig att spara el. Inte enormt mycket, men lite här och lite där, och sammantaget märks de på elräkningen, vi lovar. Du, vet, många bäckar små …eller kilowattimmar då.

God vana 1: Slopa standby

Standby-läget gör det lättare och snabbare att sätta på och stänga av många elektriska apparater i hemmet. Men det kostar också! För även om apparater i standbyläge är avstängda sett till funktion, så drar de fortfarande ström. Och inte helt lite heller: cirka 500 kilowattimmar om året i ett vanligt hushåll. Så, gör till vana att stänga av dina apparater helt.

Goda vana 2: Sänk värmen en grad

Varje grad du höjer eller sänker din inomhustemperatur motsvarar 5 procent av din energiförbrukning. Så sänk värmen en grad och minska din energiförbrukning med 5 procent. (Detta gäller när uppvärmningen sker med el.)

God vana 3: Skärma av dig!

Försök – det är svårt, vi vet, men försök – lägg undan skärmarna lite mer. För vet du vad: allt surfande och streamande vi håller på med med våra datorer, tv, plattor och mobiler – det står faktiskt för 25 procent av vår elförbrukning. En fjärdedel! Så prova en ”digital detox” och minska skärmtiden därhemma. Det kommer att synas på elräkningen.

God vana 4: Släck lamporna

Ja, inte alla lampor. Men lamporna i de rum där du inte är. Varför ska dom vara på? En nästan löjligt enkel sak att göra, men ofta svårt att komma ihåg. Försök få in det som en vana.

Det var våra tips på fyra goda vanor som hjälper dig spara el och lite pengar.

Vill du ha tips på ditt bästa elavtal med 100 % förnybar el? Välkommen att kontakta oss för personlig hjälp med allt som rör energi!

Kontakta oss för råd och tips