6 sep 2022

Gå elskåps- konstrundan i Kävlinge!

Nu finns det tretton målningar på tretton av våra elskåp i centrala Kävlinge. Christian Frost berättar om en ovanlig och energigivande utmaning för de tretton lokala konstnärerna som har skapat dem.

Elskåp med någon form av utsmyckning är något man nuförtiden kan se lite här och var i skånska orter och städer som trevliga inslag i gatubilden. Men en serie av konstverk, gjorda av lokala konstnärer mellan 18 och 88 års ålder, alla olika i stil och utförande men skapade kring ett gemensamt tema – det vågar vi påstå är ganska unikt. Och det är just vad som nu finns i Kävlinge.

Gå elskåpskonstrundan i höst

Att se och uppleva elskåpskonsten är lätt, alla elskåp med målningar finns inom ett avstånd av ett par hundra meter. På varje elskåp finns dessutom en QR-kod med information om varje verk och konstnär. Så, varför inte gå en elskåpskonstrunda i Kävlinge i höst? Att börja vid stationen är naturligt, för där finns ett särskilt elskåp med en karta med elskåpskonsten inprickad.

Nappade snabbt på idén

Ett par dagar innan den officiella invigningen den 2 september visar Christian Frost, en av konstnärerna och den som kom på idén från början, elskåpsmålningarna för Thomas Frick på Skånska Energis elnätsavdelning.
– Jag gillar själv gatukonst mycket och tänkte att elskåpskonst kunde vara en kul utmaning för vår lokala konstförening Konstforum Kävlinge. Kommunen nappade snabbt på idén när jag lade fram den för cirka ett år sedan, och Skånska Energi också, berättar Christian.
– Vi på Skånska Energi är bara glada över att ställa tretton av våra cirka tusen elskåp i Kävlinge till förfogande – och det är verkligen roligt att se hur fina de har blivit! säger Thomas Frick.

Hitta din egen energi

VÄXTKRAFT är temat och den gemensamma nämnaren för de tretton olika konstverken. Ett tema alla konstnärerna tolkat på sitt sätt vilket resulterat i många olika stilar och uttryck. Christian Frost berättar om sin målning, där en rad välkända Kävlingemotiv syns, fast med en liten twist:
– Jag har tolkat temat som att du kan växa som människa genom att hitta din egen energi, och det kan vara att hitta något att göra som du tycker om här i Kävlinge. Jag har själv hittat min energi genom att gå med i Konstforum till exempel. Min målning är en uppmaning till Kävlingeborna att försöka hitta sin egen grej!

Christian Frost berättar om sin målning på ett elskåp i Kävlinge Elskåp i Kävlinge kommun har blivit konstverk

 

Elskåp som blivit konstverk i Kävlinge kommun. Konstverk på Skånska Energis elnätssåp i Kävlinge kommun