29 aug 2018

Gamla möbler och ny grundvattenvärme hos Lilla Fridhem utanför Höllviken

Jan Andersson är tapetsören på landet som ger gamla möbler nytt liv i sin ateljé Lilla Fridhem. Nytt liv har också hans grundvattenvärme fått med en ny värmepump, och på gården står en laddbox för elbil.

Det kan vara loppisfynd, det kan vara släktklenoder. Det kan vara en empirestol från tidigt 1800-tal, en designklassiker av Bruno Mathsson eller en Dux-soffgrupp från åttiotalet. Det kan vara precis vilka gamla möbler som helst, men har de väl kommit innanför dörren till Jan Anderssons ateljé Lilla Fridhem – då är de garanterade ett nytt och vackrare liv.

– Jag har aldrig saknat kunder, men de senaste fem åren har det hänt något. Intresset för återbruk har ökat. Allt fler väljer att ta hand om det man har istället för att köpa nytt, säger Jan Andersson.

– Det roligaste med mitt jobb är att få hjälpa människor ge nytt liv åt sina möbler. Ibland vet kunden exakt vad hen vill ha, men jag bidrar gärna med smakråd om färger, mönster, kvalitet på tyg och sådana saker.

Rev ut oljepannan

Han kallar sig Tapetsören på landet, Jan. Det kan man göra när man har sin ateljé i ett gammalt hönshus, och hönshuset hör till en stor tegelvilla byggd 1907. Tegelvillan ligger mitt bland åkrar, fält och pilevallar ute på Söderslätt och nås endast via en mindre grusväg. Villa Fridhem heter huset, mellan Höllviken och Håslöv, och Jan Andersson och hans sambo Magnus Ringman flyttade dit från Malmö för några år sedan.

– Från en lägenhet på fjärde våningen vid Nobeltorget till detta, det kändes helt overkligt de första veckorna. Men underbart.

Då hyste hönshuset husets värmesystem: en gammal oljepanna med en stor tank samt ett grundvattenvärmesystem från 1982. Oljepannan rev de ut så fort de kunde.

Klart på en månad

– De tidigare ägarna använde oljepannan som komplement till grundvattenvärmen, som inte räckte till när det blev kallt. Vi insåg att vårt värmesystem behövde förnyas rätt så snart, säger Jan Andersson.

Efter årets inte smällkalla men långvariga vinter gjorde Jan och Magnus slag i saken. Valet föll på en ny grundvattenvärmepump från Skånska Energilösningar.

– Vi gick från beslut till färdigt och installerat på drygt en månad. De var här en lördag förmiddag och satte grejorna på plats, fantastiskt smidigt.

I samma veva passade Jan och Magnus på att köpa en laddbox för elbil, och de även har tankar på att, längre fram, montera solceller på taket.

– Det blir ju så, börjar man tänka på att effektivisera sin energi och välja smarta, förnybara lösningar, så ger den ena tanken den andra.

Udda fynd inuti

Det här är en arbetsdag då Jan Andersson pustar ut lite. Han har just levererat den sista av 24 par kyrkbänkar till Heliga Trefaldighetskyrkan i Malmö. Nästa jobb blir att klä om en blekrosa skinnfåtölj. Högt och lågt, större och mindre.

En kuriös sida av hantverket är de små fynd han ibland gör när han öppnar en möbel för omklädning.

– Jag har hittat massvis av pennor och bestick, och saxar och nycklar. Och fjärrkontroller! Men även mer personliga saker som rivna fotografier och kontaktannonser… och så en bok med dikter av Fröding. Den läste jag med glädje!

Vill du veta mer om skräddarsydda energilösningar? Välkommen att kontakta oss!

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal