10 nov 2023

Ge fåglarna extra energi i vinter

Att mata fåglarna vintertid ger inte bara våra bevingade vänner extra energi som de mycket väl behöver, det kan ge dig själv mycket glädje också. Här är våra tips på hur du gör.

Många är vi väl som någon gång tittat lite avundsjukt på gåssträcken, när de drar över våra huvuden söderut på hösten. Många av ”våra” fåglar lämnar oss under den kallaste och mörkaste delen av året för varmare breddgrader och övervintring på platser med gynnsammare förhållanden. Men det finns ju också en hel del fåglar som blir kvar. Våra stannfåglar har under många årtusenden utvecklat strategier och beteenden för att kunna överleva här under vintern – men många av dem tackar inte nej till lite hjälp!

Genom att skapa en fågelmatning i din trädgård eller nära där du bor kan du ge några av de bevingade vänner som delar vårt nordliga öde året om en chans att klara sig lite bättre. Här kommer en snabb guide till några saker du kan tänka på. På köpet kan du få lite extra energi själv också genom att upptäcka hur många fina fåglar det finns och lära känna dem lite närmare.

Vid snö och under senvinter viktigast

Du kan börja mata fåglar när du vill under hösten, men allra viktigast är ditt bidrag till deras överlevnad när kylan och snön kommer. I synnerhet under senvintern, då naturens skafferi är som tommast, kan lite extra energi från oss människor göra stor skillnad. När på dagen? Morgon och eftermiddag är fåglarnas behov av en extra dos näring energi som störst.

Skydd inom räckhåll och god utsikt

Ge fåglarna mat på en plats där de kan känna sig trygga. Nära buskar och träd till exempel, som snabbt kan erbjuda skydd om en katt eller rovfågel skulle närma sig. Tänk också på att välja en plats där du själv kan se matningen och ha glädje av den.

Hellre fågelmatare än fågelbord

Hur mata fåglarna bäst? Ett tips är att välja bort modeller av det klassiska fågelbordet, med maten på en öppen plan yta i någon form. När fåglarna kan kliva runt i maten kan nämligen avföring blanda sig med den och riskera att sprida sjukdomar och parasiter. Välj hellre en fågelmatare eller en fröautomat som du kan hänga i träd, buske eller på stolpe, staket eller liknande, där fåglarna kan sätta sig på en pinne eller avsats och snappa frön eller nötter från ett hål eller genom ett galler. Det finns en mängd olika modeller att välja bland. Undvik att lägga ut mat på marken, då det kan locka andra djur som möss och råttor.

Talgbollar och äpplen

Olika fåglar gillar ju olika mat 😊 (se lista längre ner), så komplettera gärna fågelmataren eller fröautomaten med några talgbollar och äpplen. Mesar älskar fett och trastar och sidensvansar gillar äpplen. Klyfta gärna äpplet och spetsa klyftorna på grenar. Tänk på att många talgbollar i handeln innehåller palmolja, men varför inte göra dina egna istället? Smält antingen 500 gram kokosfett och blanda i 1,5 deciliter rapsolja eller smält lika delar smör/margarin och kokosfett. Blanda sedan i solrosfrön, havre med mera och låt stelna. Forma till bollar eller annan form – klart!

Välj energirik mat och gärna ekologisk

Många småfåglar behöver äta mat motsvarande en tredjedel av sin vikt varje dag för att klara sig genom ett vinterdygn. Därför är det viktigt att din fågelmatning erbjuder så energirik mat som möjligt. Frön och nötter av olika slag är bra, liksom fett i olika former. Brödkanter och matrester som är salta eller starkt kryddade ska du däremot undvika. Ska du bara välja en ”maträtt” så ger skalade solrosfrön ”mest till flest”. Precis som med din egen mat är det förstås bra att välja ekologiska och närproducerade varor för miljöns och klimatets skull.

Rätt mat till rätt fågel

Du kan med tur och skicklighet faktiskt locka riktigt många olika fågelarter till din vintermatning, inklusive en del rariteter. Här är en lista över vilken sorts mat som uppskattas av olika fåglar:

  • Solrosfrön: Gillas av de flesta, till exempel talgoxe och andra mesar, grönfink, domherre, nötväcka, stenknäck och steglits
  • Havre (och annan spannmål): Gulsparv, gråsparv, pilfink, duvor
  • Hampafrön: Bofink, bergfink, grönfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita
  • Hasselnötter: Nötväcka, större hackspett, nötskrika, nötkråka (nötkråkan är ovanlig i Skåne men talrikare vissa år och har observerats oftare just i höst)
  • Jordnötter (osaltade!): Mesar och nötväcka
  • Talg, kokosfett, späck, ister: Alla mesar såsom talgoxe och blåmes men med lite tur även entita, talltita, svartmes, tofsmes eller stjärtmes, även trädkrypare, kungsfågel, nötskrika, större hackspett
  • Äpple, päron, banan: olika trastar, utöver den människonära koltrasten kan du locka framför allt taltrast och rödvingetrast, vinterfavoriten sidensvans
  • Fröblandningar för vildfågel eller burfågel: lockar de flest småfåglar. Många färdiga blandningar innehåll stor del havre och spannmål, välj gärna en sort med större variation.

Städa inte i trädgården

Har du en egen trädgård, så tänk på att den under rätt förutsättningar i sig kan rymma en hel del mat åt fåglarna. Rätt förutsättningar innebär här i första hand att du inte rensar, klipper ner och städar för mycket på hösten 😊 Låt vissnade blommor med fröställningar vara kvar, liksom överbliven frukt, bärris och kvistar.

Det är okej att sluta mata

En vanlig ”myt” kring fågelmatning är att om du väl har börjat mata så måste du fortsätta hela vintern för att inte lämna fåglarna i sticket. Det stämmer inte. Självklart är det bra om du gör det, men fåglarna rör sig mellan olika platser, har olika matställen och kan det där med att leta mat. Tvärtom är det faktiskt av viss vikt att du slutar mata när våren kommer. Varför? För att fåglarna sett över året behöver mer varierad kost än fågelmatningen erbjuder.

Lycka till!