14 jul 2020

Glöm inte andas – så hittar du ny energi i varje andetag

Vi fortsätter att leverera extra energi i vardagen. Den här gången fokuserar vi på andningen.

Stress och oro mattar ut oss och får oss att tappa energi – något ingen vill drabbas av. Men det finns flera olika sätt att lindra och förebygga dessa destruktiva tillstånd. Grundpelaren i många av dem handlar om att andas. Med hjälp av andningen kan vi styra kroppen mot lugn och återhämtning. 

Har du någon gång provat yoga, meditation eller mindfulness har du också kommit i kontakt med andningstekniker som är till för att öka fokus och få kroppen att slappna av. Ett fokuserat sinne och en rofylld kropp är en bra utgångspunkt för dessa aktiviteter. Men yogapassets inledande andningsövningar har också ett värde i sig och du behöver inte böja kroppen i utmanande vinklar under en hel timme för att ge din kropp ro.

Prova till exempel den här korta andningsövningen: *

  • Ta några djupa andetag genom näsan. Slappna av i axlarna så att de sjunker ner. Slappna av i magen. 
  • Andas långsamt in genom båda näsborrarna och räkna till fyra under tiden.
  • Håll andan inne och räkna till två.
  • Andas långsamt ut genom näsan och räkna till fyra igen.
  • Håll andan ute och räkna till två.
  • Fortsätt övningen fem till tio gånger.
  • Om det känns bekvämt kan du låta utandningen ta dubbelt så lång tid som inandningen, och alltså räkna till åtta när du andas ut.

Den här övningen kan du göra när som helst, var som helst. Prova gärna först i ett läge när du inte är uppe i varv eller orolig, så lär du dig behärska den enkla tekniken och har den sedan alltid till hands. Du kan till och med prova att göra andningsövningar när du är ute och går. Breath walking är en meditationsform sprungen ur kundaliniyogan, och går i korta dra ut på att du gör andningsövningar medan du går.

Vill du testa? Gör så här: andas in genom näsan i fyra korta ”puffar”. I varje inandningspuff tar du ett steg. Sedan andas du ut på samma sätt. Prova nästa gång du är ute i naturen och förstärk den energigivande upplevelsen!

* Källa: 1177.se 

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal