27 sep 2024

”Go mad å möe mad å mad i rättan ti”

…å så madaro! Visst associerar vi det gamla talesättet till våra skånska gästgiverier med sillbord, äggakaga, gåsamiddag och andra kulinariska skånska specialiteter. Men gästgiverierna har inte alltid sett ut som de gör i dag, och här finns en spännande historia att berätta.

Förr, innan det fanns järnvägar, hade man bara två sätt att att förflytta sig på land, man gick till fots eller med hjälp av häst. Matställen och övernattningsplatser fanns inte. Som resenär var man tvungen att tigga nattlogi, i allmänhet hos någon bonde, eller i värsta fall fick man sova utomhus. Finare folk tog logi hos prästerna. Kungen var den ende som hade rätt att kräva förtäring och logi oavsett vem han och hans sällskap än uppsökte.

Under 1700-talet inrättades de ”nya” gästgiverierna, där mat och inkvartering skulle erbjudas de resande på vägarna. Här skulle även skjutshästar hållas samt förråd av mat, dryck och hö som foder till hästarna. Detta var reglerat i Gästgiveristadgan. För varje gästgiveri fanns en särskild skjutsordning som reglerade hur många hästar skulle finnas där. Och bönderna var även förpliktigade att ordna med skjutshjälp. Gästgiverierna skulle inte ligga längre än två mil från varandra.

Bjud ej på härsket smör!

Det var noga reglerat hur rum och matsal skulle se ut på gästgiverierna, så här kunde det låta:

– Se till att kniv, gaffel och sked ej ha den ringaste matrest på sig från föregående måltider

– Då servett framställes, bör den vara ren

– Skär ej brödskivorna tjockare än 1/4 tum

– Bjud ej resande härsket smör eller illafarna ägg

– Stolar, bord och sängar böra hava många ben, så att de icke behöva stöd av väggarna

Gästgiveristadgan upphörde så sent som 1933. Men då hade den sen länge mist sin betydelse eftersom hästtransporterna ersatts av järnvägen och till viss del bilen.

Från då till nu

Så, i många hundra år har alltså gästgiverierna funnits och präglat den skånska traditionen. Många gästgiverier finns kvar än idag och är trevliga utflyktsmål för både lunch och middag, och ibland även för övernattning. Några skjutshästar hålls dock inte längre.

 

Här vill vi tipsa om tre klassiska skånska gästgiverier i närheten, som vi tycker är väl värda ett besök:

Dalby Gästis

Ett nyrenoverat gästgiveri med anor från 1666. Här serveras traditionell husmanskost med lokala råvaror – med influenser från världens alla olika kök. Lunch, middag, festsal och ett par mysiga rum i olika färger för den som vill övernatta.
www.dalbygastis.se
(Lite kuriosa: det var just här, på Dalby Gästgivaregård, som ett antal Dalbybor samlades en kväll för över hundra år sedan för att få höra om elektricitetens fördelar, och på den vägen är det… 2016 firade vi på Skånska Energi vårt 100 årsjubileum!❤️💛❤️)

 

Östarps Gästis


Inte så gammalt som Dalby Gästis, men firar trots allt 100 år i år! Det nya, kända krögarparet erbjuder goda skånska rätter som de satt sin egen prägel på. När ni avnjutit den goda maten rekommenderas en liten promenad mellan Gammelgården och Möllegården, här kan ni även få hälsa på kor och grisar och lära er allt om gammaldags jordbruk.
www.ostarpsgastis.se

 

Staffanstorps Gästis


En anrik gästgivaregård från 1880 som serverar klassisk husmanskost med närproducerade råvaror efter säsong. Lunch, middag och söndagsbrunch i gemytlig och familjär miljö, både ute och inne. Här finns även konferensmöjligheter och hotell med relaxavdelning.
www.staffanstorpsgastis.se

 

Gåsamiddag? Driver man en skånsk gästgivaregård, ja då serverar man gåsamiddag, det är sen gammalt. Och även om det är ett tag kvar, så är det hög tid att boka bord.