9 mar 2018

Godis och grundvattenvärme – lyckad kombo i Vellinge

Så gott! Ja, så gott som allt svenskt kvalitetslakrits tillverkas i Hököpinge utanför Vellinge – hos Scandi Candy, som gör godis utan gelatin med naturliga råvaror. Följ med till godisfabriken som också satsar på värmepumpar, grundvattenvärme och grön el.

Fantisera lite och tänk dig att du har en 500 meter lång lakritsrem. Tänk dig sedan att du befinner dig på E 6:an söder om Malmö, ungefär halvvägs mellan Tygelsjö och Vellinge. Dra ut remmen i sin fulla längd rakt västerut. Lite flyt med siktet och du hamnar vid en låg vit byggnad. Den är rätt oansenlig i sig, men dofterna som strömmar ut från den – ljuvliga, förföriska! Det här är Scandi Candy i Hököpinge, en liten men speciell godisfabrik.

- När vi startade 2002 tänkte vi att vi behövde kapa åt oss 0,05 procent av den svenska godismarknaden för att klara oss. Vi hade en lång uppförsbacke de första åren, men sedan 2011 går det bra och nu är vi nog där, säger Lars Pålsson, vd för Scandi Candy som tar emot och visar runt i sin fabrik.

1 600 ton godis om året

Liten och liten… Scandi Candy tillverkade cirka 1 600 ton godis 2017. Det säger om inte annat en del om hur stor den svenska godismarknaden är. Likväl intar Scandi Candy en unik position.

- Vi är den enda tillverkaren i Sverige som enbart gör godis utan gelatin. Och vi tillverkar så gott som allt svenskt kvalitetslakrits. Med kvalitetslakrits menar jag lakrits gjord med äkta laktrisrot som huvudsaklig smaksättare. Det är faktiskt stor skillnad, smaka här!

Lars tar upp en ännu omärkt påse lakritspengar från en stor hög och bjuder. Mycket riktigt. Lakritssmaken är mildare och mjukare, men fylligare och mer aromatisk. När fabrikens lakrits i burk och påse får sina etiketter och tryck kan det bland annat stå Lakritsfabriken, Lakritskungen eller Lakritsmagasinet på dem: Scandi Candy gör godis till de flesta av de nyare kvalitetsvarumärkena för lakrits.

Majsstärkelse ersätter gelatin

Gelatin kokas på bindväv från svål, hud och ben av svin och nöt, det vill säga grisar och kor. Godis utan gelatin innebär godis gjort utan animaliska råvaror. Istället för gelatin använder Scandi Candy majsstärkelse men även rågmjöl, vetemjöl, rismjöl och majsmjöl för att få rätt, tuggvänliga konsistens.

- En mindre men växande del av vår produktion är ekologisk, och jag är stolt över att vi slutade använda palmolja flera år innan branschen i stort vaknade. Vi använder så långt det är möjligt naturliga arom- och smakråvaror, och det gör skillnad det med. Smaka här!

Lars Pålsson bjuder nu på en klassisk ”colaflaska”. Den ser ut som vanligt, men smaken är renare, liksom mindre parfymerad och konstgjord. Han räcker i rask följd över päronflaskan – en Scandi Candy-specialare som snabbt blivit populär – några olika ”skogsbär” och så storsäljaren: den gula kolaskruven, vars kolasmak är inget annat än utsökt.

För dig som blir sugen på att smaka själv har såväl Coop som Netto några av Scandi Candys sorter i sitt lösgodisurval.

Energisnål lagervärme

Från Scandi Candys fokus på naturliga och hållbara råvaror och ekologisk tillverkning går en röd tråd – eller kanske ett hallonsnöre – till verksamhetens energianvändning.

- Vi köper bara grön el, och vi spar både kronor och kilowattimmar på att ha värmepumpar i kontoret och packhallen. Jag är själv en gammal värmepumpvän och har haft värmepump hemma sedan 1984, säger Lars Pålsson.

För två år sedan öppnade Scandi Candy en nybyggd lageranläggning i Vellinge, och satsade då på en grundvattenanläggning med värmepumpar från Skånska Energi.

- För optimal hållbarhet bör godis lagras i rumstemperatur eller strax under, 16-20 grader. Det är bra varmt för en lagerlokal, men med grundvattenvärmen och värmepumparna får vi en väldigt energisnål lösning. Nu ska vi undersöka möjligheterna till att sätta solceller på taket också och producera egen el.

Världsrekord i lakritsrem

I en container på lagret i Vellinge ligger 66 240 påsar ”Swedish Dala Horse – fruit flavored gummy candy”, som tillverkas exklusivt för export till den amerikanska marknaden.

Det går nämligen bra för Scandi Candy. Så bra att lagret i Vellinge i år byggs ut för tillverkning och nya maskiner – med fördubblad produktionsvolym i sikte.

- Numera behöver vi inte lägga så mycket kraft på att sälja, kunderna köper allt vi hinner tillverka. Det känns bra.

Lars Pålsson behöver inte heller fantisera om en 500 meter lång lakritsrem – för han har en i fabriken i Hököpinge. Den är på rulle, närmare bestämt 519,3 meter lång och 2012 slog den världsrekord som världens längsta lakritsrem.

Är du också nyfiken på hur mycket ditt företag kan spara med en värmepumpsinstallation? Jenny Kvist hos oss hjälper dig med allt från besparingskalkyl, platsbesök och framtagning av värmepumpslösning.

Jenny Kvist
046-507 86 / 0410-72 51 70

jenny.kvist@skanska-energi.se

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Dag för smarta energilösningar! Kontakta Skånska Energilösningar.

Kontakta Skånska Energilösningar