27 maj 2021

Grön el och massor av energi i Vismarlöv

Grön el och egen energi i massor. Det har Carina Levin som driver Vismarlövs Café och Bagarstuga.

Mellan Svedala och Staffanstorp, mellan Klågerup och Genarp, ute i det lätt böljande skånska landskapet ligger lilla byn Vismarlöv. Här driver Carina Levin sedan elva år tillbaka Vismarlövs Café och Bagarstuga, ett älskat utflyktsmål för boende i trakten såväl som mer långväga besökare.

Lantlig stil och grönskande rum

Bröd och bakverk gjorda från grunden, fika och mat, egna och andras närproducerade varor av olika slag – och allt i en vacker och inbjudande miljö. Cafét är byggt och inrett i äldre, lantlig stil med en mysig blandning av möbler, tavlor och lite allt möjligt från förr. Sommartid väljer likväl flertalet gäster bort caféstugan för att istället ta plats i något av den stora trädgårdens många grönskande rum. Här samsas blommor och bersåer med fruktträd och små odlingar, och hönsen springer fritt, ända ner till ankdammen.

Tre viktiga saker

– Ta vara på saker, återvinna och återanvända. Göra så mycket som möjligt som är bra för naturen och miljön. Jobba med råvaror som är egna eller närproducerade. De tre sakerna är viktiga för oss, säger Carina Levin.

Därför har Vismarslövs café och bagarstuga också grön el från Skånska Energi.

– Grön el är det enda rätta. Och Skånska Energi är nära: ett mindre bolag med lokal förankring och alltid trevliga att prata med. Min tanke är att vi ska ha solceller här också så småningom, och så elbilar som går på vår egen energi.

Tänkt som pensionärsprojekt

Egen energi, det är annars något som Carina Levin har mer av än de flesta. Café- och bagerirörelsen har hon byggt upp själv från grunden, även om det inte blev riktigt som det var tänkt.

– 2007 bestämde jag mig för att starta ett litet bageri, men det skulle ju mer bli liksom… mitt pensionärsprojekt. Jag har alltid haft mycket igång, ofta flera jobb samtidigt; det här skulle vara något för mig att pula med själv hemmavid. 

Att utvecklas är att leva

Elva anställda har Vismarlövs Café och Bagarstuga till dags dato och tillverkar och säljer utöver bröd och bakverk cateringmat, egen honung, sylt och marmelader, müsli, spettkakor, knäckebröd… med mera. Två år i rad har caféet fått Skånska Gastronomipriset som ”Årets skånska destination”.

– Energin har jag i mig själv, och har alltid haft. Min energi grundar sig i två saker: att alltid tänka positivt och att det är när man utvecklas som man lever på riktigt! Jag är lugn av mig som person, men jag vill alltid att det ska hända saker. Har jag en idé bara måste jag genomföra den. Och så har jag aldrig behövt sova så mycket! berättar Carina, det sista med ett skratt.

Gården brann ner till grunden

Det senaste året har Carina Levin, milt uttryckt, fått testa gränserna för sin förmåga att tänka positivt. Jo, pandemin slog till i mars och har förstås påverkat verksamheten mycket. Men det som hände en dryg månad tidigare var det riktigt tuffa, sent på kvällen onsdagen den femte februari. Då brann den ner till grunden, gården ett stenkast från caféet där Carina och hennes man bott sedan 1978. Sin katt, några foton och kläderna de hade på sig fick de behålla, precis allt annat gick förlorat. 

– Vi älskade vårt hus. Men du kan inte titta tillbaka, du måste se framåt, det finns inget alternativ. Jag tittade tillbaka i två månader och mådde skit. Nu ser jag att vi får ett helt nytt hus på samma plats, nästan likadant men mer anpassat till där vi är nu i livet, säger Carina.

– Vi är båda över sextio och får börja om på nytt tillsammans, den chansen är vi faktiskt glada för nu.

Carina på Vismarlöv café

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter