10 sep 2021

Grön el viktig för spritproducenten på ön

Mitt i Öresund ligger Spirit of Hven Backafallsbyn. Känd för sina prisbelönta spritsorter som exporteras världen över. Produktionen kräver el men företaget har gjort allt för att minimera både elförbrukning och transporter till och från ön.

Destilleriet har varit i gång sedan 2008 och producerar allt från flera olika sorters whisky, till vodka, gin och flera andra drycker. Spirit of Hven har vunnit åtskilliga priser i internationella tävlingar för sin finstämda smak. Kanske är närheten till råvaran svaret på framgångarna. Precis runt knuten till anläggningen vajar ett högrest majsfält, majskolvar som bara behöver färdas några hundra meter innan de landar i silon för att omvandlas till sprit. All majs, korn och råg som används i dryckerna odlas på ön.

Lokala råvaror så långt det är möjligt

-Vi tar så mycket råvara vi bara kan härifrån, det är en fördel både för miljön – och för smaken, menar Camilla Ericsson, sommelier på Spirit of Hven sedan många år.
Hon berättar om Vens speciella klimat, som innebär att bevattning inte behövs för grödorna på fälten.
-Eftersom vi är omgivna av hav så skapas ett mikroklimat med så pass mycket dagg att vi inte behöver tillföra vatten. Inte ens under den rekordvarma sommaren 2014, då skörden blev något sämre men ändå bra, förklarar hon.
På grund av den kraftiga daggen under natten tröskas eller skördas inget före lunch. Spannmålen måste torka först.

Företaget försöker alltid spara el

Att miljön ligger företaget varmt om hjärtat märks när Camilla Ericsson berättar. Att ha en energislukande verksamhet på en liten ö kräver lite annat tänk. Till exempel är allt vatten som används på Ven, kommunalt från Landskrona. Det egna vattnet i brunnarna är alltför bräckt för att kunna användas. Elen importeras även den från fastlandet och nya kablar har lagts ut till ön för att kunna säkra Spirit of Hvens tillväxt, vilket också främjat öbornas trygghet med elen, menar hon.

Spirit of Hven Backafallsbyn är helt familjeägt och drivs av familjen Anja, Henric och Charlie Molin som har lång förankring på Ven.
-Därför är det också korta beslutsvägar och stor samsyn, förklarar Camilla Ericsson. Alla nya sorter och smaker bestäms inom familjen. Utöver det 1800 kvadratmeter stora destilleriet finns även en hotell- och restaurangverksamhet och personalen jobbar periodvis både i hotelldelen och i tillverkningen.
-På så vis har vi kunnat erbjuda heltidstjänster, säger Camilla Ericsson.

Fortsatte köpa grön el efter energikartläggning

För några år sedan gjorde företaget en energikartläggning. På grund av platsbrist och landskapsbilden fanns dessvärre ingen möjlighet att satsa stort på sol/vindkraft. Inte heller hade det räckt att installera jordvärme då anläggningen kräver mer energi än jordvärme hade kunnat ge. Därför återstod egentligen bara att fortsätta köpa el från fastlandet.

-Eftersom vår produktion kräver en hel del el så kändes det extra viktigt för oss att välja ett bolag som levererar enbart grön el, säger Camilla Ericsson och betonar att Spirit of Hven alltid har miljön i fokus, och gör medvetna val för att minimera klimatavtrycket. Där har deras elhandelsbolag, Skånska Energi, varit till stor hjälp.
-Bara genom att vara en modern industri så har mycket blivit mer energisnålt än tidigare. En handfast sak vi har gjort är att byta ut delar av vår belysning till exempel. När vi behövde större utrymmen för att fylla våra flaskor stod vi inför valet att göra det här med allt var det innebär av transporter till och från ön, eller förlägga den delen av produktionen på fastlandet. Vi valde att flytta tappningen och lagret till Landskrona och det har sparat oss flera lastbilsturer hit, säger hon.

Varför valde ni Skånska Energi som energibolag?

-De ger en fin personlig service, vi har alltid samma kontaktperson. Vi har varit kunder länge nu. Att de enbart säljer hundra procent grön el är också avgörande, avslutar Camilla Ericsson.

Vill du veta mer om vad Skånska Energi kan erbjuda dig som privatperson eller företag? Läs mer här. Just nu bjuder Skånska Energi nya kunder på de första fyra fasta månadsavgifterna!

Elavtal företag