22 jul 2021

Hållbart bakhantverk i Södra Sandby

Grön el från Skånska Energi värmer ugnen i Sandby Stenugnsbageri, där bagarmästare Paul Ficard kombinerar bakhantverk med ett brett utbud av matbröd, söta bröd, tårtor och glass.

Det var doften av nybakat bröd som fick Paul Ficard att vilja bli bagare, som liten i hemlandet Rumänien. Han utbildade sig tidigt till bagare, samlade på sig värdefull erfarenhet i yrket och kom i jakten på nya utmaningar så småningom till Sverige.

Tog över Svenssons bageri

I början av 2020 tog han över anrika Svenssons bageri i Södra Sandby och döpte om det till Sandby Stenugnsbageri.
– Ett fint gammalt bageri med lång tradition. Samtidigt ville jag sätta min egen prägel och utöka sortimentet med hantverksbröd på surdeg som levain. Vi bakar mycket i stenugn så namnet blev naturligt, berättar Paul Ficard.
Klockan är strax efter nio på morgonen och han är på väg att gå av sitt arbetspass, som började vid tvåtiden – några plåtar kardemummasnurror till som ska bakas ut bara.
– Jag gillar verkligen att baka de klassiska svenska söta kavlade degarna till kanel- och kardemummabullar. De och våra croissanter är specialiteter.

Grönt mjöl och grön el

Matbröd, söta bröd, kakor, bakverk, tårtor, smörgåstårtor, landgångar och även egengjord italiensk glass… utbudet hos Sandby Stenugnsbageri är stort, men omsorgen om hantverket, råvarorna och hållbarheten är alltid i fokus.
– Vi gör allt själva från grunden här. Vi använder bara smör, aldrig margarin och aldrig industrivetemjöl. Det ska vara mjöl så rent som möjligt från tillsatser, och gärna ekologiskt från lokala kvarnar. Det kostar lite mer men brödet får en helt annan smak, säger Paul.
Stenugnen, degblandarna och all annan utrustning i bageriet drivs av grön el från Skånska Energi.
– Ett självklart val, hållbarhet är viktigt för oss.

Hetaste glassen i Lund!

Vid sidan om bröd och bakverk gör Sandby Stenugnsbageri även egen italiensk glass – och den har snabbt blivit mycket populär. ”Hetaste glassen finns i Södra Sandby”, konstaterar till exempel Sydsvenskan i sin Glassguide Lund, gjord i maj i år.
– Vi är stolta över vår glass, som vi gör på skånsk mjölk och grädde och äkta råvaror hela vägen.

I topp i Sverige

Under sin tid i Sverige har Paul Ficard utöver att glädja Södra Sandby med omnejd med sin bakkonst visat prov på sina färdigheter nationellt: tre år i rad har han kommit topp fyra i tävlingen Årets Bagare, som är det svenska mästerskapet för professionella bagare. Han vann brons 2018, silver 2019 och kom fyra ifjol. Årets tävling avgörs i höst.
– Jag brinner för mitt yrke, är alltid nyfiken på att prova nytt och tycker om att tävla och utmana mig själv.

Nästa utmaning väntar i höst: då öppnar Paul och hans medarbetare ett café på Brunnshög i Lund, nära spårvagnshållplatsen. Håll utkik efter det!

Läs mer om våra elavtal för företag