28 mar 2023

Hitta din löpenergi i april!

Vårutmaning: kom igång och spring under april månads fyra veckor. Och om du vill: prova sen dina vingar – eller ben – i det mysiga Risenloppet i Genarp som passar utmärkt för nybörjare.

Det finns ingen träning som är så lätt att börja med som att springa. Snöra på ett par skor, öppna dörren och stick iväg. Så långt du vill. Så länge du vill. Så fort du vill. Friheten är total, och den är din.

Hitta din löpenergi

Att ge sig ut och sätta fot efter fot och lägga steg till steg är inte bara lätt att börja med, det börjar också kännas lite lättare nu när våren kommit en bit på vägen. Så, varför inte ta och hitta din löpenergi nu i april?
– Att springa är ett enkelt och effektivt sätt att må bra och få ny energi, för mig är det oslagbart. Nej, man är inte alltid så sugen på att ge sig iväg, men så fort jag kommer ut och rör på mig så rensar jag skallen och mår bättre. Du ångrar aldrig en löprunda, så enkelt är det!
Det säger Viktor Karlsson, aktiv löpare i Genarps IF med många mil i benen.

Så kommer du igång

April har fyra veckor. Oavsett varifrån du börjar, vilken form du känner att du har (eller saknar) och hur mycket (eller lite) tid du har att lägga: på fyra veckor hinner du komma igång med att löpa, eller springa, eller jogga. Ja, du kan till och med bli redo för ditt första lopp! Läs mer om det lite längre ner. Först: tre tips från Viktor till dig som är nybörjare och inte alls van vid att vara ute och springa.

1) Börja försiktigt

– Tänk på de första passen som promenader med löpinslag. Gå, och prova jogga litegrann, så länge som det känns bra. Gå två minuter, spring en minut, gå två minuter, spring en minut och så vidare. Eftersom vi alla springer olika snabbt är det bättre att tänka i minuter än meter i början.

2) Öka successivt

– Öka sedan andelen joggande minuter successivt. Det kan kännas trögt och segt och nästan hopplöst i början men jag lovar: det blir snart bättre. Inom ett par veckor når många sitt första pass utan att gå eller klarar sina första sprungna kilometer.

3) Var realistisk

– Börja försiktigt. Spring inte sju dagar i veckan samtidigt som du lägger om kosten, utan hitta plats för löpningen i din vardag. Gör hellre fler kortare pass som du verkligen planerar in än färre längre som du avstår för att du inte hinner med. Två pass i veckan är bra att börja med, en halvtimme var. Öka sedan till tre, tänk en eller två dagars vila emellan. Då är du verkligen på väg!

Risenloppet 1 maj – DITT första löplopp?!

Efter april månads fyra veckor kommer 1 maj – och då råkar Genarps IF arrangera ett löplopp som passar utmärkt för dig som är nybörjare: Risenloppet.
– Risenloppet går i två distanser: 5 kilometer och 10,7 kilometer. Fem kilometer är en perfekt distans om du är nybörjare. Orkar du inte springa hela så kan du gå istället så mycket du känner för, fem kilometer är en sträcka de flesta klarar av att ta sig igenom. Loppet går en trevlig väg genom byn och är lättsprunget på jämn asfaltväg, säger Viktor Karlsson.
För dig som är redo att springa lite längre erbjuder 10,7-kilometerssträckan en mycket fin och varierad runda, där hälften går genom byn och andra hälften ute i vacker natur på Risen genom skog och ängsmark.
– Samma dag som Risenloppet har vi också Rådjursloppet, 700 meter för barn upp till 9 år. Gratis att vara med på och medalj till alla.

Läs mer om Risenloppet och hur du anmäler dig här

Run All Around – nybörjarlöpning tillsammans

För dig som vill ha lite mer tips, råd och pepp för att hitta din löpenergi och dessutom vill träffa andra löpintresserande så arrangerar Genarps IF något som kallas för Run All Around.
– Run All Around är träningstillfällen särskilt anpassade för nybörjare. Vi kör Run All Around varje torsdag kväll, så för dig som vill testa är det bara att komma förbi och vara med.

Glöm inte: skorna!

Viktor Karlsson har ett sista tips till dig som vill börja springa och hitta din löpenergi: skaffa ett par bra skor.
– Det behöver inte alls vara de dyraste märkena och modellerna. Men att ha ett par bra skor, som är speciellt utprovade efter dina fötter, din vikt och hur du springer gör inte bara löpningen skönare och roligare – det är också ett bra sätt att undvika skador. Med tanke på att skorna är den enda kostnad du har för att löpträna, unna dig ett par bra skor!

Lycka nu till med att hitta din löpenergi och kom ihåg att den liksom vår på Skånska Energi är 100 procent förnybar 😊

Låt vår blogg bjuda dig på mer energi Så klart har vi 100% förnybar energi!