14 okt 2019

Hög säkerhet och mod krävs vid fälttävlan

Det finns likheter med vårt arbete på Skånska Energi och att rida fälttävlan - säkerhet går före allt annat.

Att vara ryttare och tävla i fälttävlan kräver mycket mod, både av häst och ryttare. Helgen den 28-29 september var det dags för en stor tävling på Flyinge/Revinge terrängbana, olika klasser för både ponny och storhäst. Ett arrangemang med många eldsjälar, hög säkerhet och mycket planering. Vi har träffat Ted Velander från Flyingehus och Anders Jönsson som driver lantbruk, båda ansvariga för tävlingsbanan.

Vad krävs för att bli en bra ryttare i fälttävlan?

Du och hästen måste ha mod men aldrig tulla på säkerheten. Eftersom du ska vara bra på tre grenar; dressyr, hoppning och terrängritt krävs att du har mångsidig träning och är noggrann i all planering.

Då finns det likheter med vårt arbete, för oss går säkerhet före allt annat. Hur blir det säkert för både häst och ryttare?

Planering, varierad träning och veta om vad både jag och hästen klarar. Eftersom det bara är 30 minuter mellan dressyr och hoppning måste ryttaren kunna fokusera på rätt sak, men samtidigt ha planerat in nästa moment. Så klart underlättar det om det finns ett engagemang inom familj och vänner, det kan vara bra med en hjälpande hand och blir det lättare att ladda om mellan momenten.

Det är en spännande mix mellan de olika momenten och inte minst att tävlingen avslutas på terrängbanan. Hur jobbar ni med säkerheten?

På denna tävlingen har vi 170 ekipage i olika åldrar, olika klasser och med olika erfarenhet. Oavsett storlek på tävling är säkerhet prio ett. Vi har alltid hästambulans och vanlig ambulans på plats. Skulle en olycka hända kommer en ersättningsbil hit, så tävlingen fortsätter inte förrän vi har allt på plats. Sedan har många ryttare investerat i specialvästar som blåses upp likt en airbag om de trillar av. Numera har vi även nedfallningsbara hinder i terrängen för de högre klasserna för att förhindra fall. Utöver det har alla funktionärer en stor och viktig roll att göra tävlingen säker, då blir det också en trevlig och rolig upplevelse för alla som är aktiva eller besökare.

Det är olika hinder på hopp- och terrängbanan, vad skiljer dem åt?

På hoppbanan är det klassiska banhoppningshinder, sådan man ser på teve. På terrängbanan finns det hinder som är naturliga och därmed fasta, det kan vara stockar, bord, vatten, upp- och nedhopp. Vi som gör banan tänker också mycket på säkerhet, skapa vägar, välja hinder och längd på banan som är anpassad för respektive klass. De minsta hoppar över små stockar och rider igenom vattenhinder medan de högre klasserna hoppar över ett hinder ner i vattnet, böjda spår, smala hinder och så klart hoppar över högre hinder som är mer avancerade.

FAKTA: Samarbeten och sponsring med Skånska Energi

Vi på Skånska Energi samarbetar med fler olika föreningar, och alla gör de skillnad! Det är i föreningslivet som många får livslärdomar, utvecklas i grupp och som person, förbättrar sin hälsa, blir goda medborgare, arbetar och engagerar sig på sin fritid, skapar ett kontaktnät och framför allt har väldigt kul och får en meningsfull fritid. Denna frivilliga kraft kräver att man kan ladda om och visa på mod och uthållighet. Något vi vill lyfta och visa upp.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal