20 jul 2023

Innebandyenergi och glädje för alla i IBK Lund

Med ett damlag i högsta serien, ett herrlag i näst högsta och 650 barn och ungdomar i träning är IBK Lund Skånes största innebandyklubb – men också en förening dit precis alla är välkomna.

Vi på Skånska Energi är glada och stolta över att sponsra ett flertal föreningar runtom i Skåne, mindre såväl som större inom flera olika idrotter och verksamheter. Här vill vi berätta lite om en av de större: innebandyklubben IBK Lund och deras arbete med att göra innebandyn tillgänglig för precis alla.

Framgångsrika år

IBK Lund har ett par sportsligt framgångsrika säsonger bakom sig, framför allt på damsidan. Den avbrutna covid-säsongen 2019-20 slutade med att IBK Lunds damer kunde ta klivet upp i den högsta nationella serien: innebandyligan SSL Dam. Där har laget sedan dess etablerat sig under tre säsonger och till och med nosat på slutspel. Herrlaget spelar i näst högsta serien Allsvenskan.

Vill ha mer än topp och bredd

Med cirka 900 medlemmar, 830 licensierade spelare och 650 barn och ungdomar upp till 18 år är IBK Lund inte bara Skånes största klubb utan även en av de största i hela Sverige.
– Vi har toppen och vi har bredden och det är vi glada över, den här föreningen har kommit långt med förhållandevis små resurser. Men vi vill vara mer än en pyramid! Vi vill ha en rektangulär utveckling av verksamheten, i meningen att vi vill vara en klubb för alla så långt upp i åldrarna som möjligt, säger Magnus Berglund, marknadsansvarig på IBK Lund.

Allas rätt att vara med

Han berättar hur klubben arbetar enligt Riksidrottsförbundets idéprogram Idrotten vill, i vilket en av värdegrundens fyra pelare är Allas rätt att vara med. För IBK Lund innebär det att göra innebandyn, med all dess energi, glädje och gemenskap, tillgänglig för så många som möjligt. De senaste åren har föreningen bland annat inlett ett samarbete med Parasport Lund, startat träningsgruppen IBK Lund United och motionsinnebandygrupper för vuxna.

Högevallscupen i Lund som IBK Lund arrangerar

IBK Lund United och Högevallscupen

– Parasport Lund har ett innebandylag med 50 engagerade ungdomar som tränar på Bollhuset och som även tävlar. Vi hjälper dem med träning, en del kläder och materiel och med att arrangera deras hemmamatchsamlingar i Lerbäckshallen.
IBK Lund United är föreningens träningsgrupp för ungdomar med olika former av funktionsnedsättning eller -variation från högstadieålder och uppåt, med träning en gång i veckan i Vipeholmshallen.
– Sedan arrangerar vi tillsammans med bland andra Lunds kommuns grund- och gymnasiesärskolor Högevallscupen, en innebandyturnering i februari för ungdomar med olika typer av funktionsnedsättning eller -variation. Mellan 100 och 200 deltagare och personal brukar vara med under en härlig turneringsdag, säger Magnus.

IBK i Lund

Motionsgrupper – snart också för ungdomar

IBK Lund har också ett flertal träningsgrupper för innebandy på motionsnivå för vuxna, både dam- och herrgrupper och en mixad grupp de som är lite äldre.
– Nytt för i höst blir att vi även kommer att starta motionsgrupper för ungdomar i Lund. Vi kallar dem ”Innebandy livet ut” och de riktar sig ungdomar som inte vill spela på tävlingsnivå men gärna vill träna tillsammans – bara för att innebandy är så kul!

Fyll på med energi och kunskap