14 mar 2017

Jordvärme till bröllopsgården på Söderslätt

På en 1800-talsgård i Steglarp utanför Vellinge skapar Pernilla Rönndahl med varsam hand en unik miljö för bröllop och fester. För uppvärmningen står en skräddarsydd jordvärmeanläggning från Skånska Energi.

Den var i ganska dåligt skick när hon tog över den i höstas, den lilla lantgården i Steglarp utanför Vellinge, byggd 1870. Men Pernilla Rönndahl såg vilka möjligheter som fanns bakom lagren av sextio- och sjuttiotalsrenoveringar i boningshuset och bortom de slitna spiltorna i häststallet. Här skulle hon göra verklighet av sin dröm och affärsidé: en gård för bröllop, fester och evenemang.
- Jag hade varit runt och tittat på hur många gårdar som helst, och den här var rätt nergången – men den kändes bara så rätt! Läget är fantastiskt och här finns så mycket själ, säger Pernilla Rönndahl.

Energiglas i stallfönstren

Fem månader senare är förvandlingen fullbordad. Med hjälp av familj, vänner och lokala hantverkare har Pernilla med varsam hand och stor beslutsamhet lett renoveringen och återskapat gårdens genuina charm.

– Jag vill måna om detaljerna och vara miljövänlig där det går. Stallfönstren är ett bra exempel. Det verkade först omöjligt att hitta ett energisnålt alternativ och samtidigt bevara de gamla bågarna med sina små, infattade glas. Men till slut hittade jag en glasmästare på bygden som kunde specialskära energiglas i rätt form – perfekt!

Jordvärme viktig pusselbit

En viktig pusselbit har varit att låta en energieffektiv och miljövänlig lösning för uppvärmningen ersätta den gamla oljepannan. Valet föll på en jordvärmeanläggning från Skånska Energi.

– Skånska Energis tanke att bara erbjuda förnybar energi tilltalar mig. Jenny Kvist, som är säljare i Trelleborg, har jobbat fram en lösning för oss som känns väldigt bra, säger Pernilla Rönndahl.

Närmare bestämt en 17 kilowatts värmepump med cirka 1 000 meter slang nedgrävd under en gräsyta alldeles bakom gården. Den förser boningshuset, som också har övernattningsrum, och stallet, som rymmer den stora festlokalen, med värme och varmvatten. Hela festlokalen får energisnål golvvärme och har även en luftvärmepump som kan reglera värmen effektivt.

Till Stallgården, som gården nu heter, kommer de första bröllopsgästerna lagom till att vårsolen börjat värma fälten på Söderslätt - och kanske mer än så: Pernilla planerar nämligen också att låta montera solceller på logens stora tak.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Dag för smarta energilösningar! Kontakta Skånska Energilösningar.

Kontakta Skånska Energilösningar