16 nov 2023

Jul-kul i Skåne

Var finns den skånska julstämningen? Jo, den finns snart både här och där och överallt. Här tipsar vi om några olika evenemang runtom i vårt landskap.

Att besöka en eller ett par av Skånes alla julmarknader är ett trevligt sätt att komma i julstämning och att hitta tips och inspiration till såväl julklappar som julmat och julpyssel. På många platser kan du få se och uppleva hur gamla traditioner kommer till liv och ta del av julens olika hantverk – och inte minst alla dofter och smaker!

Här tipsar vi om ett par av alla de olika julmarknader, julkonserter och juliga evenemang som äger rum runtom i Skåne i år.😊

1) Julmarknad i vacker miljö

Skåne har som bekant många slott och herresäten, och ännu fler gamla fina gårdar. Att insupa julstämning i en vacker, historisk miljö är svårslaget, till exempel här:

Borgeby Slotts traditionella julmarknad. 2–3 december, första helgen i advent anordnar Borgeby Slott en julmarknad med mat och hantverk av olika slag, dans kring granen och ponnyridning med mera. Borgeby Slott, med byggnader från 1200-talet och anor från 980-talet, ligger mellan Lomma och Löddeköpinge.

Jul på Fredriksdal. 8–10 december, andra helgen i advent, är det gammaldags julmarknad på Fredriksdal i Helsingborg. På Fredriksdals museer och trädgårdar finns ett flertal historiska miljöer samlade, bland annat en herrgård och ett helt äldre stadskvarter med kullerstenscharm och levande butiker från förr. Julmarknaden lockar med bland annat skånska delikatesser, hantverk, musik, julförberedelser från förr och julverkstad.

Skånska Juldagarna på Bosjökloster. 1–3 december. Möt 75 lokala hantverkare och matproducenter i en av Skånes vackraste historiska miljöer, Bosjökloster mellan Ringsjöarna söder om Höör. Här finns även julbuffé, julklappsjakt i klostrets labyrint och möjlighet att åka häst och vagn.

2) Magisk marknad i Malmö

För dig som vill uppleva en marknad med lika mycket – ja kanske mer! – magi än jul, och som kanske har Harry Potter-frälsta i familjen, finns anledning att styra stegen till den Holmgången i Malmö lördagen den 2 december 11.00–19.00. Här, i den lilla passagen mellan Södra Förstadsgatan och Davidshallsgatan arrangeras Kyndelsmarknad i Lykttändargränd, enligt uppgift ”en julmarknad med gamla traditioner och den naturliga samlingspunkten för det magiska Malmö” med häxor, trollkarlar, vättar och annat oknytt som visar upp sina egna hantverk och jultraditioner.

3) Julkalendrar och jultraditioner i Kristianstad

Årets julutställning ”Nu är det jul igen – julkalendrar och jultraditioner” på Regionmuseet i Kristianstad bjuder på en tidsresa med mycket nostalgi. Dyk ner i 60 år av julkalendrar från radio och tv – med 104 kalendrar från 1958 till idag. Utställningen ger också svar på flera angelägna jultraditionsfrågor, såsom till exempel vem som uppfann den elektriska adventsljusstaken, var kanelen växer innan vi strör den på julgröten och varför det egentligen heter ”julklapp”.

4) Julmusik i kubik

Till julen hör mycket musik av många olika sorter, sväng och genrer, och i december finns ett brett utbud av julkonserter att välja bland. Här är tre exempel:

Celtic Christmas i Ystad. På Ystads gamla fina teater bjuder fredagen 1 december 19.00 folkrockbandet West Of Eden in till keltiskt julfirande. Irländsk och engelsk folkmusik står i fokus från medeltida hymner och klassiska christmas carols till moderna klassiker som ”Fairytale of New York”.

En sagolik julkonsert. Malmö akademiska kör och orkesters traditionella julkonsert, en julsaga med musikens förtrollning i centrum. Johanneskyrkan i Malmö, fredag 8 och lördag 9 december.

Händels Messias i Lunds domkyrka. Lördag 9 december 17.00–20.00. Georg Friedrich Händels oratorium för kör, solister, orgel, cembalo och orkester från 1742 är ett av de allra mest kända klassiska musikverken som förknippas med julen.

OBS! Till de flesta julmarknader tas inträdesavgift ut, och till många konserter behöver man boka biljett i förväg.