20 dec 2023

Julklappsenergi: Petters bästa brädspelstips

Har du paket kvar att fixa? Brädspelsentusiasten Petter Duvander tipsar om några riktigt bra brädspel både för dig som är nybörjare och som spelat tidigare.

Kanske har du hört att Årets julklapp 2023 är sällskapsspelet? I alla fall enligt Handelns Utredningsinstitut HUI, som utsett årets julklapp sedan 1988. Nå, vilka julklappar som du vill ge till dina nära och kära vet du förstås först som sist bäst själv. Men en trevlig sak med att ge bort ett sällskapsspel (till skillnad från en mössa (2003), GPS-mottagare (2007) och råsaftcentrifug (2013)) är att det skapar en gemensam upplevelse. Att samlas kring ett roligt eller spännande spel är ett fint sätt att umgås med familj och vänner, inte minst under jul- och mellandagarna.

Bortom Monopol finns oändligt mycket

Vi på Skånska Energi är glada att ha en riktig brädspelsentusiast hos oss, nämligen Petter Duvander, kommunikationsansvarig. Vi bad Petter att tipsa om några spel som kan bli bra julklappar, för brädspelsnybörjaren och för den som kanske spelat lite och vill utveckla ett gryende intresse. Med ”brädspel” menar vi här sällskapsspel som är lite mer inriktade på strategi och som kan ta lite tid att sätta sig in i.

– Spel som Monopol och Risk, ja även Den försvunna diamanten, är klassiska brädspel som även de kräver i alla fall lite strategi, men dem har vi liksom ”ärvt” genom flera generationer och därför tänker vi kanske inte på dem som så svåra. För dig som är nyfiken på att upptäcka nya spel och nya världar att sugas in i finns det oändligt många spel att välja bland, säger Petter.

 

Fyra brädspel för nybörjaren

Petter Duvander börjar med att tipsa om fyra brädspel som är bra att börja med och som också är lätta att få tag på: Carcassonne, Ticket To Ride, Settlers of Catan och Wingspan.

– Carcassonne och Settlers Of Catan representerar båda en typ av brädspel som går ut på att ”bygga en värld”. I Carcassonne skapar du vägar och städer i ett franskt medeltida landskap, medan du i Catan bygger upp en civilisation från grunden. Det är inte så komplicerat som det låter, valen i spelen är ganska enkla och inte så många, men det lönar sig att klura lite och försöka tänka ett steg eller två i förväg.

I Ticket to Ride handlar det istället om att i konkurrens med dina motspelare bygga järnvägslinjer mellan olika orter, och spelet finns i olika versioner för olika länder och världsdelar. Alla dessa tre är moderna brädspelsklassiker som funnits i 20-30 år. De senaste åren har de fått sällskap av en ny stor ”hit”: Wingspan.

– Ett spel som handlar om fåglar, det trodde jag inte att jag själv skulle gilla på förhand… men jag hade fel och fastnade direkt! Wingspan går ut på att samla på fågelarter och få dem att trivas i sina miljöer; det är ett fantastiskt spel, mycket vackert gjort och perfekt för dig som är naturintresserad.

 

Sex spel om natur och biologisk mångfald

Just spel med natur, ekologi och biologisk mångfald är en stark trend i brädspelsvärlden sedan några år tillbaka. I det svenska spelet Skogen till exempel lär du känna en rad av våra djur och växter och para ihop dem med rätta livsbetingelser på ett tävlingsinriktat sätt. Fauna, Bärenpark och Cascadia är tre andra spel med naturtema. Fauna är ett enklare spel uppbyggt kring frågor och roliga fakta om djur för spelare från åtta år och uppåt. Bärenpark går ut på att bygga en björnpark och är lite grand en brädspelsvariant av Tetris. I Cascadia, från tio rekommenderad ålder, handlar det om att bygga upp harmoniska ekosystem.

– För den som är redo för nästa nivå vill jag rekommendera två lite mer avancerade spel med naturtema också. Först Ark Nova, där du ska bygga upp och förvalta ett modernt zoo, samtidigt som du driver bevarandeprojekt för olika djurarter. Sedan Earth, där du skapar ekosystem och livsmiljöer av jordens resurser från grunden. Båda spelen är fascinerande!

 

Brädspel med energitema – jo, det finns

Utbudet av brädspel är enormt. Idag finns specialbutiker för brädspel i de flesta större städer – som till exempel Malmö och Lund – och på nätet finns många spelbutiker och specialsajter med massor av tips och information. Är du intresserad av ett visst ämne, historisk tid eller fantasivärld är chansen stor att det finns ett brädspel för just det som du kan dyka in i. Ja, det finns till och med brädspel som handlar om energi. Inte så många, och en del med lite tvivelaktigt innehåll…

– Nucleum heter ett splitter nytt spel där du är industrialist i 1800-talets Sachsen och ska nå utveckling och välstånd med hjälp av kol och uran… vi föredrar ju 100 procent förnybar energi men om vi tar det för vad det är, ett spel och en fantasi, så är det en mycket spännande utmaning! säger Petter Duvander, och tillägger:

– Men tematiskt så är spelet Barrage trevligare, där handlar det istället om att utveckla vattenkraft på 1930-talet.

 

Till slut, Petter, vad är grejen för dig med ett riktigt bra brädspel?

– Att det är en både social och fysisk upplevelse, tillsammans med människor du tycker om på en viss plats vid ett visst tillfälle. Man kan spela mot varandra och man kan spela tillsammans på många olika sätt. Många brädspel är också mycket välgjorda med vackra kort, pjäser och detaljer som förhöjer upplevelsen. Själv tycker jag största utmaningen är att utveckla min strategi i spelet och spela bättre än jag gjorde förra gången.